VORM v.1.0.b - czyli RiskManager i wizualna edycja zleceń

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

szulczas pisze:A swoja droga...czemu tak to jest ze jak otwieram ponownie infobox to pokazuje wszystkie parametry ktore Ty stworzyles??
- w zasadzie nie sprawdzałem tego aż tak dokładnie, ważne że działa jak chcę.

W VORM_EA na początku sprawdzane są wartości globalne, a te są wcześniej ustawiane w VORM_InfoBox, czyli VORM_InfoBox przepisuje wartości (nie wszystkie, tylko te konieczne dla całego VORM) z parametrów, do wartości globalnych.
Teoretycznie więc i praktycznie nie powinno być takiej sytuacji, że jak ustawisz wartości we właściwościach InfoBox, zrobisz zlecenie, zlecenie zostanie zamknięte (SL || TP whatever...), i znów wchodzisz we właściwości, a tam nie ma Twoich ustawień widocznych. U mnie są. Jak je wpiszę, to potem mogę zaglądać we właściwości co chwila i zawsze tam będą takie wartości jakie sobie ustawiłem, a nie domyślne. Więc podsumowując - nie mam pojęcia dlaczego u Ciebie jest inaczej. Mogę ustawić różne wartości, dla róźnych par, albo dla każdego okna wykresu inne ustawienia, jeśli dla tej samej pary walutowej, to będą się gryźć (raz jeden, raz drugi VORM będzie wymuszał swoje ustawienia), ale nie spotkałem się z sytuacją, jaką opisujesz.
Mogę z tego na razie wyciągnąć następujące wnioski:
- coś źle robisz
- robisz dobrze, ale źle odczytujesz
- jest to jakaś anomalia, którą musiałbym widzieć, żeby to przeanalizować...

:)
More practice, more luck!

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: szulczas »

Ykee pisze:- coś źle robisz
no wlasnie...i juz wiem co.. :oops:

zamiast na wykresie kliknac PPM ---> lista wskaznikow i tam sobie to edytowac...
Ja wchodzilem wstaw ---> wskazniki itd...i za kazdym razem wstawialem infobox jakby od nowa :oops:

Pozdrawiam i dzieki za pomoc :)

Awatar użytkownika
$tanBe
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: $tanBe »

Wiam,
coś zaczęło źle działać, zapewne coś zkaszaniłem, ale nie mogę sobie poradzić
Sytuacja wygląda następująco:
VORM EA stoi na wykresie z uśmiechniętym pysiem, zadane ma parametry SL=15, TP=30, BE=12, TS=true1
W INFOBOX ustawine jest SL=8, TP=15, BE10, TS=false
W VOParameters jest SL20, TP=40, BE=12, TS true0
Składam zlecenie i widzę wyświetlone wartości
w VO SETINGS - wartości z INFOBOX
w ACTIVE ORDERS - wartości z VOParameters, ale nie ma żadnych danych TS

proszę o pomoc, pozdrawiam :shock:

teraz zauważyłem, że po zołżeniu drugiego zlecenia na tej samej parze w ACTIVE ORDERS pokazały się wartości wpisane w INFOBOX (dla drugiego zlecenia)
"Bez próżnowania nie ma prawdziwego szczęścia" A. Czechow

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Czyli już sam doszedłeś?

Parametry ustawiasz sobie tylko raz w opcjach VORM_InfoBox, zostają one przepisane do VORM_EA. Najpierw ustalasz sobie wartości, potem robisz zlecenie.
Jak już zlecenie jest otwarte, to parametry SL, TP i BE możesz zmieniać przesuwając linie (odpowiadające SL, TP i BE) na wykresie.

RoninPL
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: RoninPL »

Cześć. Dzięki za VORMA właśnie go testuję i mam kilka pytań. Czy po osiągnięciu BE mogę ustawić TS na 15 pipsów na platformie i czy nie będzie się to gryzło z programem.

_Tomo_
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: _Tomo_ »

Jako początkujący mam zarówno pytanie jak i propozycję.

Pierwsza sprawa BE.
Jeżeli ustawię przykładowo BE +1, to kiedy SL przeskoczy na ten poziom?
Wtedy, kiedy osiągnie minimalną odległość SL od ceny dla danego brokera ?

TS na EMA. SL jest ustawiany "na linii" EMA, czy może kilka pipsów w jakąś stronę? I znowu jak rozumiem ustawienie Sl na linii EMA jest uzależnione od minimalnej odległości dozwolonej przez brokera, zgadza się ?

Propozycja
Proponowałbym dodać spread dla początkowego SL. Wydaje się, że byłoby wygodniejsze przy kopiowaniu szablonu a wraz z nim SL dla pary z mniejszym spreadem.

RoninPL
Bywalec
Bywalec

Jakie ustawić parametry aby BE przesunął się na 30 pipsów na +??

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

_Tomo_ pisze:Wtedy, kiedy osiągnie minimalną odległość SL od ceny dla danego brokera ?
_Tomo_ pisze:[...]Sl na linii EMA jest uzależnione od minimalnej odległości dozwolonej przez brokera, zgadza się ?
zgadza się
RoninPL pisze:Jakie ustawić parametry aby BE przesunął się na 30 pipsów na +??
Nie z BE, wykorzystaj TS, np z TS_Distance = 20 o TS_ActivatedLevel=50 pip = teraz jeśli cena osiągnie poziom 50 pip to SL zostanie przesunięty na poziom 20 pipsów poniżej aktualnej ceny (w przypadku BUY), czyli w odległości 30 pip od ceny otwarcia zlecenia.

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

tylko ja tak mam czy wszyscy tak maja ze jak zmieniam zlecenie oczekujace na inna wartosc to na wykresie miga mi linia raz na starej wartosci raz na nowej... to samo w zakladce "HANDEL"
Pieniądze są krwią tego świata...

RoninPL
Bywalec
Bywalec

Ykee pisze: Nie z BE, wykorzystaj TS, np z TS_Distance = 20 o TS_ActivatedLevel=50 pip = teraz jeśli cena osiągnie poziom 50 pip to SL zostanie przesunięty na poziom 20 pipsów poniżej aktualnej ceny (w przypadku BUY), czyli w odległości 30 pip od ceny otwarcia zlecenia.
OK wielkie dzięki :)

ODPOWIEDZ