Dla mnie, jasno zdefiniowany system to podstawa. Pewność, zaufanie do swojego systemu w głównej mierze łagodzi emocje związane z "tradowaniem".
No tylko takimi systemami mogę grać, bo na "czuja" "na wydawanie" wole nie zlecać transakcji.
PRAWDA!!! PRAWDA!!! PRAWDA!!!Podpiszę się pod tym obiema rękami!
No tak, nigdy na 100% nie wiesz czy przebije czy nie, ale wiesz przykładowo ze na 60% przebije a 40 % nie. Chodzi mi, żebyś przedstawił wszystkie czynniki które według Ciebie skłaniają Cię do Longa.
OK!
W takim razie od początku.
D1 czwarta najkrótsza fala w trendzie spadkowym osiąga swoje minimum.
H4 pierwsze podwójne dno okazało się lipą zarysowuje się kolejne. Dwie lipy pod rząd...??? rynek też to widzi.
Franki wykupione, szwajcarzy gryza paluchy bo zbyt mocny franek jest upierdliwy jak hemoroidy, uwaga rynku kieruje się na inne bezpieczne waluty zwłaszcza w przed dzień ważnych newsów z usa bo istnieje risk, że "krzyżacy" spróbują zadziałać na osłabienie franka. do tego formacja cenowa na H4 no i nasz kochany pinbar oraz lokalna formacja na M15. A na dodatek pod moim oknem przechodził kominiarz!
Założenie nr 1: odwrócenie trendu
założenie nr 2: rynek spróboje przetestować wybicie
założenie nr 3: potwierdzający pinbar H4 Long, krótki s/l and waiting......
dokładnie w takiej kolejności dokonuję oceny sytuacji.
Pozdrowionka!
PS: Ten kominiarz to taki żarcik dla rozładowania ciśnienia oczywiście. proszę nie brać niczego do siebie.