Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

forex signal pisze:www.signalforexclub.com

zapraszam !!
darmowe sygnały
takimi ogloszeniami gdzie sie tylko da nie robisz dobrego wrazenia. jest osobny dzial z reklamami!

loup
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: loup »

Mam kolejny problem z terminologią Brooksa - jeśli ktoś byłby tak miły i wyjasnił co dokładnie oznaczają High/Low 1,2,3,4, byłbym bardzo wdzięczny. Autor pisze tak:
A High 1 is a bar with a high above the prior bar in a correction in an up or sideways market. If there is then a bar with a Lower High (it can occur one or several bars later), the next bar in this correction whose high is above the prior bar's high is a High 2. Third and fourth occurrences are a High 3 and 4. There are other variations as well.
Nie bardzo wiem co to jest "correction", ale staram się to zrozumieć... Mamy świeczkę której high jest wyżej od high poprzedniej świeczki, potem czekamy aż któraś świeczka będzie miała niższy high od swojej poprzedniczki, po czym kolejny higher high to High 2? Tzn. chodzi w tym o to, że High 1, 2, 3, 4 to nie mogą być następujące po sobie świeczki z których każda kolejna ma higher high od poprzedniej, tak? Załączam obrazek na którym spróbowałem zaznaczyć H1, 2, 3, 4 - dobrze?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

loup pisze: Nie bardzo wiem co to jest "correction", ale staram się to zrozumieć... Mamy świeczkę której high jest wyżej od high poprzedniej świeczki, potem czekamy aż któraś świeczka będzie miała niższy high od swojej poprzedniczki, po czym kolejny higher high to High 2? Tzn. chodzi w tym o to, że High 1, 2, 3, 4 to nie mogą być następujące po sobie świeczki z których każda kolejna ma higher high od poprzedniej, tak? Załączam obrazek na którym spróbowałem zaznaczyć H1, 2, 3, 4 - dobrze?
Opisałeś to prawidłowo, ale na obrazku oznaczyłeś H1 , H2 w trendzie wzrostowym (co nie ma sensu) , gdy tymczasem należało to zrobić w korekcie. Czyli Tam gdzie 4 to jest H1 , a 3 bary dalej H2.
Correction to korekta trendu. W trendzie wzrostowym będzie to oczywiście korekta w dół , więc da się wskazać próby powrotu do wzrostów przez H1, H2 itd. W trendzie spadkowym będzie to czywiście korekta w górę i doszukujemy się wówczas powrotu spadków na L1, L2 itd. Tak naprawdę to Brooks nazywa inaczej to co zostało opisane przez Dowa 100 lat , który pisał, że korekty mają zwykle postać ABC. Według nazewnictwa Brooksa fala B będzie więc H1 lub L1 a powrót do wzrostów zasygnalizuje świeca H2 lub L2. Stąd właśnie Brooks zaleca raczej wejście w kierunku trendu nie na L1 / H1 , które może być pułapką na niecierpliwych trejderów, ale na L2 / H2. Co zresztą widać świetnie na twoim obrazk, gdzie H1 jest ewidentną pułapką.

Awatar użytkownika
Maxi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Maxi »

a&z dał byś rade opisać jakoś najważniejsze zasady Brooksa bo z moim angielskim to się zejdzie przeczytanie tylu stron i dobre zrozumienie
To nie pieniądze robią człowieka, tylko człowiek pieniądze

a&z

Maxi pisze:a&z dał byś rade opisać jakoś najważniejsze zasady Brooksa bo z moim angielskim to się zejdzie przeczytanie tylu stron i dobre zrozumienie
To rzeczywiście warto byłoby zrobić , ale dziś nie czułbym się na siłach i nie wiem czy w ogóle to jest możliwe. Problem w tym, że metoda Brooksa jest bardziej subiektywna i uznaniowa od wielu innych technik PA. W zasadzie na każdy z możliwych układów Brooks ma jakieś określenie ale oceniając setup bierze naprawdę dużo względów pod uwagę (kształt świec - doji, trendowe itp, kierunki ogonów - tzw Barb wire, linie trendu i kanały trendowe co samo w sobie jest bardzo subiektywne, położenie względem EMA, odstępstwa od liczenie H1, H2 .... itp itd co czyni w zasadzie jego metodę nie do zdefiniowania jako "SYSTEM". Ślepe stosowanie jego technik liczenia H1, , rozpoznawania punktów odwrócenia itp prowadzi do wtopy, szczególnie na preferowanym przez niego interwale 5M. Sam się ostatnio o tym boleśnie przekonałem.
Uważam więc, że książkę należy traktować jako przewodnik po charakterystycznych zachowaniach rynku a nie jako "SYSTEM".
Sądzę , że samodzielne poznanie zachowań rynku zajęłoby upartemu i pracowitemu kandydatowi na trejdera 2-3 lata ciężkiej pracy, z książką Brooksa można tego dokonać o połowę szybciej.

Harry Morgan
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Harry Morgan »

Zgadzam się... nie ma możliwości zrobienia tzw MERITUM brooksa...

trzeba miec oglad na całość, na jego podejście, każda strona książki to nowe przykłady - oczywiście pewne 'formacje' się powtarzają... na prawdę warto się poświecić i przebrnąć przez książkę, ciężko jest prowadzić polemikę od tak na forum

ja ze swojej strony powiem tyle, że po jednym przeczytaniu - zabieram się za kolejne i myśle ze to też nie będzie ostatnie :D

tak jak moj przedmówca powiedzial, nie mozna stosować techniki z jednego rodzialu, trzeba miec oglad na CAŁOŚĆ - i wtedy walczyc :)
Tonight's the night. And it's going to happen again, and again. It has to happen. Nice night.

loup
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: loup »

W ramach ćwiczeń poproszę Cię a&z jeszcze raz o ocenę czy dobrze narysowałem H. Nie jestem pewien czy H1 powinno być tu czy 6 świeczek wcześniej, bo chyba ocena początku korekty jest subiektywna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

a&z

loup pisze:W ramach ćwiczeń poproszę Cię a&z jeszcze raz o ocenę czy dobrze narysowałem H. Nie jestem pewien czy H1 powinno być tu czy 6 świeczek wcześniej, bo chyba ocena początku korekty jest subiektywna.
Dokładnie o to chodzi. Jak widać H1 był pułapką mimo bardzo korzytnego setupu i poprzedzającego H1 reversala. Kolejne H2 i H3 poprzedzone doji też nie nadają się na entry bar czyli pozostajemy bez wejścia , tym bardziej, że H2 i H3 są już poniżej linii trendu. Podejrzewam jednak, że ze względu na liczne doji w tej korekcie Brooks zaproponowałby inny sposób liczenia H . Równie prawdopodobne, że określiłby tą korektę jako double bottom bull flag (dół korekty "prawie" dochodzi do dołu poprzedniej i z tego powodu należało wejść na wybicie H3.

Awatar użytkownika
Maxi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Maxi »

Nie traktuje jego książki jak opis systemu raczej wlasnie jak dobrą wiedze do własnego systemu a wydaje mi się że jest tego warta żeby tylko była przetłumaczona bo nie jestem tak dobry z anglika a widać że sporo zgłębiłeś jego wiedzy i chociaż cały ten rynek jest subiektywny i najważniejsze jest doświadczenie ale może dało by się coś z jego mądrości opisać
To nie pieniądze robią człowieka, tylko człowiek pieniądze

goose
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: goose »

Tak jak juz Harry Morgan napisal, nie da sie tej ksiazki przerobic czesciowo na polski. Albo dokladne tlumaczenie calej ksiazki albo nic. Nawet jakby ktos chcial opisac "insidebar" to potrzebowalby w slowo w slowo przetlumaczyc, bo tam nie ma potocznego lania wody jedynie same konkrety. A tego jest kilkanascie stron.

Pozostaje jedynie opanowac oznczenia Booksa, zeby latwiej sobie wyobrazic o czym sie czyta. Slownictwo nie jest bardzo skomplikowane i powtarza sie czesto, wiec poczatek moze byc trudny a pozniej juz powinno byc z gorki. Niestety, slownik do reki i duzo samozaparcia, nikt nie powiedzial ze bedzie latwo :wink:

Powodzenia

ODPOWIEDZ