Doradca Inwestycyjny

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Yankee przeczytaj sobie jeszcze raz co napisałeś.....
Napisałeś dokładnie to samo co ja piszę.....

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Yankee, samego mnie w...rwia uczenie się MSRów, a tym bardziej np. US GAAP, nienawidzę tego, ale nie można powiedzieć, że jest do końca nieprzydatne. Bądź co bądź większość DI pracuje na akcjach, a bez znajomości rachunkowości w analizie sprawozdań ani rusz.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Nie zz Ty idziesz duzo duzo dalej. Wielokrotnie pisales o DI jak o matolach, a zaloze sie ze mialbys niewielkie szanse zeby z powodzeniem zmierzyc sie z egzaminem ktory oni zdali, a ktory jakby nie patzrec dotyczy rynkow finansowych.

Noob good point, ale do analizy wystarczy orientowac sie w pewnych niuansach (chyba nic tu nie zastapi praktyki w audycie, ktora podobno kazdy powinien zaliczyc zanim zajmie sie czyms powaznym (slowa pewnego dr ktory jest bardzo bogatym czlowiekiem w wieku 35 lat), ew wiedziec gdzie to mozna znalezc, a nie znac MSRy prawie ze na pamiec... DI to jednak nie ksiagowy czy rewident

zz
Maniak
Maniak

Nie zz Ty idziesz duzo duzo dalej. Wielokrotnie pisales o DI jak o matolach,
Nie zrozumieliśmy się,pisałem wielokrotnie że sytuacja jest debilna i ta sytuacja nie ma racji bytu w dłuższym terminie ,co się zaczyna dziać, czego dowodem jest znoszenie licencji DI i wierz mi prędzej czy póżniej będzie w polsce uznana licencja CFA, natomiast to że działają z dwudziestoletnim opóżnieniem obróci się przeciwko nam.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ral1n »

Dobry zarządzający powinien być wybitnym makroekonomistą (w to wchodzi zaawansowana znajomość funkcjonowania przedsiębiorstw) oraz wybitnym traderem. Wycenianiem spólek i MSR'ami niech zajmują się anale.

Generalnie może zaprzeczam swoim słowom, bo niby każdy podobno przechodzi ścieżkę anal - portfolio m. oraz ewentualnie fund m., mimo wszystko podtrzymuję swoją tezę, a o reszcie spraw nie musimy się kłócić. Licencja nie jest i nie była nigdy wyznacznikiem zarządzających oraz jakości zarządzania.

Egzamin - stek mało przydatnych rzeczy w codziennej pracy!!! Wiem, bo uczyłem się tego wszystkiego - można co najwyżej zabłysnąć przed jakimś klientem, mówiąc : ...ale wie Pan bo zgodnie z art. 69 ust 2 pkt 4 ust. o obrocie to to i tamto...

CFA Lvl I można zdawać w grudniu już w Wwie jakby ktoś już rezerwował bilet do Londynu... to już nie trzeba. :wink:

zz
Maniak
Maniak

Dobry zarządzający powinien być wybitnym makroekonomistą
Pełna zgoda.
Ral1n pisze: oraz wybitnym traderem

Pełna zgoda.// oraz wybitnym traderem FX,gazu ziemnego, prądu, złota,srebra,ropy,miedzui, rynku żywności itp.////

Egzamin - stek mało przydatnych rzeczy w codziennej pracy!!! Wiem, bo uczyłem się tego wszystkiego - można co najwyżej zabłysnąć przed jakimś klientem, mówiąc : ...ale wie Pan bo zgodnie z art. 69 ust 2 pkt 4 ust. o obrocie to to i tamto.

Pełna zgoda.

Ral1n pisze: CFA Lvl I można zdawać w grudniu już w Wwie jakby ktoś już rezerwował bilet do Londynu... to już nie trzeba. Wink
Miło to słyszeć po dwudziestu latach.// mówiąc szczerze to nigdy nie miałem wątpliwości że tak będzie // jedynie w czym się pomyliłem to w tym że to będzie dopiero za 3-7 lat..... :P
Czyli jest kwestią czasu zanim zaczną uznawać CFA w polsce....
Niestety jest też minus....z tego powodu że dzieje się to z dwudziestoletnim opóżnieniem zapłaci za to 95 % z nas.....

Pozdrawiam.

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze: Ral1n napisał:

CFA Lvl I można zdawać w grudniu już w Wwie jakby ktoś już rezerwował bilet do Londynu... to już nie trzeba. Wink

Miło to słyszeć po dwudziestu latach.// mówiąc szczerze to nigdy nie miałem wątpliwości że tak będzie // jedynie w czym się pomyliłem to w tym że to będzie dopiero za 3-7 lat.....
Czyli jest kwestią czasu zanim zaczną uznawać CFA w polsce....
Niestety jest też minus....z tego powodu że dzieje się to z dwudziestoletnim opóżnieniem zapłaci za to 95 % z nas.....
zz

CFA można zdawać w Polsce, ale tylko w miesiącu czerwcu. Chodziło mi o to, że jak dotąd nie było możliwości podejścia do lvl 1 w grudniu, który był oferowany w innych centrach egzaminacyjnych.

Dobra wiadomość dla tych, którzy nie bardzo się "czują psychicznie" na wyjazd. :P

:564:

zz
Maniak
Maniak

Ral1n pisze: CFA Lvl I można zdawać w grudniu już w Wwie jakby ktoś już rezerwował bilet do Londynu... to już nie trzeba. Wink
Ral1n pisze:zz

CFA można zdawać w Polsce,
Jest to optymistyczne.
Do tej pory sądziłem o czym pisałem wielokrotnie że głupota w Polsce upadnie za 3-7 lat,jeżeli jest prawdą co piszesz że będzie można robić w grudniu licencję CFA w Warszawie ,plus działania Alior Banku to sądzę że skończymy definitywnie z debilizmem w Polsce w ciągu 1-2 lat,czego Tobie i sobie życzę..... :564:

Pozdrawiam.

Robczan
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robczan »

Panowie, czy moglibyście podać link do oficjalnej listy z literaturą potrzebną do nauki na egzamin maklera giełdowego? Za cholerę nie mogę go znaleźć, a podobno istnieje... Jedyne co znalazłem to ten na dole strony http://www.makler-gieldowy.pl/egzamin_maklerski.html, nie mam jednak pewności czy jest oficjalny i kompletny.

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Makler giełdowy, czy makler papierów wartościowych? O ile pamiętam, to makler gieldowy pracuje stricte na parkiecie, a Ty mówisz o MPW?

To trzeba przeczytać ustawy i Jajugę i robić zadania. Niektóre wzory trzeba wygooglować albo znaleźć strony www (fora), na których są rozwiązywane zadania.

ODPOWIEDZ