Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
davit
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: davit »

makofski pisze: buy na eurusd
....
sell na audusd
Czy tu nie zachodzi sprzeczność i czy przypadkiem te pary nie są ze sobą skolerowane? Przynajmniej ja zauważam ruchy w tą samą strone.
Trzymałem sella na aud/usd wzialem +40p widzę, że można było więcej. Ale gdy edek doszedł do wsparcia postanowiłem zamknąć pozycje....

kinder26

Nieprzeczytany post autor: kinder26 »

davit pisze:Czy tu nie zachodzi sprzeczność i czy przypadkiem te pary nie są ze sobą skorelowane? Przynajmniej ja zauważam ruchy w tą samą stronę.
Trzymałem sella na aud/usd wziąłem +40p widzę, że można było więcej. Ale gdy edek doszedł do wsparcia postanowiłem zamknąć pozycje....
np można użyć narzędzia do tego
http://www.mataf.net/en/tools/correlation

mam pytanie co oznacza to "wiadro" i czy to tez jest element PA?

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

davit pisze:
....
sell na audusd
Czy tu nie zachodzi sprzeczność i czy przypadkiem te pary nie są ze sobą skolerowane? Przynajmniej ja zauważam ruchy w tą samą strone.
Trzymałem sella na aud/usd wzialem +40p widzę, że można było więcej. Ale gdy edek doszedł do wsparcia postanowiłem zamknąć pozycje....
Ostatnio się sporo dzieje, ale korelacje najlepiej obserwować samemu, narzędzie do tego typu rzczy jak zwykle pokazują jaka była korelacja, ale można z tego sporo wniskować na przyszłość.

Ja jeśli tego używam to bardziej w krótkim terminie. Najlepiej wytłumaczyć na przykładzie.

Chcemy zająć pozycję długą na NZD/JPY, mamy walutę NZD i JPY, musimy sprawdzić co sprawiło, że cena znalazła się tam gdzie jest :) Patrzymy na NZD/USD widzimy, że poszło w dół. Teraz ja patrzę na kilka par z USD czy się ruszają czy stoją co poruszyło NZD/USD? nzd czy usd, jeśli nzd to bingo ;) jeśli widzimy, że dolar zepchnąl to w dół szukamy dalej. Patzrymy teraz na usd/jpy cad/jpy aud/jpy chf/jpy. jeśli 3/4 spadły to wiemy że JPY poruszył nzdjpy. Teraz żeby zwiększyć prawdopodobieństwo sukcesu chcemy widzieć te pary na mocnych wsparciach jeśli tak jest zajmujemy longa na NZD/JPY i patrzymy na cadjpy, chj,jpy ,audjpy i usdjpy czy zaczyna wszystko ruszać w naszą stronę jeśli tak to rewela ;)
kinder26 pisze:
davit pisze:Czy tu nie zachodzi sprzeczność i czy przypadkiem te pary nie są ze sobą skorelowane? Przynajmniej ja zauważam ruchy w tą samą stronę.
Trzymałem sella na aud/usd wziąłem +40p widzę, że można było więcej. Ale gdy edek doszedł do wsparcia postanowiłem zamknąć pozycje....
np można użyć narzędzia do tego
http://www.mataf.net/en/tools/correlation

mam pytanie co oznacza to "wiadro" i czy to tez jest element PA?

wiadro to formacja cenowa nie używam jej samej, tylko do zwiększenia % sukcesu http://www.nobrainertrades.com/2008/10/ ... ucket.html

mam nadzieję, że moje rady komuś pomogą ;) korelacja wymaga sporo doświadczenia.
Yaaa man

Awatar użytkownika
davit
Stały bywalec
Stały bywalec

Wa$$kII pisze:
Chcemy zająć pozycję długą na NZD/JPY, mamy walutę NZD i JPY, musimy sprawdzić co sprawiło, że cena znalazła się tam gdzie jest :) Patrzymy na NZD/USD widzimy, że poszło w dół. Teraz ja patrzę na kilka par z USD czy się ruszają czy stoją co poruszyło NZD/USD? nzd czy usd, jeśli nzd to bingo ;) jeśli widzimy, że dolar zepchnąl to w dół szukamy dalej. Patzrymy teraz na usd/jpy cad/jpy aud/jpy chf/jpy. jeśli 3/4 spadły to wiemy że JPY poruszył nzdjpy. Teraz żeby zwiększyć prawdopodobieństwo sukcesu chcemy widzieć te pary na mocnych wsparciach jeśli tak jest zajmujemy longa na NZD/JPY i patrzymy na cadjpy, chj,jpy ,audjpy i usdjpy czy zaczyna wszystko ruszać w naszą stronę jeśli tak to rewela ;)
o ile się nie mylę to był taki wskaźnik który pokazywał obecną siłę waluty, może był by przydatny....
Wa$$kII pisze: mam nadzieję, że moje rady komuś pomogą ;) korelacja wymaga sporo doświadczenia.
no ba! dla mnie bezcenne :D

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

davit pisze:
Wa$$kII pisze:
o ile się nie mylę to był taki wskaźnik który pokazywał obecną siłę waluty, może był by przydatny....
Wa$$kII pisze: mam nadzieję, że moje rady komuś pomogą ;) korelacja wymaga sporo doświadczenia.
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=212301 tu jest taki, ale to tylko część pracy wykona sami musimy zobaczyć na potencjał oporów i wsparć gdzie teraz jest nzdjpy widzimy ze wskaźnika, że jpy porusza rynkiem i tyle dalej musimy sami ;/ jesli ktos gra na dane to zwykle uzywaja takich indykow.

początkujący trader :D
Obrazek

Jeszcze tylko wejście na złocie mnie minęło wczoraj ;/ technika wejście poniżej. Najgorsze jest to, że miałem nawet wykres włączony i musiałem na chwilę wyjść na zewnątrz. Nie gram na złocie za wiele więc nie miałem oczekującego

Obrazek
Yaaa man

Awatar użytkownika
davit
Stały bywalec
Stały bywalec

Obrazek
Ja za to dzisiaj zagrałem BUY na GOLD. Po drugim odbiciu od mocnego

oporu. Również na oporze znajdowała się para EUR/USD więc pomyślałem

że to dobre zagranie, z moich obserwacji wynika ze te pary są skolerowane.

zbliżenie na h1 :)
Obrazek

żeby nie było złudzeń, pozycja już zamknięta :cry: zadowoliłem się 1/3 tych wzrostów :oops:

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

tez mam longa na zlocie, troche sie spoznilem z wejsciem, ale powinno jeszcze troche pociagnac.. odbicie od 23%fib na tygodniowym i linii uptrendu na h4

makofski
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: makofski »

Wa$$kII pisze: Jakbyc mógł dodać moment wejścia na AUD/USD i podać z jakim SL zagrasz na EUR/USD ;) Jakie przy tym osiągasz RR ;)
na audusd zrobiłem 2 wejścia:
1. jedno z linijką przy odbiciu od 138,2 fali 3 stosując precyzyjne wejście na m5.
Zagrałem 0,1 lota (10% mojej normalnej stawki wejściowej), setup:0,9026, SL: 0,9036, TP:0,8927 (23,6 fibo 5cio falowej formacji elliottowskiej), RR: 1:10.
2, drugi setup na przebiciu szyji RGR'a ,
stawka 1 lot, setup: 0,9001, SL:0,9035 , TP = 0,8943, RR 1:2. TP ustalone jako 200% fibonachiego całej głowy odłożonego w punkcie przecięcia wykresu i linii szyi (patrz rysunek).
obecnie większa transakcja zamknięta na sukcesie, mniejsza jeszcze trwa.

edek - gram na bardzo małe zyski, maksymalnie 30 pips, R:R od 1:1 do 1:2 - długo czekam aż kolejne sygnały potwierdzą kontynuację ruchu. R:R tragiczne, skuteczność wysoka.
Wa$$kII pisze: P.S. Formacja up and down powinna być bardziej symetryczna
http://topfxsignals.com/pl/2010/01/form ... /#comments poczytaj tu jest trochę wiedzy. Jeśli używasz jej tylko jako dodatku do potw. to uważam, że dodatkowe warunki nie są wymagane, ale pomagają.
pozdrawiam
nad formacjami harmonicznymi jeszcze pracuję ; )
davit pisze:
....
sell na audusd
zgadza się, przy czym pary nie mogą być skorelowane ze sobą co do pipsa. Jako że ja gram na małych ruchach (biore małe TP) to korelacją się zupełnie nie przejmuję.
davit pisze: Trzymałem sella na aud/usd wzialem +40p widzę, że można było więcej. Ale gdy edek doszedł do wsparcia postanowiłem zamknąć pozycje....
mądrze, masz wątpliwości to zamykaj i ciesz się tym co zarobiłeś. jak u mnie pojawiają się wątpliwości to zamykam i na spokojnie analizuje wykresy czy dobrze zrobiłem żeby wiedzieć na przyszłość co zrobić. Rynek nie kończy się jutro i podobnych okazji będziesz jeszcze miał.
Wa$$kII pisze:
davit pisze:
Wa$$kII pisze:
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=212301 tu jest taki, ale to tylko część pracy wykona sami musimy zobaczyć na potencjał oporów i wsparć gdzie teraz jest nzdjpy widzimy ze wskaźnika, że jpy porusza rynkiem i tyle dalej musimy sami ;/ jesli ktos gra na dane to zwykle uzywaja takich indykow.
jest taki wskaźnik: CC, działa chyba na podobnej zasadzie, można go używać do potwierdzenia wejścia, nigdy jako jedyne kryterium (sprawdzone) - wskaznik w zalaczniku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
davit
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzięki za wskaźniki. Obydwa są bardzo podobne na pierwszy rzut oka. Możecie wyjaśnić jak z nich korzystać? :)

makofski
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: makofski »

davit pisze:Dzięki za wskaźniki. Obydwa są bardzo podobne na pierwszy rzut oka. Możecie wyjaśnić jak z nich korzystać? :)
wybierasz pare na ktorej chcesz grac (np eurusd), ladujesz wskaznik, w ustawieniach zaznaczasz na True te waluty na ktorych grasz (w tym przypadku eur i usd) reszta zaznaczasz na False. masz piekny wskaznik - duza rozpietosc krzywych sugeruje potencjalna zmiane kierunku , podobnie jak przeciecie sie krzywych. dziala roznie na roznych TF, najwieksza skutecznosc odnotowalem na edku i kablu na m15 i tylko tu ostatecznie mialem go umieszczonego. uzywalem jedynie do potwierdzenia czy nie gram bzdur (np przy duzych odchyleniach krzywych lepiej nie grac na kontynuacje trendu) . czasami dzieje sie tak ze wskaznik co do swieczki pokazuje miejsce odwrocenia trendu, ale nie mozna na nim polegac tak w 100%.

ODPOWIEDZ