Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

Witam wszystkich

Nie mialem jak dotad pojecia ze instnieje Polskie forum forex. A bylem jeszcze bardziej zaskoczony ze odnalazlem na nim watek z FF. Swietny watek. Sam jestem studentem Jamesa 16 od ponad roku, jego nauka wywrocila moje pojecie o tradowniu do gory nogami i wskazala mi wlasciwy kierunek. nareszcie zaczynam osiagac sukces :)

Bardzo mi bedzie milo dolaczyc sie do szanownego grona.

Najlepszego

Szymon

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siersciuch »

commax pisze: To pytanie do fxlamera ale może najpierw ja.

spójż na D1 Obrazekpotem na H4
D1 zakładamy koniec trendu
H4 Pinbaar i mozliwe podwójne dno
M15 lokalne RGR

Czy mówiąc o forex możemy mówić "WIEM"....? opieramy się zawsze na założeniach. popartych obserwacją. tak też się działo w moim przypadku! I A moje załozenie było poddane próbie, jak widac na załączonym obrazku.

pozdrowionka!

Czyli mówisz, ze dobrym setapem było by szukanie drugiego odbicia od wsparcia na H4 z potwierdzeniem wsparcia pin barami, a składnie zleceń na m15?

Dobrze rozumuje? dodałbyś coś od siebie do tego??

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

siersciuch pisze:
Czyli mówisz, ze dobrym setapem było by szukanie drugiego odbicia od wsparcia na H4
Obserwuję wszystkie interwały, tworzą one pewien obraz rynky (przynajmniej dla mnie) pinbar na H4 był dla mnie całkiem niezły do tego założenia jak wyżej risk reward and go!

PS: Witaj asmodeus Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2010, 15:27 przez commax, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

15 min GBP/ CHF

Hej

Dobry set up. nie mam MT4 w robocie wiec nie moge rysowac i malowac, ale postaram sie napisac co ja widze.

S/R 156000 - Okragla liczba, ktorych jestem fanem.
Poprzedni Ressistance przeksztalcil sie w support.
I na samym srodku Engoulfing Candle

Niezly sygnal do wejscia.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

siersciuch pisze: Czyli mówisz, ze dobrym setapem było by szukanie drugiego odbicia od wsparcia na H4 z potwierdzeniem wsparcia pin barami, a składnie zleceń na m15?

Dobrze rozumuje? dodałbyś coś od siebie do tego??
Przeczytałem jeszcze raz twojego posta i uważam że jednak powinienem jeszcze coś od siebie dodać.

Mianowicie spojrzenie na rynek.!
Mam na myśli elastyczne dopasowanie do sytuacji. Już wyjaśniam o co mi chodzi.
Moim zdaniem handel na wszystkich rynkach a w szczególności na forex. opiera się na reakcjach inwestorów w oparciu o obserwację szybko zmieniającej się sytuacji, analizie wykresów i EMOCJACH!!! Nie wolno o tym zapominać. Gdzieś w jakimś temacie przeczytałem że najlepiej jest całkowicie wyłączyć emocje(':shock:') Ja uważam że to się może udać jedynie przy pomocy pistoletu wycelowanego w skroń. ale nie o emocjach chciałem tu napisać.
LUDZIE i ich decyzje poruszają wykresami. Dlatego właśnie szukając idealnego setupu nie możemy kierować się ściśle określonymi wskazówkami. Mam tu na myśli konkretną formację świecową w konkretnym przedziale czasowym na konkretnym poziomie cenowym. (Ja w taki sposób nie urwałbym nawet pipsa) co nie oznacza że komuś taki sposób handlu nie może odpowiadać.
System tradingu o którym rozmawiamy w tym temacie zarysowuje pewien schemat działania oparty o kilka prostych a przede wszystkim pierwotnych zasad obserwacji rynku. Ludzie.. czytaj (inwestorzy rysujący wykresy) od zawsze reagowali podobnie na zmieniającą się sytuację w pewien określony sposób. I właśnie ten sposób w jaki zareaguje rynek staramy się "upolować". (Sposób reakcji rynku a nie pinbary). Pinbary, formacje świecowe są sygnałami potwierdzającymi nasze wcześniejsze założenia. utrwalające nas w przekonaniu, że mamy DOBRY PLAN! Jeśli skupimy się tylko i wyłącznie na szukaniu idealnego pinbara to moim zdaniem Price Action w takiej formie, traci swój pierwotny charakter i staje się tym czym wskaźniki. Czekaniem na znak!
Analiza fundamentalna, nastawienie i nastroje. Stosunek inwestorów do poszczególnych walut, wydarzenia. To są rzeczy dzięki którym możemy choć odrobinę poczuć oddech rynku. Tych rzeczy nie można pomijać tworząc swój DOBRY PLAN.

Pozdrowionka!
Robert

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

commax pisze:Dlatego właśnie szukając idealnego setupu nie możemy kierować się ściśle określonymi wskazówkami.
No ja myślę, że o tym wie każdy chociaż średnio rozgarnięty trader - możemy tutaj zastosować tzw. zakresy ryzyka uwzględniające maksymalne odchylenie od idealnej sytuacji i w zależności od tego stosować większe lub mniejsze % na trejd.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Dla mnie, jasno zdefiniowany system to podstawa. Pewność, zaufanie do swojego systemu w głównej mierze łagodzi emocje związane z "tradowaniem".
Kiedy przetestowałeś swój system, przez co najmniej 6 miesięcy na demo i wiesz juz ze działa i potrafisz sie nim posługiwac.Przy pomocy backtestow oszacowałeś ze przynosi on dochód, to wiesz, ze nawet w przypadku jednorazowej straty, system jest dochodowy. Za każdym razem kiedy próbowałem wariacji kończyło sie to niedobrze i plułem sobie w brodę ze złamałem swoje własne zasady.

Akurat należę do tych którzy szukają konkretnej PA jak pin bar albo engoulfing, w ściśle określonym miejscu, silny S/R najlepiej na okrągłej liczbie.

Wychodzi na to ze jestem technikiem ;)

Co do analizy psychologicznej i fundamentalnej to nie mam o niej zielonego pojęcia ani nie mam pomysłu jak stworzyć z tego system. Wg teorii Dow'a wszystkie te informacje znajdują swoje odzwierciedlenie na wykresie. "Rynek dyskontuje wszystko". Analizuje wykresy od 2 lat i jedyne czego sie nauczyłem o analizie fundamentalnej i o graniu newsów to ze wiem ze musze sie trzymać od nich z daleka.
Happy trading
:)

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

No ja myślę, że o tym wie każdy chociaż średnio rozgarnięty trader - możemy tutaj zastosować tzw. zakresy ryzyka uwzględniające maksymalne odchylenie od idealnej sytuacji i w zależności od tego stosować większe lub mniejsze % na trejd.
I ja tak myślę

Napisałem swojego poprzedniego posta nie po to żeby udowodnić lub przekonywać kogoś do wyższości analizy fundamentalnej czy psychologii nad techniką. nic podobnego..!!!! Uważałem poprtostu że powinienem odpowiedzieć na pytanie:
Jak tak to powiedz mi, z kad wiedział, ze ten opór zostanie przełamany, anie cena odbije się w dół od niego?
Otóż odpowiedz brzmi: NIE WIEDZIAŁ!
Bo jak by wiedział to by teraz leżał na jamajce, popijał pinacolade z trzema hawajskimi tancerkami. Lecz niestety. Jutro............ PONIEDZIAŁEK! :cry:

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

commax pisze:Bo jak by wiedział to by teraz leżał na jamajce, popijał pinacolade z trzema hawajskimi tancerkami.
Myślę, że to jest Twój cel - nie marzenie - bo mój jak najbardziej. :D
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

klonmarcin pisze:
commax pisze:Bo jak by wiedział to by teraz leżał na jamajce, popijał pinacolade z trzema hawajskimi tancerkami.
Myślę, że to jest Twój cel - nie marzenie - bo mój jak najbardziej. :D
Obrazek

Marcinku i tego się trzymajmy a wszystko pójdzie w odpowiednim kierunku!!!! :564: Do zobaczenia na oahu!

ODPOWIEDZ