VORM v.1.0.b - czyli RiskManager i wizualna edycja zleceń

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
hienas
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hienas »

wojdur pisze:jak dostosować półautomat dla wartości podawanych w formie 5 miejsc po przecinku ?
Wszystkie wartości mnożysz razy x10.
Np StopLoss chcesz 30 pipsów, to w automacie ustawiasz na 300 pipsów.

Używam też VORM'a choćby dlatego by "pilnował" moich zleceń kiedy mnie nie ma przy kompie. Jedyny minus, to kiedy mamy 2 okienka z tym samym instrumentem - na jednym np longterm, a na drugim skalp lub short-term - wtedy oba automaty gryza się i na siłę zmieniają zlecenia nawzajem. Trzeba być czujnym ;)
A poza tym to całkiem pomocne narzędzie.

Pozdrawiam :607:
kolejne stopnie na schodach wytrwałości....

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

hienas pisze:wtedy oba automaty gryza się i na siłę zmieniają zlecenia nawzajem
No zgadza się, widzisz jakieś rozwiązanie?
Hmmm. może wprowadzić obsługę MagicNumber i np dać opcję: - obsługa wszystkich zleceń, lub - obsługa zleceń z MagicNumber... tyle, że jeśli wykorzystujesz VORM'a do każdego typu zleceń, to na razie nie wiem jak to rozwiązać...
More practice, more luck!

Awatar użytkownika
hienas
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hienas »

Ykee pisze:obsługa wszystkich zleceń, lub - obsługa zleceń z MagicNumber
MagicNumbers można by dodać, choćby po to by obsługiwał np tylko własne automaty. Innym rozwiązaniem jest np komentarz - zależnie od commenta przy zleceniu VORM brałby to zlecenie pod uwagę lub też nie. A komentarze mogą być proste - np. wpiszę "auto" w zleceniu lub "long", tą samą zmienną wpisałbym do ustawień VORM'a i on zająłby się tylko tymi zleceniami, inne pozostawiając w spokoju, niezależnie od innych zleceń, bo każde z nich byłoby w innym okienku obsługiwane przez innego VORM'a.

Wiem jednak że wymaga to sporego przebudowania warunków w programie.
Ale pomysł myślę, że może być prosty i skuteczny. ;)
kolejne stopnie na schodach wytrwałości....

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

hienas pisze:Wiem jednak że wymaga to sporego przebudowania warunków w programie.
- nie aż tak wiele, ale muszę przemyśleć jak można by ustawiać taką/takie funkcjonalności, żeby było intuicyjnie...

Poza tym rodzi mi się w głowie pewna idea ze zleceniami oczekującymi,
- wykorzystując kreślone linie trendu, poziome lub temu podobne - z możliwością np postawienia zleceń przeciwstawnych;
- virtualne zlecenia oczekujące, tzn takie, które nie są składane od razu, ale wchodzą jako zwykłe ordery (choć jak od automatu), przy spełnieniu konkretnych warunków, np przekroczeniu danej linii poziomej, choć akurat to nie gwarantowało by że transakcja zostanie zawarta po ustalonej cenie,

...trochę mam pomysłów, ale nie wiem, czy warto je wprowadzać - poza tym trzeba je przemyśleć. no i w końcu muszę naprawić CloseParts :D

WuKwas
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: WuKwas »

Witam Ykee,
jakiś czas nie ćwiczyłem z Twoim VORMem, to znaczy w ogóle nie grałem. Jednak wróciłem i teraz, coraz bardziej serio go ćwiczę i szykuję się do wejscia w prawdziwe pieniądze.
Oczywiście z VORMem, bo bardzo mi pomaga...

Jednak do rzeczy...
Przeczytałem ten topic:

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0
i zacząłem mieszać w VORMIE i mam pytanie:

Używam funkcji MyMaxSL- czy mam rozumieć, że podana w nawiasie wartość to zalecany volumen przy ustawionym przeze mnie SL?
Jak widzisz, jest ona niższa niż MyVolSL ale i SL jest dużo niżej...
Załączam obrazek.

Co ciekawe, ustawiam precison na 2, bo gram na mikro ale i tak w ustawieniach SL,TP itd dostawiam zero. Jakby te rzeczy się nie zgrywały. Jeśli tylko ustawię precison na 2 a nie dodam zer to SL i s-ka same sobie nie dodają zero i VORM "myśli", że działa na 4 pozycjach po przecinku a nie jak jest w rzeczywistości na 5.

No ale to może wiesz. Wytłumacz proszę to o co pytałem wyżej: czy VORM podaje zalecany SL przy określonym ryzyku i czy jeśli ustawiam sam SL to on podaje proponowny volumen zakupu w nawiasie przy MyVolSL?

Pozdrawiam i wielkie dzięki za Twój "produkt".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I co ja mam zrobić, biedny mały miś?

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

WuKwas pisze:Wytłumacz proszę to o co pytałem wyżej: czy VORM podaje zalecany SL przy określonym ryzyku i czy jeśli ustawiam sam SL to on podaje proponowny volumen zakupu w nawiasie przy MyVolSL?
- tak - dokładnie tak jest

Jeśli zaś chodzi o precision, to chodziło mi o volumen, tzn, albo grasz a minilotach (0.1), albo w mikrolotach (0.01). Nie dotyczy zaś kwestii kwotowania - czwarte, czy piąte miejsce po przecinku. Więc jeśli masz kwotowanie do 5-tego miejsca po przecinku, to musisz sam mnożyć przez 10 ustawienia, patrząc na Twój screen, to Max Vol.SL = 260 pip, gdy wpisałeś My max SL 100 pip, to tak jakbyś wpisał 10 pip, jeśli myślałeś o 100 pipsach a nie o 10, to powinieneś wpisać 1000. :)
No i w nawiasach podaje Ci wielkość volumenu, ale tu nie trzeba niczego mnożyć, bo to nie zależy od miejsc po przecinku w kwotowaniu, tylko od depozytu, więc przy My max SL równym 100 pip (co przy kwotowaniu do 5-tego miejsca = 10 pip), bezpieczny volumen to 0.16 lota.

---

Ale kwestię kwotowania uwzględnię w następnej wersji, tylko zastanawiam się, jak to zrobić, chyba po prostu zaokrągle wartości do 4-tego miejsca i na tej podstawie będzie VORM wszystko liczył. Ale gdy będzie kwotowanie do 5-tego miejsca zanim wyśle OrderModify ze SL i TP, przemnoży to przez 10.

WuKwas
Bywalec
Bywalec

Wszystko jasne... Wiem, że gram w tej chwili na SL 10 i TP 40 itd...

Myslałem tylko wcześniej- vide starsze posty, że precision odnosi się też do ustawień wlaśnie tych wartości i dlatego Ci to "zglosiłem", bo tak czy siak mnożyłem, bo nie chciał wspólpracować tylko przez zmianę precision.

Wielkie dzięki jeszcze raz z Twoją pomoc i EA.

Nie wiem tylko dlaczego nie zmienia mi ustawień w trakcie trwania transakcji, np. chciałbym podnieść T/P a tu d... A może to niemożliwe- chociaż czytałem w Twojej instrukcji (tak mi się zdaje), że jednka możliwe...

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

WuKwas pisze:Nie wiem tylko dlaczego nie zmienia mi ustawień w trakcie trwania transakcji, np. chciałbym podnieść T/P a tu d... A może to niemożliwe- chociaż czytałem w Twojej instrukcji (tak mi się zdaje), że jednka możliwe...
- a możesz to jaśniej wyjaśnić :) ?

WuKwas
Bywalec
Bywalec

Ykee pisze:
WuKwas pisze:Nie wiem tylko dlaczego nie zmienia mi ustawień w trakcie trwania transakcji, np. chciałbym podnieść T/P a tu d... A może to niemożliwe- chociaż czytałem w Twojej instrukcji (tak mi się zdaje), że jednka możliwe...
- a możesz to jaśniej wyjaśnić :) ?
Spróbuję...
Przykładowo, zaczynam transakcję z T/P ustawionym na 400 ale widzę, że "dobrze żre" i chcę przestwiać na np. 600 dla tej pary którą już kupilem/sprzedaję i nie jest to możliwe, hę?
Albo zmiana TS_distance- ta sama historia.

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

i co się konkretnie dzieje? Przestawiasz, ale za chwilę wraca? czy nie masz otwartych kilku okien z tą samą parą i uruchomionym VORM'em?

Opisz dokładniej problem.

ODPOWIEDZ