Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siersciuch »

asmodeus8 pisze:Dla mnie, jasno zdefiniowany system to podstawa. Pewność, zaufanie do swojego systemu w głównej mierze łagodzi emocje związane z "tradowaniem".
No tylko takimi systemami mogę grać, bo na "czuja" "na wydawanie" wole nie zlecać transakcji.

Dodano po 3 minutach:
commax pisze:
Jak tak to powiedz mi, z kad wiedział, ze ten opór zostanie przełamany, anie cena odbije się w dół od niego?
Otóż odpowiedz brzmi: NIE WIEDZIAŁ!
No tak, nigdy na 100% nie wiesz czy przebije czy nie, ale wiesz przykładowo ze na 60% przebije a 40 % nie. Chodzi mi, żebyś przedstawił wszystkie czynniki które według Ciebie skłaniają Cię do Longa.

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

Dla mnie, jasno zdefiniowany system to podstawa. Pewność, zaufanie do swojego systemu w głównej mierze łagodzi emocje związane z "tradowaniem".

No tylko takimi systemami mogę grać, bo na "czuja" "na wydawanie" wole nie zlecać transakcji.
PRAWDA!!! PRAWDA!!! PRAWDA!!!Podpiszę się pod tym obiema rękami!

No tak, nigdy na 100% nie wiesz czy przebije czy nie, ale wiesz przykładowo ze na 60% przebije a 40 % nie. Chodzi mi, żebyś przedstawił wszystkie czynniki które według Ciebie skłaniają Cię do Longa.
OK!

W takim razie od początku.

D1 czwarta najkrótsza fala w trendzie spadkowym osiąga swoje minimum.
H4 pierwsze podwójne dno okazało się lipą zarysowuje się kolejne. Dwie lipy pod rząd...??? rynek też to widzi.
Franki wykupione, szwajcarzy gryza paluchy bo zbyt mocny franek jest upierdliwy jak hemoroidy, uwaga rynku kieruje się na inne bezpieczne waluty zwłaszcza w przed dzień ważnych newsów z usa bo istnieje risk, że "krzyżacy" spróbują zadziałać na osłabienie franka. do tego formacja cenowa na H4 no i nasz kochany pinbar oraz lokalna formacja na M15. A na dodatek pod moim oknem przechodził kominiarz!
Założenie nr 1: odwrócenie trendu
założenie nr 2: rynek spróboje przetestować wybicie
założenie nr 3: potwierdzający pinbar H4 Long, krótki s/l and waiting......

dokładnie w takiej kolejności dokonuję oceny sytuacji.

Pozdrowionka!

Obrazek

PS: Ten kominiarz to taki żarcik dla rozładowania ciśnienia oczywiście. proszę nie brać niczego do siebie.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2010, 20:06 przez commax, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

[quote="commax"][/quote]
Dzięki za odpowiedź ;)

rozbawiłeś mnie tym kominiarzem :D

Ten pinbar do góry, który testował opór jest wskazówką, że raczej opór nie będzie przełamany?

z tego co widzę, na tą chwile bym dał shorta, bo był pinbar w górę, ale opór nie został przełamany i trend jest w doł. (ciągle mowa o H4).

Tego shorta bym ustawił jak cena dojedzie do lini oporu 1.5730, SL gdzieś na szczycie pin bara, a TP na wsparciu na dole 1.5570. Tylko małe jest RR w tym wypadku. Dobre posuniecie? czy raczej skazane jest to na porażkę?

Dobrze rozumuje?

Jeszcze jedno, poczym wnioskujesz, że jest odwrócenie trendu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

siersciuch pisze:
commax pisze:

Dzięki za odpowiedź ;)

Ten pinbar do góry, który testował opór jest wskazówką, że raczej opór nie będzie przełamany?

z tego co widzę, na tą chwile bym dał shorta, bo był pinbar w górę, ale opór nie został przełamany i trend jest w doł. (ciągle mowa o H4).

Tego shorta bym ustawił jak cena dojedzie do lini oporu 1.5730, SL gdzieś na szczycie pin bara, a TP na wsparciu na dole 1.5570. Tylko małe jest RR w tym wypadku. Dobre posuniecie? czy raczej skazane jest to na porażkę?

Dobrze rozumuje?

Cześć
Ten set up ma wiele mankamentów które postaram sie wyjaśnić.

Po pierwsze lokacja, 15730 nie jest silnym, potwierdzonym miejscem resistance. Taki obszar to 1586XX, w tym miejscu chciałbyś zobaczyć PA.

Po drugie. Technicznie to nie jest pin bar, żeby pin bar był technicznie ważny musi sie zamknąć w obszarze poprzedniej świeczki, idealnie przy bearish pin bar chciałbyś zobaczyć czerwona. Z o wiele mniejszym "ciałem"

Uwierz mi, chcesz brać solidne PA na solidnym obszarze wsparcia i oporu. Jeżeli będziesz bardziej selektywny y cierpliwy na pewno odnajdziesz sukces w tym biznesie
Mam nadzieje ze ma sens to co napisałem, nie wahaj sie zadawać pytań, chętnie służę pomocą.
Najlepszego.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

asmodeus8 pisze:Po pierwsze lokacja, 15730 nie jest silnym, potwierdzonym miejscem resistance. Taki obszar to 1586XX,
No już widze, ten właściwy opór. ;)
asmodeus8 pisze:Po drugie. Technicznie to nie jest pin bar, żeby pin bar był technicznie ważny musi sie zamknąć w obszarze poprzedniej świeczki, idealnie przy bearish pin bar chciałbyś zobaczyć czerwona. Z o wiele mniejszym "ciałem"
Czyli świeca pinbar, musi być zbliżonej wielkości co wcześniejsza świeca?

Noo jej korpus jest tylko trzy razy mniejszy niż knot, czyli lepiej sie nim nie sugerować bo jest słabym pinbarem,,,,,

ps. Szkoda, że nie masz własnego journal jak grasz na PA.

Czyli raczej będzie to tak wyglądać jak wskazuje niebieska linia?
Czyli long byłby na miejscu teraz?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Czyli świeca pinbar, musi być zbliżonej wielkości co wcześniejsza świeca?
Nie musi, musi zawierać sie w poprzedniej, jeśli chcesz zrobię krótkie wideo i umieszczę linka.
Noo jej korpus jest tylko trzy razy mniejszy niż knot, czyli lepiej sie nim nie sugerować bo jest słabym pinbarem,,,,,
Masz racje, jest bardzo słabym pin barem.
Czyli raczej będzie to tak wyglądać jak wskazuje niebieska linia?
Nie potrafię powiedzieć, wg. "touch trading" czyli grania z samego support i resitance, to jest dobre miejsce na entry. Ja jeszcze wymagam pojawienia sie PA na tym obszarze.
Czyli long byłby na miejscu teraz?
Absolutnie nie !! W tym momencie mogą sie równie dobrze pojawić sprzedający. Jaki jest twój sygnał wejścia? Jaki jest twój target? Nie gon za cena, czekaj na sygnały które sa zawarte w twoim systemie pozwala ci przyjąć pozycje.
ps. Szkoda, że nie masz własnego journal jak grasz na PA.
Dopiero co zalozylem :)

Happy Trading :)

Dodano po 10 minutach:
W takim razie od początku.

D1 czwarta najkrótsza fala w trendzie spadkowym osiąga swoje minimum.
H4 pierwsze podwójne dno okazało się lipą zarysowuje się kolejne. Dwie lipy pod rząd...??? rynek też to widzi.
Franki wykupione, szwajcarzy gryza paluchy bo zbyt mocny franek jest upierdliwy jak hemoroidy, uwaga rynku kieruje się na inne bezpieczne waluty zwłaszcza w przed dzień ważnych newsów z usa bo istnieje risk, że "krzyżacy" spróbują zadziałać na osłabienie franka. do tego formacja cenowa na H4 no i nasz kochany pinbar oraz lokalna formacja na M15. A na dodatek pod moim oknem przechodził kominiarz!
Założenie nr 1: odwrócenie trendu
założenie nr 2: rynek spróboje przetestować wybicie
założenie nr 3: potwierdzający pinbar H4 Long, krótki s/l and waiting......

dokładnie w takiej kolejności dokonuję oceny sytuacji.

Pozdrowionka!
Hej, podoba mi sie twoj sposob patrzenia na wykresy, Bywalec Forex Factory albo student Jamesa 16 ?
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

havk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: havk »

siersciuch pisze:
commax pisze:

Dzięki za odpowiedź ;)

Dobrze rozumuje?

Rozumiem ze to temat o PA, ale skoro omawiacie akurat GBP/CHF, to ku przypomnieniu najblizszy tydzien jest pelen bardzo waznych informacji z rynku brytyjskiego wiec ... ostroznie z tym zajmowaniem pozycji

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

asmodeus8 pisze: wg. "touch trading" czyli grania z samego support i resitance, to jest dobre miejsce na entry. Ja jeszcze wymagam pojawienia sie PA na tym obszarze.
Nie rozumie "pojawienia sie PA na tym obszarze. "

Mógłbyś wytłumaczyć oco chodzi z tym PA? chodzi Ci,że na niższych TF chcesz zobaczyć jak zachowa się cena?
asmodeus8 pisze:

Dopiero co zalozylem :)
Wyślij link, jak możesz ;)

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nie rozumie "pojawienia sie PA na tym obszarze. "
Obiecany film:

http://www.youtube.com/watch?v=mbrpqeTAXbA

Koniecznie w HD :)

Link do Journal:

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... highlight=

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki, za wyjaśnienie pinbarów i przypomnienie engulfing pattern. ;)

ODPOWIEDZ