Never Lose Again by DRAGON33
Michał. Zasady podane przez Przedmówcę są zasadami tego systemu. Moje zdanie jest takie: To jest punkt wyjścia i jeśli ktoś od tego zacznie i będzie siedział wystarczająco długo przed wykresem live albo prześledzi historię na zasadzie: zgodnie z zasadami tu bym wszedł i TO A TO SIĘ STAŁO [wygrałem lub przegrałem] (trzeba przechodzić na niższy TF, bo nie wszystkie ruchy ceny widać np na jednej świecy M15 czy M5), to zobaczy wiele ciekawych powtarzających się rzeczy. Trudno napisać w punktach do jakich wniosków np ja doszedłem (bo to bardzo subiektywne i to WIDAĆ jak się PATRZY na wykres, ale były to między innymi:
- Jeśli trend (EMA) jest "wystarczająco" jednoznaczny i nie trwa "zbyt długo", to jeśli patrzę na M15 i wejdę zgodnie z trendem na świecy z drugą kropką (czyli po korekcie) jak najbliżej kropki, ale nie kiedy cena pcha tę kropkę, tylko na triggerze, to jeśli dam SL 20p, to częściej wygram niż przegram. To można zobaczyć na historycznym wykresie. Pisałem już o tym. ALE pewniejsze są wejścia blisko kanału, jeszcze pewniejsze w kanale i najpewniejsze po przeciwnej stronie kanału, czyli im więcej cena skorekci, tym lepiej.
- świeca H1 (i inne często też) częściej robi zmyłkę, niż jej nie robi - to znaczy najpierw rysuje knot, a potem idzie w przeciwną stronę.
- NAJWAŻNIEJSZA jest PA. Ważniejsza od EMA. To znaczy nowe HH i HL lub LH i LL (nowe linie kropek, chociaż widać to też bez kropek, bez indykatora). Jeśli mam kanał EMA np w górę, cena zrobi szczyt i potem korektę, zacznie ryzować niebieskie kropki (tu można wejść), ale potem nie przebije poprzedniego szczytu (linia czerwonych kropek będzie poniżej poprzedniej linii czerwonych kropek) i poleci na dół, to na kolejnej linii niebieskich kropek bym nie wchodził (chyba że szybki skalp) MIMO, ŻE KANAŁ EMA JEST NADAL DO GÓRY - to jest często zmyłka ema. Czasem cena jeszcze przebije szczyt, ale zdarza się do rzadziej.
- Jeśli chodzi o kolor świecy D1, to uważałbym gdybym grał pod koniec dnia, bo bardzo możliwe, że jest wtedy rysowany przeciwny knot świecy D1 i cena zawróci.
I inne takie. Generalnie chodzi o to, żeby optymalizować wejścia, żeby wchodzić wtedy, kiedy najwięcej powtarzających się wzorców jest po naszej stronie.
Jeśli ktoś chce to z tego skorzysta, jeśli nie, to nie. Znamienne, że większość wypowiadających się osób kiedy pogra tym systemem jakiś czas, wprowadza do niego swoje własne zasady. Cenne jest tu to, że patrząc na wykres z S/R zaczyna się widzieć co się dzieje na FX. To może być punktem wyjścia do ustalania własnych zasad. Ja jestem zdania, że według zbyt prostych zasad nie da się wygrywać (przynajmniej ja nie potrafię). Np buyzone przedstawiana przez TRO polega na wchodzeniu zgodnie z H1, ale w różnych odsłonach dodaje on zasady, które zwiększają statystyczne prawdopodobieństwo wygranej.
[do "krytyków dla zasady"]
Nie uważam się za mądrzejszego od innych. Nie zarabiam jeszcze na FX. Na razie zarabiam na DEMO. Ale staram się pisać wprost i bez niedopowiedzeń to co zauważam. I nie rozumiem do końca ludzi, którzy piszą połowę, a reszty każą się domyślać, no chyba, że już im się nie chce tego opisywać...
HEX jeśli uznasz to za OT możesz poprosić MODa o usunięcie.
Pozdrawiam i życzę wszystkim sukcesów...
- Jeśli trend (EMA) jest "wystarczająco" jednoznaczny i nie trwa "zbyt długo", to jeśli patrzę na M15 i wejdę zgodnie z trendem na świecy z drugą kropką (czyli po korekcie) jak najbliżej kropki, ale nie kiedy cena pcha tę kropkę, tylko na triggerze, to jeśli dam SL 20p, to częściej wygram niż przegram. To można zobaczyć na historycznym wykresie. Pisałem już o tym. ALE pewniejsze są wejścia blisko kanału, jeszcze pewniejsze w kanale i najpewniejsze po przeciwnej stronie kanału, czyli im więcej cena skorekci, tym lepiej.
- świeca H1 (i inne często też) częściej robi zmyłkę, niż jej nie robi - to znaczy najpierw rysuje knot, a potem idzie w przeciwną stronę.
- NAJWAŻNIEJSZA jest PA. Ważniejsza od EMA. To znaczy nowe HH i HL lub LH i LL (nowe linie kropek, chociaż widać to też bez kropek, bez indykatora). Jeśli mam kanał EMA np w górę, cena zrobi szczyt i potem korektę, zacznie ryzować niebieskie kropki (tu można wejść), ale potem nie przebije poprzedniego szczytu (linia czerwonych kropek będzie poniżej poprzedniej linii czerwonych kropek) i poleci na dół, to na kolejnej linii niebieskich kropek bym nie wchodził (chyba że szybki skalp) MIMO, ŻE KANAŁ EMA JEST NADAL DO GÓRY - to jest często zmyłka ema. Czasem cena jeszcze przebije szczyt, ale zdarza się do rzadziej.
- Jeśli chodzi o kolor świecy D1, to uważałbym gdybym grał pod koniec dnia, bo bardzo możliwe, że jest wtedy rysowany przeciwny knot świecy D1 i cena zawróci.
I inne takie. Generalnie chodzi o to, żeby optymalizować wejścia, żeby wchodzić wtedy, kiedy najwięcej powtarzających się wzorców jest po naszej stronie.
Jeśli ktoś chce to z tego skorzysta, jeśli nie, to nie. Znamienne, że większość wypowiadających się osób kiedy pogra tym systemem jakiś czas, wprowadza do niego swoje własne zasady. Cenne jest tu to, że patrząc na wykres z S/R zaczyna się widzieć co się dzieje na FX. To może być punktem wyjścia do ustalania własnych zasad. Ja jestem zdania, że według zbyt prostych zasad nie da się wygrywać (przynajmniej ja nie potrafię). Np buyzone przedstawiana przez TRO polega na wchodzeniu zgodnie z H1, ale w różnych odsłonach dodaje on zasady, które zwiększają statystyczne prawdopodobieństwo wygranej.
[do "krytyków dla zasady"]
Nie uważam się za mądrzejszego od innych. Nie zarabiam jeszcze na FX. Na razie zarabiam na DEMO. Ale staram się pisać wprost i bez niedopowiedzeń to co zauważam. I nie rozumiem do końca ludzi, którzy piszą połowę, a reszty każą się domyślać, no chyba, że już im się nie chce tego opisywać...
HEX jeśli uznasz to za OT możesz poprosić MODa o usunięcie.
Pozdrawiam i życzę wszystkim sukcesów...
- jamesfisher
- Pasjonat
dokladnie najwazniejsze trzymac sie zasad, jesli masz wchodzic np 10 pipsow od jakiegos zalozonego przec siebie momentu to nie wchodz gdy cena jest oddalona o 11 czy 12 pipsow, ja mialem z tym wczesniej problemy, potrafilem robic nawet takie glupty: ustawilem sl przykladowo 30 p, jezeli cena szla w strone sl to (ze strachu ze zamkne na minusie) potrafilem przestawic sl na wiekszy, wierzac ze jednak zaraz zawroci i tym samym powiekszalem straty, ostatnio testujac jakis tam system, postanowilem sztywno przestrzegac zasad i ku mojemu zdziwieniu daje to niezle efekty, cena i tak do ciebie przyjdzie, wczesniej czy pozniej, niema co przedwczesnie otwierac zlecen, przed zalozonymi poziomami, jesli nie dzisiaj to jutro, a jesli akurat ten poziom niechwyci to chwyci jutro, za dwa dni itp. forex to niekonczacy sie generator okazji do tego zeby zarobic, sory za ot,
pozdrawiam
pozdrawiam
- jamesfisher
- Pasjonat
- jamesfisher
- Pasjonat
- jamesfisher
- Pasjonat
- jamesfisher
- Pasjonat
Na poniższym obrazku zaznaczyłem dokładniej. Na M5 nie gram, co prawda byłoby więcej wejść ale i więcej fałszywych.Michal222 pisze:tak piszesz czesto ale nie zaznaczasz w ktorym miejscuwiec w ktorym
? a M5 jak sie sprawdza ?
Dodano po 41 sekundach:
aha , jak odpalic ten luktom visual order? co on daje ?
Wszystkie zasady zostały przedstawione przez HEX-a na 1 stronie tego wątku.
Opis działania i uruchomienia Visual Lutkom Order został opisany na stronie jego twórcy (Lutkom-a):
http://luktom.biz/blog/h/ea/luktom-visual-order-editor
SELL Eur/Jpy + 10 pips , zgodne: kanał, Price Action, H1 i D1 (czerwone)