Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

Ahmed pisze:Witam,od niedawna zacząłem testowac ten system i mam kilka pytań:

1.rozumiem że poziomy wsparcia i oporu zaczynacie rysować od najwiekszych tf np:4h->1h....itp
2.SL dostosuwujecie do TP przy czym TP=2SL?
3.Czy dobrze rozumiem że poziomy wsparcia i oporu są "mocniejsze" na większych tf?
4.Na jakim tf wchodzicie?
5.Czy jak złapiecie TP to przy następnym wejsciu na tej samej parze, od początku wyznaczacie poziomy wsparcia i oporu czy zostawiacie te same co wczesniej+ ewentualnie jakieś dodatkowe(nowoutworzone od czasu ostatniego wejscia)?

Dzięki

Pozdrawiam
1- tak, najlepiej od 1D do 1H
2-TP tak dopieram by RR>>2, przy czym jak RR jest ponizej 2 to nie wchodze,a wiec sa to kluczowe miejsca na wykresie gdzie moze byc zwrot
3-tak
4- zalezy co kto lubi i na jakie stop lossy go stac ;) ale chyba najczescie gracze wchodza na 5M, tu mozna trafnie wejsc w rynek
5- poziom to poziom, te kluczowe zawsze poziomami beda( raz wsparciem a raz oporem) wiec lepiej szukac nowych miejsc i dorzucac
pozdrowionka
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

mariusz82
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: mariusz82 »

Witam Wszystkich,
Od dłuższego czasu obserwuję wątek PA i próbuję swoich sił, ale im więcej próbuję tym więcej pojawia się wątpliwości :/ i chyba sam sobie nie odpowiem na te pytania.
1) Przykładowo jak wchodzimy na m5 i chcemy wejść z trendem a nie counter trend to do jakiego TF się odnosicie?
2) Jeżeli mamy np. ewidentny trend wzrostowy wyznaczamy linie S/R na jego kolejnych szczytach to po przebiciu takiej linii czekamy na pullback i wchodzimy w L ?

mbor112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mbor112 »

Oglądnij sobie filmik z linka tego ze strony bodajże 63 :) Ja po tym zrozumialem o co chodzi :)
:)

Ahmed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ahmed »

Sgorn dzięki za pomoc,czyli ztego wynika że najlepiej poziomy wyznaczac tylko na d1,h4 i h1 a wchodzić na precyzyjnie na mniejszczych tf np" m15 i m5

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

Ahmed pisze:Sgorn dzięki za pomoc,czyli ztego wynika że najlepiej poziomy wyznaczac tylko na d1,h4 i h1 a wchodzić na precyzyjnie na mniejszczych tf np" m15 i m5
nie ma sprawy :) tak tez mysle. pozdro
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
mohertrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mohertrader »

sgorn pisze:Ahmed napisał:
Sgorn dzięki za pomoc,czyli ztego wynika że najlepiej poziomy wyznaczac tylko na d1,h4 i h1 a wchodzić na precyzyjnie na mniejszczych tf np" m15 i m5

nie ma sprawy Smile tak tez mysle. pozdro
Statystyki skuteczności dla różnych "formacji" , coś w rodzaju "Pogromcy Mitów". Wyjątkowo niska skuteczność dla wykresu godzinnego i wysoka dla wykresu 5 minut. Oczywiście bezkrytyczne stosowanie informacji tam zawartych to wstęp do finansowego samobójstwa. Ale jednak jest coś na rzeczy w tych statystykach.

http://beginnertrader.com/blog/technica ... ical-study

Pozdrawiam

PS. Chodzi o porównanie skuteczności 5M do 1H w przykładach tam podanych , wychodzi 7:4

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

mohertrader pisze:
sgorn pisze:Ahmed napisał:

nie ma sprawy Smile tak tez mysle. pozdro
Statystyki skuteczności dla różnych "formacji" , coś w rodzaju "Pogromcy Mitów". Wyjątkowo niska skuteczność dla wykresu godzinnego i wysoka dla wykresu 5 minut. Oczywiście bezkrytyczne stosowanie informacji tam zawartych to wstęp do finansowego samobójstwa. Ale jednak jest coś na rzeczy w tych statystykach.

http://beginnertrader.com/blog/technica ... ical-study

Pozdrawiam

PS. Chodzi o porównanie skuteczności 5M do 1H w przykładach tam podanych , wychodzi 7:4
Myślę, że to niezła publikacja jednak na m5 będziesz miał ruch na 10-20 pips, a na h1 50-100 :) Tak naprawdę niewiele daje skuteczność 55% przy RR ok 1 lub nawet niższym. Poza tym chodzi wsparcie i opór, że to poziomy są silniejsze na wyższych interwałach.
Yaaa man

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

Mam takie pytanko, być może odpowiedź już była, ale umknęła mi w natłoku informacji... :D

Co robić w takiej sytuacji jak na załączonym rys. tzn chodzi mi o to, że gdy mam już poziomy S/R ważniejsze zaznaczone (sprawdzane na TF Weekendowym i dziennym np) i cena dochodzi do takiego poziomu to sytuacja jest w miarę klarowna... ale co w takiej sytuacji jak na rys? Czekacie aż dojdzie do ważnego poziomu, czy też może szukacie słabszych S/R i wtedy wchodzicie... tylko czy wtedy nie ma większego ryzyka, że ruch będzie inny?
Może korzystacie z jakiegoś dodatkowego systemu, np Overnight Range Breakout, czy cuś podobnego...?

Wiem fxlamer, że już masz dość i pewnie wielu starych wyjadaczy ma dość takich pytań, ale może ktoś jeszcze ma ochotę na odpowiedź... Byłbym wdzięczny. :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
More practice, more luck!

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

brak cierpliwości? :D
nic na siłę, a jeśli nei chcesz czekać tak długo na sygnały to graj sobie też na niższych tf bo innego wyjscia chyba nie ma. jeszcze ewentualnei na formacje kontynuacji można, które się mogą tworzyć między poziomami s/r.
a grasz tylko na jednej parze? bo grając na wielu parach masz więcej okazji do wejść na rynek.
Yes, I can

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

od jakiegoś czasu "analizuję" (o jak to profesjonalnie brzmi... :twisted: ) EURJPY, ale przyglądam się też innym...
Tak myślę, że moją największą bolączką jest brak cierpliwości, ale z drugiej strony, jak widzę, że cena obija się między poziomami, teraz jest w połowie drogi i z każdej strony jest z 400 pipsów... no sam rozumiesz :D

Ale, ale... formacje kontynuacji trendu i kiedy wejść też by mnie interesowało... O tym nawet wspominał w swojej książce VanTharp, że większość pyta o znaki odwrócenia trendu, a mało kto o znaki kontynuacji, co jest w sumie pewniejszą sprawą, niż odwrócenie....
More practice, more luck!

ODPOWIEDZ