Wskazówki dla nowych jak ograniczać ryzyko na forex

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

swiezy875 pisze:i to takie moje pierwsze wrazenia po wejsciu w ten biznes.
A ja mam trochę inne wrażenie - ja niestety (stety) traktuję moje demo jak real i naprawdę przejmuję się stratami - ale zdaję sobie sprawę, że jednak real to co innego.

I przez to straciłem dzisiaj okazję na kablu. :cry:
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
swiezy875
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: swiezy875 »

I przez to straciłem dzisiaj okazję na kablu. :cry:
Czytalem na tym forum, ze lepiej stracic okazje niz pieniadze :D

baazyl
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: baazyl »

witam

gram od trzech dni na demo MT4 i strasznie mi sie podoba. To jest jak wojna. Mozna wejsc w kazdej chwili i bic sie z brokerami.
Pierwsze spostrzeżenia:
- dzwignia 1:500 to pułapka, lepiej grac na max 1:100
- uzywanie kapitału na max 8 lotów to samobójstwo
- idealne dla dzwigni 1:100 jest granie na 0.1 lota
- stosowanie stop lossow to najszyba droga do straty kasy, tak samo jak take profit.
- grać w w tzw. ruchu ciąglym, nie przywiazywac sie do jednego dealu
- grac wyłacznie na M1
- stosowac hedging
- grac nie na kase, czy punkty tylko na stracie
- brac co daje rynek, jak daja marne 30, brac i nie grymasic.
- zgrac wskazniki, by pokazywaly okresy max +1, ew -1 róznicy miedzy soba.
- obserwowac ruchy 'swieczek"
- większosc wskaznikow jest do kitu, bo albo laguje, albo jest juz za pozno.

Przez pierwsze dwa dni dostawalem w d..., teraz jest lepiej.

Aktualnie sprawdzam rozne strategie, gram na 1:100 z kapitalem 5000.

btw, znalazlem cos takiego...oj bedzie sie dzialo http://www.parkiet.com/artykul/950652_W ... wcow_.html

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

co ma dźwignia u brokera do mojego kapitału ? zależy ode mnie jak otworze zlecenie i w jakim stopniu wykorzystam dźwignie, granie na M1 to jest samobójstwo ale to moja opinia, stosowanie SL to utrata kasy :mrgreen: bez komentarza, ogólnie życzę powodzenia.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

baazyl pisze:- dzwignia 1:500 to pułapka, lepiej grac na max 1:100
Nikt nie każe Ci wykorzystywać całej dźwigni lub wykorzystywać jej otwierając jedną pozycję w jedną stronę. Istnieją różne metody wykorzystywania lewara, gdzie ryzyko nie jest wcale takie duże.
baazyl pisze:- uzywanie kapitału na max 8 lotów to samobójstwo
Sam wolumen nic nie mówi. Powinien on być dopasowany do wielkości kapitału, wysokości SL i profilu ryzyka inwestora.
baazyl pisze:- idealne dla dzwigni 1:100 jest granie na 0.1 lota
Niezależnie od kapitału i SL? ;)
j/w
baazyl pisze:- stosowanie stop lossow to najszyba droga do straty kasy, tak samo jak take profit.
Może kiedyś zmienisz zdanie ;).
baazyl pisze:- grać w w tzw. ruchu ciąglym, nie przywiazywac sie do jednego dealu
O, pierwsze dobre spostrzeżenie.
baazyl pisze:- grac wyłacznie na M1
- stosowac hedging
To akurat kwestia indywidualna.
baazyl pisze:- grac nie na kase, czy punkty tylko na stracie
- brac co daje rynek, jak daja marne 30, brac i nie grymasic.
Słusznie.
- zgrac wskazniki, by pokazywaly okresy max +1, ew -1 róznicy miedzy soba.
- obserwowac ruchy 'swieczek"
- większosc wskaznikow jest do kitu, bo albo laguje, albo jest juz za pozno.
To już kwestia systemu.

Powodzenia i spostrzegaj dalej, bo lista na pewno się wydłuży ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

baazyl
Bywalec
Bywalec

spoko, zapomnialem dodac, ze trzeba miec nie tyle stalowe nerwy, tylko nie bac sie szybkich decyzji.

A propos s/l - takie mam doswiadczenia dla M1 i ruchu ciaglego. Zawsze tracilem kase.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

za wąski SL ?

baazyl
Bywalec
Bywalec

Microbi pisze:za wąski SL ?
by zagrac z s/l tzreba miec duza gotowke na trendy. Wg mnie takie podejscie wczesniej czy ponziej konczy sie klapa

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

no cóż, szybko zmienisz zdanie, ja ustawiam SL zależnie od sytuacji ale na ogół min 50 pips, a handluje na h1 więc i ok 80 pis się zdarza.

baazyl
Bywalec
Bywalec

Microbi pisze:no cóż, szybko zmienisz zdanie, ja ustawiam SL zależnie od sytuacji ale na ogół min 50 pips, a handluje na h1 więc i ok 80 pis się zdarza.
po prostu gram na stratach, czyli duzo transakcji korygujacych, ktore zabezpieczaja moj kapital. Ogolnie rzecz ujmujac, wchodzac na M1, poswiecam kilka godzin, by wyjsc bez szwanku na plus, ale na balansie nie widze ani razu plusa. Nie wiem, cz y dobrze wytłumaczylem? Koncze przeważnie ze stratą, ktora jest duzo mniejsza od wczesniej uzyskanego zysku, tzn ostatnia transakcja jest ze strata :P

edit: jedyny problem jaki widze, to granie bez przerw. Nie moge zerwac transakcji w złym momencie, tzn wtedy gdy strata > zysku. Często tak bywa.

edit 2: wydaje mi sie, że nawet na demo MT4 nie lubia skalperów :) Po 3 godzinach grania uzyskałem zysk 2500 (na kapitale 5000 - lewar 1:100) grając na lotach 0.1 w hedgingu, zas ostatnia transakcję (znudziło mi sie siedzienie non stop) zamknąłem na 1700 straty. Czyli uzyskałem na "czysto" 800.
Zalogowalem sie pozniej na konto i ku memu zaskoczeniu system cały czas mnie rekwotował, 2x zawiesił transakcje, kiedy uzyskiwałem duzy zysk na korektach.
Musiałem reinstalowac system, pomogło. Ciekawe, czy przypadek, czy tez wszyte algorytmy brokera.

Jeszcze inna uwaga jaka mi się nasuneła po 4 dniach grania na demo MT4 - Wyglada na to ze system MM gra na strandardach jakie sam narzucił, czyli S/L 5 min, T/P 5max, T/S 15min. Przez co jest łatwy do prowadzenia, troche to przypomina surfowanie po fali, cały czas za trendem.

Taka sugestia dla wchodzącego, zakładajcie 1szą transakcję (może być z trendem, ale nie musi) na sell/buy na min locie, by miec zawsze podglad jaka jest aktualna cena/trend. Wg mnie idealny trick do hedgowania.

ODPOWIEDZ