No cóż, wcale nie było to moją intencją, skoro jednak tak było to odbierane przez ogół, to rzeczywiście nie będę więcej się wypowiadał.uzin2 pisze:@Mike
masz racje przestan pisac na forum bo jak mozna z Twoich postow zauwazyc, to tyllko chodzi Ci o to aby kogos wysmiac, obalic to co mowi itp,
Never Lose Again by DRAGON33
- Mike_Scofield
- Pasjonat
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
Ja się zgadzam z Mike_S.Ktoś poświęcił te kilka miesięcy na naukę grając zgodnie z zasadami a nagle okazuje się, że NLA nie jest na tyle dobry jak go opisywano i teraz to jest całkowicie inna gra. Ktoś rzucił hasło ZL od razu czytają co to takiego tajemnicze ZL , MZ itd...
Za rok zmieni się pewnie jeszcze raz koncepcja na system kulawego koguta
i wszyscy zapomną co to ZL. Ale jedna dobra wiadomość ewolucja postępuje... 

ja tez pisalem wczesniej, mozesz sprawdzic, aby nie mieszac w tym watku z innymi systemami, i gdy napisalem do Mikea to nie chodzilo mi o to tylko o wypowiedzi nie zwiazane z tematem, i teraz sam pisze bez sensu i robie off top, poco to wszystko, przeciaz wiadomo jak ktos zacznie to od razu uruchamia sie kolo i potem mamy takie pierdoly zamiast istotnych dla systemu rzeczy,
co do NLA okazuje sie ze nie jest dobry tak jak go opisywano, no niezle to ujales, a powiedz dla kogo nie jest dobry? przeciez nikt Ci nie obiecywal ze bedzie to zloty grall, myslales ze wystarczy nauczyc sie zasad i juz bedzie profitowy? przeciez kazdy system trzeba dokladnie analizowac i ukladac maksymalnie pod siebie, a NLA to nie jakis inny system, tylko nadal ten sam, jak dobrze poczytasz to zobaczysz ze kilka razy bylo mowione o ZL a to co innego, nie NLA, mowisz ze system nie jest tak dobry, moze Cie to zdziwi ale ja troche pipsow wyciagnalem uzywaja czystego NLA, ale zawsze dazzy sie do tego zeby cos poprawic, czyz nie?
faktycznie niepotrzebnie zrobilo sie zamieszanie bo pojawila sie nowa nawa ZL, ale to nie jest wcale powodem zeby mowic zeNLA to juz inny sys i nie jest tak dobry, to czy bedzie on dory czy do dupy zalezy wylacznie od Ciebie
@Mika Scofield
trochemnie ponioslo za bardzzo wczoraj w nocy, jesli poczules sie urazony to przepraszam, nie mam zamiaru nikogo obrazac,
najlepiej bylo wg mnie gdyby mod zrobil porzadek w tym temacie i powywalal nasze teksty ktore tutaj nic nie wnosza,
pozdrawiam
co do NLA okazuje sie ze nie jest dobry tak jak go opisywano, no niezle to ujales, a powiedz dla kogo nie jest dobry? przeciez nikt Ci nie obiecywal ze bedzie to zloty grall, myslales ze wystarczy nauczyc sie zasad i juz bedzie profitowy? przeciez kazdy system trzeba dokladnie analizowac i ukladac maksymalnie pod siebie, a NLA to nie jakis inny system, tylko nadal ten sam, jak dobrze poczytasz to zobaczysz ze kilka razy bylo mowione o ZL a to co innego, nie NLA, mowisz ze system nie jest tak dobry, moze Cie to zdziwi ale ja troche pipsow wyciagnalem uzywaja czystego NLA, ale zawsze dazzy sie do tego zeby cos poprawic, czyz nie?
faktycznie niepotrzebnie zrobilo sie zamieszanie bo pojawila sie nowa nawa ZL, ale to nie jest wcale powodem zeby mowic zeNLA to juz inny sys i nie jest tak dobry, to czy bedzie on dory czy do dupy zalezy wylacznie od Ciebie
@Mika Scofield
trochemnie ponioslo za bardzzo wczoraj w nocy, jesli poczules sie urazony to przepraszam, nie mam zamiaru nikogo obrazac,
najlepiej bylo wg mnie gdyby mod zrobil porzadek w tym temacie i powywalal nasze teksty ktore tutaj nic nie wnosza,
pozdrawiam
- Boby_Fischer
- Gaduła
i oto chodzi na forexie.Mike_Scofield pisze:Jak się pozna trochę ludzką psychikę, to łatwo jest przewidzieć ludzkie zachowania i łatwo ludźmi manipulować.
Dodano po 6 minutach:
Nic nie zmieniaj trzymaj się zasad.A jesli chodzi o meritum to nie jest to strategia, to tylko bardzo dobry sposób na złapanie kilkunastu pipsów.Musisz miec rozległą wiedzę na temat forexu, żeby tym sposobem zarabiać regularnie kasę tak jak to robi dragon , MO, es/pip i inni.Daje głowę , ze ich dobre wejścia tym sposobem nie biorą się tylko i włącznie ze stosowania tych paru trywialnych zasad, przez to forex jest piękny, nie wystarczy nauczyć się paru zasad, to trzeba widzieć ,czuć i kochać.Boby_Fischer pisze:Modyfikowaliscie w jakis sposob ta strategie?

- jamesfisher
- Pasjonat
Eur/Usd BUY 14.00
+ 20 pips

Gbp/Usd
pierwsza pozycja BUY, stratna niestety, chyba za wcześnie wszedłem a po zatym otwarcie pozycji było daleko od niebieskich kropek (powinno się od nich odbić). Żeby człowiek był bardziej konsekwentny...
druga pozycja BUY, na razie idzie w dobrym kierunku

niestety druga pozycja, która początkowo rosła, zakończyła się na SL. Zastanawiam się patrząc na wykres cena po przekroczeniu dolnej bandy tunelu zaczęła spełniać praktycznie wszystkie zasady na SELL. Jedynie czerwone kropki były oddalone ok 6 pips powyżej tunelu. hmm

+ 20 pips

Gbp/Usd
pierwsza pozycja BUY, stratna niestety, chyba za wcześnie wszedłem a po zatym otwarcie pozycji było daleko od niebieskich kropek (powinno się od nich odbić). Żeby człowiek był bardziej konsekwentny...
druga pozycja BUY, na razie idzie w dobrym kierunku

niestety druga pozycja, która początkowo rosła, zakończyła się na SL. Zastanawiam się patrząc na wykres cena po przekroczeniu dolnej bandy tunelu zaczęła spełniać praktycznie wszystkie zasady na SELL. Jedynie czerwone kropki były oddalone ok 6 pips powyżej tunelu. hmm

E/U +7 pipsów.
Zostawiłem połowę "na stole" bo gram w stylu "młodego" tudzież wczesnego Hexa.
Tak tak Hex stałeś się przy tak intensywnej grze i nauce starym foreksowym wyjadaczem.
Odnośnie - miejscami napiętej dyskusji - to wolalbym żeby w tym wątku trzymać się oryginalnie przedstawionego przez Hexa systemu Dragona nazwanego IMHO niezbyt trafnie NLA (TRO twierdzi ze NLA to nie system). Nie chciałbym tutaj widzieć żadnych momo
lub innych ZL wicków itp.
Jest odpowiedni wątek do tego.
Wydaje mi się że taki przeskok poziomu zaawansowania to jak przejście z podstawowki odrazu na uniwersytet...Ale to Hex jest tu gospodarzem i niech sam zdecyduje czy chce tu mieć "groch z kapustą" jak mają na kresliku w wątku takis samym tytule czy dyskutujemy tu o systemie Dragona ewentualnie o sposobach jego udoskonalenia czy drobnych modyfikacjach (żeby znowu w drugą stronę nie przesadzać i z każdą wariacją nie zakładać nowego tematu).
Dzięki Hex niezależnie od tego co zdecydujesz za przedstawienie tego ciekawego systemu i za zainspirowanie do dalszej lektury na zagranicznych forach. Na marginesie wie ktos gdzie mozna znalezc oryginalny watek TRO który usunięto z babypips ? Na kesliku jest wprawdzie zarchiwizowany ale niestety okrojony bo bez zrzutów, wykresów itp.
Zostawiłem połowę "na stole" bo gram w stylu "młodego" tudzież wczesnego Hexa.

Odnośnie - miejscami napiętej dyskusji - to wolalbym żeby w tym wątku trzymać się oryginalnie przedstawionego przez Hexa systemu Dragona nazwanego IMHO niezbyt trafnie NLA (TRO twierdzi ze NLA to nie system). Nie chciałbym tutaj widzieć żadnych momo

Wydaje mi się że taki przeskok poziomu zaawansowania to jak przejście z podstawowki odrazu na uniwersytet...Ale to Hex jest tu gospodarzem i niech sam zdecyduje czy chce tu mieć "groch z kapustą" jak mają na kresliku w wątku takis samym tytule czy dyskutujemy tu o systemie Dragona ewentualnie o sposobach jego udoskonalenia czy drobnych modyfikacjach (żeby znowu w drugą stronę nie przesadzać i z każdą wariacją nie zakładać nowego tematu).
Dzięki Hex niezależnie od tego co zdecydujesz za przedstawienie tego ciekawego systemu i za zainspirowanie do dalszej lektury na zagranicznych forach. Na marginesie wie ktos gdzie mozna znalezc oryginalny watek TRO który usunięto z babypips ? Na kesliku jest wprawdzie zarchiwizowany ale niestety okrojony bo bez zrzutów, wykresów itp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- jamesfisher
- Pasjonat
Eur / Jpy SELL 6.16
+ 30 pips
Pomimo zysku myślę że wejście powinno być później, tzn po odobiciu od czerwonych kropek obramowanych na żółto SELL. Dodatkowo uformował się pin-bar. Lepiej odwzierciedla to strategie HEXa. tzn odbicie w kanale i otwarcie krótkie pozycji po przekroczeniu dolnej bandy tunelu:

Nowe otwarte trzy pozcyje SELL na Eur/Usd , Gbp/Usd, Eur/Jpy:

Eur/Usd - 12 pips
Gbp/Usd - 13 pips
Eur/Jpy + 31 pips

Eur/Usd BUY + 10 pips
Gbp/Usd BUY + 10 pips
Przy kupnie Eur/Usd niewiele brakowało do SL. Poziom wsparcia (niebieskie kropki) wytrzymał i trend (tunel) + H1 + D1 były zgodne.
Przy kupnie Gbp/Usd spóźniłem się o kilka pips z wejściem (początek nowej świecy), tak szybciej zostałby osiągnięty TP. Tunel + H1 + D1 zgodne.

Eur/Jpy SELL - 30 pips godz. 12.21
Mimo zgodności tunel + H1 + D1 osiągnięty został SL. Co prawda PA idzię w górę, czyli na chłopski rozum mój błąd (opór - linia z czerwonych kropek jest wyżej od poprzedzającej).

Gbp/Usd + 10 pips godz. 18:01
otwarcie pozycji:
i zamknięcie 
+ 30 pips
Pomimo zysku myślę że wejście powinno być później, tzn po odobiciu od czerwonych kropek obramowanych na żółto SELL. Dodatkowo uformował się pin-bar. Lepiej odwzierciedla to strategie HEXa. tzn odbicie w kanale i otwarcie krótkie pozycji po przekroczeniu dolnej bandy tunelu:

Nowe otwarte trzy pozcyje SELL na Eur/Usd , Gbp/Usd, Eur/Jpy:

Eur/Usd - 12 pips
Gbp/Usd - 13 pips
Eur/Jpy + 31 pips

Eur/Usd BUY + 10 pips
Gbp/Usd BUY + 10 pips
Przy kupnie Eur/Usd niewiele brakowało do SL. Poziom wsparcia (niebieskie kropki) wytrzymał i trend (tunel) + H1 + D1 były zgodne.
Przy kupnie Gbp/Usd spóźniłem się o kilka pips z wejściem (początek nowej świecy), tak szybciej zostałby osiągnięty TP. Tunel + H1 + D1 zgodne.

Eur/Jpy SELL - 30 pips godz. 12.21
Mimo zgodności tunel + H1 + D1 osiągnięty został SL. Co prawda PA idzię w górę, czyli na chłopski rozum mój błąd (opór - linia z czerwonych kropek jest wyżej od poprzedzającej).

Gbp/Usd + 10 pips godz. 18:01
otwarcie pozycji:

Witam,
Mam pytanie do Was , jak taką sytuacje powinienem interpretować?
ostatnio mialem kilka takich momentów....
M15, H1, D1 ZIELONE
cena podąża trendem wzrostowym jest nad kanałem EMA50 i od dołu przecina czerwoną linie.. buy sr
M15, H1, D1 ZIELONE
cena podąża trendem wzrostowym jest nad kanałem EMA50 i od góry przecina czerwoną linie.. buy sr
M15, H1, D1 CZEERWONE
cena podąża trendem spadkowym jest pod kanałem EMA50 i od dołu przecina niebieską linie.. short sr
M15, H1, D1 CZERWONE
cena podąża trendem spadkowym jest pod kanałem EMA50 i od góry przecina niebieską linie.. short sr
pozdrawiam
Dodano po 33 minutach:
Witam,
odwrotnie....
M15, H1, D1 ZIELONE
cena podąża trendem wzrostowym jest nad kanałem EMA50 i od dołu przecina czerwoną linie.. short sr
M15, H1, D1 ZIELONE
cena podąża trendem wzrostowym jest nad kanałem EMA50 i od góry przecina czerwoną linie.. short sr
M15, H1, D1 CZEERWONE
cena podąża trendem spadkowym jest pod kanałem EMA50 i od dołu przecina niebieską linie.. buy sr
M15, H1, D1 CZERWONE
cena podąża trendem spadkowym jest pod kanałem EMA50 i od góry przecina niebieską linie.. buy sr
pozdrawiam
M15, H1, D1 ZIELONE
cena podąża trendem wzrostowym jest nad kanałem EMA50 i od dołu przecina czerwoną linie.. buy sr
M15, H1, D1 ZIELONE
cena podąża trendem wzrostowym jest nad kanałem EMA50 i od góry przecina czerwoną linie.. buy sr
M15, H1, D1 CZEERWONE
cena podąża trendem spadkowym jest pod kanałem EMA50 i od dołu przecina niebieską linie.. short sr
M15, H1, D1 CZERWONE
cena podąża trendem spadkowym jest pod kanałem EMA50 i od góry przecina niebieską linie.. short sr
pozdrawiam
Dodano po 33 minutach:
Witam,
odwrotnie....
M15, H1, D1 ZIELONE
cena podąża trendem wzrostowym jest nad kanałem EMA50 i od dołu przecina czerwoną linie.. short sr
M15, H1, D1 ZIELONE
cena podąża trendem wzrostowym jest nad kanałem EMA50 i od góry przecina czerwoną linie.. short sr
M15, H1, D1 CZEERWONE
cena podąża trendem spadkowym jest pod kanałem EMA50 i od dołu przecina niebieską linie.. buy sr
M15, H1, D1 CZERWONE
cena podąża trendem spadkowym jest pod kanałem EMA50 i od góry przecina niebieską linie.. buy sr
pozdrawiam
- jamesfisher
- Pasjonat
Michal222 pisze:Witam,
M15, H1, D1 ZIELONE
M15, H1, D1 ZIELONE
M15, H1, D1 CZEERWONE
M15, H1, D1 CZERWONE
pozdrawiam
Dodano po 33 minutach:
Witam,
odwrotnie....
M15, H1, D1 ZIELONE
M15, H1, D1 ZIELONE
M15, H1, D1 CZEERWONE
M15, H1, D1 CZERWONE
pozdrawiam
Jak dla mnie to nie są wejścia.
DLA BUY:
Cena spełniając kryteria : cena odbija się do góry od poziomu wsparcia (niebieskich kropek). Jest wzrostowy kanał + D1 zielone. Gdy tylko H1 zrobi się zielone (chyba że już jest) to po przekroczeniu granicy kanału otwieramy pozcyję. Przykład to ostatnie wejście 2 posty wyżej. Akurat wejście jest blisko "buy sr" i to jest <tak myślę> najpewniejszy BUY, mogący profitować.