Microbi pisze:no cóż, szybko zmienisz zdanie, ja ustawiam SL zależnie od sytuacji ale na ogół min 50 pips, a handluje na h1 więc i ok 80 pis się zdarza.
po prostu gram na stratach, czyli duzo transakcji korygujacych, ktore zabezpieczaja moj kapital. Ogolnie rzecz ujmujac, wchodzac na M1, poswiecam kilka godzin, by wyjsc bez szwanku na plus, ale na balansie nie widze ani razu plusa. Nie wiem, cz y dobrze wytłumaczylem? Koncze przeważnie ze stratą, ktora jest duzo mniejsza od wczesniej uzyskanego zysku, tzn ostatnia transakcja jest ze strata
edit: jedyny problem jaki widze, to granie bez przerw. Nie moge zerwac transakcji w złym momencie, tzn wtedy gdy strata > zysku. Często tak bywa.
edit 2: wydaje mi sie, że nawet na demo MT4 nie lubia skalperów

Po 3 godzinach grania uzyskałem zysk 2500 (na kapitale 5000 - lewar 1:100) grając na lotach 0.1 w hedgingu, zas ostatnia transakcję (znudziło mi sie siedzienie non stop) zamknąłem na 1700 straty. Czyli uzyskałem na "czysto" 800.
Zalogowalem sie pozniej na konto i ku memu zaskoczeniu system cały czas mnie rekwotował, 2x zawiesił transakcje, kiedy uzyskiwałem duzy zysk na korektach.
Musiałem reinstalowac system, pomogło. Ciekawe, czy przypadek, czy tez wszyte algorytmy brokera.
Jeszcze inna uwaga jaka mi się nasuneła po 4 dniach grania na demo MT4 - Wyglada na to ze system MM gra na strandardach jakie sam narzucił, czyli S/L 5 min, T/P 5max, T/S 15min. Przez co jest łatwy do prowadzenia, troche to przypomina surfowanie po fali, cały czas za trendem.
Taka sugestia dla wchodzącego, zakładajcie 1szą transakcję (może być z trendem, ale nie musi) na sell/buy na min locie, by miec zawsze podglad jaka jest aktualna cena/trend. Wg mnie idealny trick do hedgowania.