Doradca Inwestycyjny

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ral1n »

św. Franciszek pisze:Czesc, z gory sorry ze nie w temacie, ale ... Pozdarawiam wszystkich niespelnionych milionerow
Szczęść Boże. :wink:

Ja się nie wyrobiłem z DI na październik, ale powiem Wam, że przechodzi mi ochota na robienie tego papieru. Mam tu na myśli brak zainteresowania GPW, czytaniem sprawozdań i nauką MSR/MSSF. Wymaganą literaturę mam w domu od 3 lat ale coś się nie mogę przełamać.

Forex jest bardziej intrygujący i jest niezłym sprawdzianem umiejętności zarządczych.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Ral1n pisze:Forex jest bardziej intrygujący i jest niezłym sprawdzianem umiejętności zarządczych.
Słusznie .....,jest to najlepszy weryfikator umiejętności...
Co do tematu... proponuję koledze kontynuować to za za co dostałem ostrzeżenie więc z wiadomych.. względów..nie będę rozwijał tematu.... :P

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Nie chcę się wdawać w kłótnie, po prostu nie mylcie coniektórzy, powtarzam coniektórzy jednej kwestii. Nie każdy, kto zarzadza fandem musi mieć papier. Zazwyczaj, aby spełnić kwestie art 60 któregoś ustawy (chyba 60 któregoś) TFI, AM firma inwestycyjna musi zatrudniać przynajmniej 2 doradców i 1 maklera pw. ...tak więc, w funduszu może być 6 osób zarządzających a tylko dwoje z nich posiadać papier. Tak jest bardzo często. Zwróćcie uwagę, że pasjonaci, którzy potrafią zarabiać nie potrzebują zdawać, głupiego... tak głupiego egzaminu. Nie chodzi, o to, że głupi senu stricte, tylko, że ułożony w ten sposób aby wyłonić, jakiś nerdów od wiedzy książkowej wykutej na blachę.

Ja gdybym miał papier to miałbym mega stresa bo zarządzałbym czyimiś ciężko zarobionymi pieniędzmi. Ja się tematem od 4 lat interesuje, podejmowałem nawet próby, ale lenia dostałem i nie chciało mi się. Mam doktorat na głowie, może dlatego.

Reasumując, licencję mieć - jest prestiżowo, ochy i achy, na pewno wielka satysfakcja, ale zanim się dostanie fuchę zarządzającego to trzeba się wykazać, no nie ma inaczej. :shock:

Te pieniądze 20-40K m-c plus 7 cyfrowe premie, to też nie tak wiele. Są ludzie mający własne firmy, którzy koszą po 100-200 koła miesięcznie, ale nie chodzi o kasę, która akurat odgrywa pierwszoplanową rolę w "młodziakach" dążacych do licencji. Chodzi o to, aby być rzetelnym pracownikiem firmy inwestycyjnej i pracować na swoje dobre imię i szacunek inwestorów.

Chciałbym tu pominąć kwestię ograniczeń co do minimalnej alokacji w aktywa ryzykowne, których w czasie dekoniunktury pozbyć się poniżej pewnej granicy nie można. Dobrze jest być kilka procent powyżej benchmarku. Reasumują raz jeszcze, FX daje dobre podstawy, a jak się spojrzy na WIG20 na D1 czy SPX to prosta strategia FX przynosi niezłe zyski. To o wiele łatwiejszy rynek, tylko weź miej cierpliwość i czekaj tygodniami na wzrosty buy dips, sell rallies, itpepe... FX to jednak adrenaline rush.

:D :D

W związku, że zniknęło forum Investstock, czy planujecie jakiąś ewentualną wymianę materiałów na DI?

P.S. Sorry za błędy - troszkę sobie wypiłem.

zeusik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zeusik »

tak tak, po prostu ten test to wstep do tego co lubisz robic, czyli zarzadzanie pieniedzmi.

Nowicjusz powie, po co egzaminy, kosze kase na foreksie bez stop lossa i jestem de besciak

Nie wiecie chyba o czym mowicie, jezeli jestescie zatrudnieni np w funduszu emerytalnym gdzie masz do inwestycji nie 1000zl a np 100mln zl to nie otworzysz dlugiej na eurusd 1000lotow i bedziesz smieszyl sie w monitor bo to raz nonsens,a dwa pikawa by ci siadla zanim bys ja zamknal.

Tu jest glebszy sens tej calej teorii a im dluzej jestes na forex tym bardziej sobie zdajesz sprawe ze to nie takie proste. Coz....prawda jest bolesna.

zz
Maniak
Maniak

Ral1n pisze:P.S. Sorry za błędy - troszkę sobie wypiłem.
To jest normalne w nasze profesji.Nie wyobrażam sobie dobrego tradera który nie pije.
Ważne że nie bierzesz narkotyków ....,to moim zdaniem dyskwalifikuje!!!.
Ral1n pisze:Zwróćcie uwagę, że pasjonaci, którzy potrafią zarabiać nie potrzebują zdawać, głupiego... tak głupiego egzaminu. Nie chodzi, o to, że głupi senu stricte, tylko, że ułożony w ten sposób aby wyłonić, jakiś nerdów od wiedzy książkowej wykutej na blac
Tak,konsekwencje są oczywiste w postaci 23 zł.... no wiesz czego.... :P
Nie chcę się wdawać w kłótnie, po prostu nie mylcie coniektórzy, powtarzam coniektórzy jednej kwestii. Nie każdy, kto zarzadza fandem musi mieć papier.
Niestety musi mieć...!!!!,zwróć proszę uwagę że standartem jest że DI jest jednocześnie prezesem lub vice prezesem.
Ral1n pisze:Chciałbym tu pominąć kwestię ograniczeń co do minimalnej alokacji w aktywa ryzykowne, których w czasie dekoniunktury pozbyć się poniżej pewnej granicy nie można.
Niestety nie można tego pominąć i jest na to nazwa medyczna ,nazywa się debilizm totalny......

Pozdrawiam.

Dodano po 4 minutach:
zz pisze:Ral1n napisał:
Chciałbym tu pominąć kwestię ograniczeń co do minimalnej alokacji w aktywa ryzykowne, których w czasie dekoniunktury pozbyć się poniżej pewnej granicy nie można.

Niestety nie można tego pominąć i jest na to nazwa medyczna ,nazywa się debilizm totalny......

Ps. debilizmem totalnym nie są Twoje wnioski które są słuszne !,lecz sytuacja prawna która prawnie,powtarzam prawnie uniemożliwia nam bycie anty debilem.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze: Niestety musi mieć...!!!!,zwróć proszę uwagę że standartem jest że DI jest jednocześnie prezesem lub vice prezesem.

Mam podać? nazwiska??? :shock: :shock: :shock:

Dodano po 5 minutach:

Sorry, że tutaj to piszę, ale właśnie zauważyłem, że wysłane posty - ich liczba mi maleje.... to chyba, że czasówki są usuwane.... ale jaja. :P :P :P

zz
Maniak
Maniak

Ral1n pisze:ale właśnie zauważyłem, że wysłane posty - ich liczba mi maleje.... to chyba, że czasówki są usuwane.... ale jaja. Razz Razz Razz
Na dzisiaj masz już dość..... :P ,z reguły jak widzę podwójnie lub jak w Twoim przypadku widzę mniej to odstawia.....

Pozdrawiam.

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze:
Ral1n pisze:ale właśnie zauważyłem, że wysłane posty - ich liczba mi maleje.... to chyba, że czasówki są usuwane.... ale jaja. Razz Razz Razz
Na dzisiaj masz już dość..... :P ,z reguły jak widzę podwójnie lub jak w Twoim przypadku widzę mniej to odstawia.....

Pozdrawiam.
Hehe poważnie zz to przez to, że Daro kasuje czasówki DayTrading. Dziś miałem ponad 200 a tu taki minus nooo... :P

Spadam spać, może jeszcze ten japonski film na TVN obejrze. :wink:

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Ral1n pisze:Hehe poważnie zz to przez to, że Daro kasuje czasówki DayTrading. Dziś miałem ponad 200 a tu taki minus nooo...
To fakt pisałem już o tym, kasuje wątki DT zanim to zrobi system po 3 dniach.
Ale to z powodu nabijania postów przez niektórych userów bo robiła się straszna sieczka w DT.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Czy w związku z usunięciem portalu investstock, które było kopalnią wiedzy - posiadacie jakieś materiały do DI (skopiowane posty, rozwiązane omawiane w wątku DI zadania)??? Ja mam tylko część z nich, ale chętnie bym skompletował pełen zbiór, celem przyśpieszenia nauki. :D

ODPOWIEDZ