siersciuch pisze:
Czyli mówisz, ze dobrym setapem było by szukanie drugiego odbicia od wsparcia na H4 z potwierdzeniem wsparcia pin barami, a składnie zleceń na m15?
Dobrze rozumuje? dodałbyś coś od siebie do tego??
Przeczytałem jeszcze raz twojego posta i uważam że jednak powinienem jeszcze coś od siebie dodać.
Mianowicie spojrzenie na rynek.!
Mam na myśli elastyczne dopasowanie do sytuacji. Już wyjaśniam o co mi chodzi.
Moim zdaniem handel na wszystkich rynkach a w szczególności na forex. opiera się na reakcjach inwestorów w oparciu o obserwację szybko zmieniającej się sytuacji, analizie wykresów i EMOCJACH!!! Nie wolno o tym zapominać. Gdzieś w jakimś temacie przeczytałem że najlepiej jest całkowicie wyłączyć emocje(':shock:') Ja uważam że to się może udać jedynie przy pomocy pistoletu wycelowanego w skroń. ale nie o emocjach chciałem tu napisać.
LUDZIE i ich decyzje poruszają wykresami. Dlatego właśnie szukając idealnego setupu nie możemy kierować się ściśle określonymi wskazówkami. Mam tu na myśli konkretną formację świecową w konkretnym przedziale czasowym na konkretnym poziomie cenowym. (Ja w taki sposób nie urwałbym nawet pipsa) co nie oznacza że komuś taki sposób handlu nie może odpowiadać.
System tradingu o którym rozmawiamy w tym temacie zarysowuje pewien schemat działania oparty o kilka prostych a przede wszystkim pierwotnych zasad obserwacji rynku. Ludzie.. czytaj (inwestorzy rysujący wykresy) od zawsze reagowali podobnie na zmieniającą się sytuację w pewien określony sposób. I właśnie ten sposób w jaki zareaguje rynek staramy się "upolować". (Sposób reakcji rynku a nie pinbary). Pinbary, formacje świecowe są sygnałami potwierdzającymi nasze wcześniejsze założenia. utrwalające nas w przekonaniu, że mamy DOBRY PLAN! Jeśli skupimy się tylko i wyłącznie na szukaniu idealnego pinbara to moim zdaniem Price Action w takiej formie, traci swój pierwotny charakter i staje się tym czym wskaźniki. Czekaniem na znak!
Analiza fundamentalna, nastawienie i nastroje. Stosunek inwestorów do poszczególnych walut, wydarzenia. To są rzeczy dzięki którym możemy choć odrobinę poczuć oddech rynku. Tych rzeczy nie można pomijać tworząc swój DOBRY PLAN.
Pozdrowionka!
Robert