Nie chcę się wdawać w kłótnie, po prostu nie mylcie coniektórzy, powtarzam coniektórzy jednej kwestii. Nie każdy, kto zarzadza fandem musi mieć papier. Zazwyczaj, aby spełnić kwestie art 60 któregoś ustawy (chyba 60 któregoś) TFI, AM firma inwestycyjna musi zatrudniać przynajmniej 2 doradców i 1 maklera pw. ...tak więc, w funduszu może być 6 osób zarządzających a tylko dwoje z nich posiadać papier. Tak jest bardzo często. Zwróćcie uwagę, że pasjonaci, którzy potrafią zarabiać nie potrzebują zdawać, głupiego... tak głupiego egzaminu. Nie chodzi, o to, że głupi senu stricte, tylko, że ułożony w ten sposób aby wyłonić, jakiś nerdów od wiedzy książkowej wykutej na blachę.
Ja gdybym miał papier to miałbym mega stresa bo zarządzałbym czyimiś ciężko zarobionymi pieniędzmi. Ja się tematem od 4 lat interesuje, podejmowałem nawet próby, ale lenia dostałem i nie chciało mi się. Mam doktorat na głowie, może dlatego.
Reasumując, licencję mieć - jest prestiżowo, ochy i achy, na pewno wielka satysfakcja, ale zanim się dostanie fuchę zarządzającego to trzeba się wykazać, no nie ma inaczej.
Te pieniądze 20-40K m-c plus 7 cyfrowe premie, to też nie tak wiele. Są ludzie mający własne firmy, którzy koszą po 100-200 koła miesięcznie, ale nie chodzi o kasę, która akurat odgrywa pierwszoplanową rolę w "młodziakach" dążacych do licencji. Chodzi o to, aby być rzetelnym pracownikiem firmy inwestycyjnej i pracować na swoje dobre imię i szacunek inwestorów.
Chciałbym tu pominąć kwestię ograniczeń co do minimalnej alokacji w aktywa ryzykowne, których w czasie dekoniunktury pozbyć się poniżej pewnej granicy nie można. Dobrze jest być kilka procent powyżej benchmarku. Reasumują raz jeszcze, FX daje dobre podstawy, a jak się spojrzy na WIG20 na D1 czy SPX to prosta strategia FX przynosi niezłe zyski. To o wiele łatwiejszy rynek, tylko weź miej cierpliwość i czekaj tygodniami na wzrosty buy dips, sell rallies, itpepe... FX to jednak adrenaline rush.
W związku, że zniknęło forum Investstock, czy planujecie jakiąś ewentualną wymianę materiałów na DI?
P.S. Sorry za błędy - troszkę sobie wypiłem.