Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
ziouo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziouo »

Zwyczajnie chodzi o to, że overlapping reversal bar przekracza swoją wielkością poprzedzającą świeczkę lub świeczki, wynika z tego tyle, że wcale nie mamy do czynienia z reversalem a wręcz przeciwnie - generalnie taka świeczka zwiastuje range/trend boczny.

Finn
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Finn »

Poszło na eurjpy w dół do 132,15 czyli pierwotnego tp, który ustawiałem ale jednak zdecydowałem się zostawić na 132,53... zawsze te 85 pips :P.

Jak sądzicie, patrząc na h1 i h4 na eurjpy, czeka nas odbicie w granicach 131,80 ? Czy przebije w dół ? Bo ja coś sądzę, że znowu odbije w górę...

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

ziouo pisze:overlapping reversal bar przekracza swoją wielkością poprzedzającą świeczkę lub świeczki
Chodziło mi o sytuację odwrotną, w której każda następna świeczka znajdują się w range(zakresie) poprzedniej.Chyba dobrze zrozumiałem w nie zrozumiałym dla mnie języku :D Coś jakby insidebar,czy można to tak traktować i chyba następstwa są podobne?

ziouo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziouo »

no właśnie nie, inside bar to jakby odwrotność overlaping bar`a. W overlaping bar chodzi o świeczki poprzedzające (są zakryte przez następującą po nich overlaping), inside bar to świeczka po której następuje świeczka wewnątrz jeje zakresu i bynajmniej nie zwiastuje trendu bocznego.

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

ziouo pisze:no właśnie nie
Jesli jest tak jak piszesz to żyłem w błędzie:D Dzięki.

mario77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario77 »

czyli overlaping bar to inaczej outside bar?

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

mario77 pisze:czyli overlaping bar to inaczej outside bar?
i to samo co Master candle? :roll:

loup
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: loup »

Czytam książkę Brooksa, ale nie jestem oblatany w terminologii, mam więc pytanie: (s. 14, Bar Basics, Figure 1.4)
Figure 1.4 shows a break above the bear trendline and then a two­ legged selloff to a Lower Low below yesterday's low. The first leg was completed by the iii ending at Bar 2. Bar 3 was a strong bull reversal bar that reversed both yesterday's low and a test of the bear trendline, setting up a possible long. A buy stop at one tick above this bar would have been filled, and then Bar 3 becomes a signal bar (instead ofjust a setup bar), and the bar in which the trade was entered becomes the entry bar.
Czy 1st & 2nd leg oraz "ii", "iii", to jakieś jego oznaczenia na określone formacje, czy używa słów ogólnie przyjętych? Jeśli tak, to gdzie mogę poczytać o dwunożnych formacjach i zagadkowych "ii"?

Awatar użytkownika
nasreddin
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: nasreddin »

pinbary? / gdzies tu byly formacje pinow /
„Ekspert to człowiek, który w bardzo wąskiej dziedzinie zrobił wszystkie możliwe błędy.”

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

loup pisze:Czy 1st & 2nd leg oraz "ii", "iii", to jakieś jego oznaczenia na określone formacje, czy używa słów ogólnie przyjętych? Jeśli tak, to gdzie mogę poczytać o dwunożnych formacjach i zagadkowych "ii"?
1 i 2 leg to po prostu dwa odcinki trendu rozdzielone mniejszą korektą składające się łącznie na ruch kierunkowy ABC. Według Brooksa każdy "zobaczalny" na barach kierunek ruchu cen mozna określić mianem większego lub mniejszego trendu do mikrotrendów włącznie i w każdym można wskazać 3 etapy (ruch we właściwą stronę - 1 leg , małą korektę i kolejny ruch we właściwą stronę - 2 leg). Według Brooksa niektóre z trendów , szczególnie mniejszych mają tak małą korektę B, że można ją tylko zobaczyć na mniejszym interwale. Formacja ii to insidebar a iii to podwójny insidebar.

W załaczeniu trejd na kablu dobrze ilustrujący 2 legs trendu.
Najpierw mieliśmy w nocy spadek, potem próbę wyłamania EMA.
Pierwsza o 6.55 zakończona niepowodzeniem,
Druga o 7.10 zakończona sukcesem włącznie z otwarciem EMA GAP
Jednak jak wiadomo druga próba często kończy się również niepowodzeniem .
I faktycznie następuje zjazd od punktu 1 czyli - jest to właśnie 1 leg z breakoutem krótkoterminowego trendu rosnącego. Zaraz potem mamy mały pullback do wyłamania na którym wchodzę zakładając , że to jest właśnie koniec 1 leg i będziemy mieli przed sobą 2 leg.
Oczywiście dalej zjazd , ale okazuje się ,że się myliłem bo punkt 2 to nie była korekta B pomiędzy 1 i 2 leg. Ta właściwa następuje w postaci bear flag w punkcie 3. Teraz możemy odłozyć długość 1 leg i odmierzyć w dół , gdzie widać punkt 4 do którego zejdziemy. Tak w ogóle uważam, że chłopcy z GS i JPM wożą się z ceną z linijką.

PS No tak chłopcy z Goldmann Sachs są szybsi niż ja piszę. Wykonali 150 % normy schodząc nie do punktu 4 , ale o 25 pipsów niżej. Brawo cwaniaki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ