Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

w zasadzie w tej chwili mamy tę samą sytuację ... ale wg 4h wejścia nie ma.. gorzej z niższymi interwałami :)

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

no i wycielo mnie 15 pipsami a potem zjazd o 150 pipsow. chyba zbyt wczesnie przestawilem sl na BE :x

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

Wa$$kII pisze: Zobaczcie na końcu wykresu cena dojezdza ponownie do naszego sell area i nie daje nam zadnego wejscia. jest spadkowa swieca ale nie zostaje przebite dno wiec nie ma wejscia i straty :D
Jest dużo poważniejszy powód , żeby nawet nie myśleć o wejściu S.
Tuź powyżej wsparcia utworzyła się ładna formacja 123 z insidebarem a dalej równy swing wzrostowy (klasyczny Ross Hook) z pinbarem na dole. Trend spadkowy został wyraźnie wyłamany i zarysował się wyraźny trend wzrostowy a kolejne bary zmierzające po pinbarze aż do wybicia swingu mają coraz mniejszą zmienność. Jeśli nie weszlibyśmy w L na pinbarze to rynek dał drugą szansę 2 bary dalej na podwójnym insidebarze (czasami nazywanego shark32 - bardzo silna formacja). Wybicie z niego górą nie daje niedźwiedziom szans.

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

a&z pisze:
Wa$$kII pisze: Zobaczcie na końcu wykresu cena dojezdza ponownie do naszego sell area i nie daje nam zadnego wejscia. jest spadkowa swieca ale nie zostaje przebite dno wiec nie ma wejscia i straty :D
Jest dużo poważniejszy powód , żeby nawet nie myśleć o wejściu S.
Tuź powyżej wsparcia utworzyła się ładna formacja 123 z insidebarem a dalej równy swing wzrostowy (klasyczny Ross Hook) z pinbarem na dole. Trend spadkowy został wyraźnie wyłamany i zarysował się wyraźny trend wzrostowy a kolejne bary zmierzające po pinbarze aż do wybicia swingu mają coraz mniejszą zmienność. Jeśli nie weszlibyśmy w L na pinbarze to rynek dał drugą szansę 2 bary dalej na podwójnym insidebarze (czasami nazywanego shark32 - bardzo silna formacja). Wybicie z niego górą nie daje niedźwiedziom szans.
To tylko przykłady zajmowania pozycji tym systemem a nie analiza :)

pozdrawiam
Yaaa man

a&z

Wa$$kII pisze: To tylko przykłady zajmowania pozycji tym systemem a nie analiza :)
pozdrawiam
Oczywiście, masz rację , przepraszam. Wejście na podwójnym dnie lub topie ze stosowanych przez ciebie potwierdzeniem na reversalu to bardzo dobre trejdy. Ja po prostu bardzo nie lubie wejść kontrujących. Paradoksalnie zarobiłem na nich najwięcej z trafnością nawet do 70%, ale mi nie leżą i przysporzyły mi koszmarnych emocji. Szlifuję teraz do upadłego wejścia z trendem.

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

a&z pisze:
Wa$$kII pisze: To tylko przykłady zajmowania pozycji tym systemem a nie analiza :)
pozdrawiam
Oczywiście, masz rację , przepraszam. Wejście na podwójnym dnie lub topie ze stosowanych przez ciebie potwierdzeniem na reversalu to bardzo dobre trejdy. Ja po prostu bardzo nie lubie wejść kontrujących. Paradoksalnie zarobiłem na nich najwięcej z trafnością nawet do 70%, ale mi nie leżą i przysporzyły mi koszmarnych emocji. Szlifuję teraz do upadłego wejścia z trendem.
Z trendem zawsze wypłacają najlepiej :)

pozdrawiam
Yaaa man

Ahmed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ahmed »

Witam,a co w takiej sytuacji jak na rysunku,jak cena nie doszła do linii oporu tzn. że wejscie było by wbrew systemowi?(miejsce wejścia zaznaczone strzalką)

Obrazek

a&z

Ahmed pisze:Witam,a co w takiej sytuacji jak na rysunku,jak cena nie doszła do linii oporu tzn. że wejscie było by wbrew systemowi?(miejsce wejścia zaznaczone strzalką)
Tak i zasadniczo byłoby to wejście przedwczesne, jednak nie wiem jak oznaczasz poziomy , bo ja na swoich danych mam dokładnie podwójny top ( bar z 11.11.2009 zamknięty o 16.00 miał u mnie maks. 1,5020'5 i dokładnie do tego poziomu doszedł dziś na barze o 12:05)
był tam ładny Inside bar (ładny bo wyraźnie trendowy) . Ale jako zwolennik wejść z trendem miałbym kilka powodów , żeby wejść kilka barów niżej w zupełnie przyzwoitym wejściu na spadkowym swingu na setupie typu pivot reversal. Zjazd do 1,4975 gwarantowany , R:R= 1: 1,5. Oba wejścia zaznaczyłem strzałkami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mbor112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mbor112 »

Ahmed pisze:Witam,a co w takiej sytuacji jak na rysunku,jak cena nie doszła do linii oporu tzn. że wejscie było by wbrew systemowi?(miejsce wejścia zaznaczone strzalką)

Obrazek
To zależy jaki masz system :) Bo jedni przesówają opór 10p niżej/wyżej i wtedy wchodzą, u innych musi być idalne dotknięcie oporu :) To wszystko zależy od tego jak grasz.
:)

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

To zależy jaki masz system Bo jedni przesówają opór 10p niżej/wyżej i wtedy wchodzą, u innych musi być idalne dotknięcie oporu To wszystko zależy od tego jak grasz.
Wydaje mi się, że w ogóle niezbyt często się zdarza, żeby można było wyznaczyć opór/wsparcie z dokładnością co do pipsa. Być może klasyczna definicja oporów/wsparć zakłada, że tak powinno być, ale w praktyce te poziomy są raczej strefami o jakiejś rozpiętości. Na "No Brainer Trades" pisali chyba, że starają się tak wyznaczać te poziomy, żeby rozpiętość nie była większa niż 30 pipsów, ale wydaje mi się, że dużo zależy od tego na jakim TF to wyznaczamy, im wyższy TF tym większa będzie rozpiętość tej strefy.

Prawdę mówiąc czekam dość niecierpliwie na ten filmik o tym jak szukać poziomów, który obiecał Wa$$kII :)
Ja obecnie wyznaczam poziomy wsparcia/oporu bazując na korpusach świec, zachowując przy tym założenie, że jest on wyznaczony wtedy tak "mniej więcej", czyli nie jest to dokładnie ta lnia, którą narysowałem, tylko jej okolice. Cienie świec biorę pod uwagę w mniejszym stopniu, bo uznaję je raczej za takie nieudane próby przebicia tego właściwego poziomu. Jestem jednak ciekawy, jak robią to osoby, które mają w tym już znacznie większe doświadczenie od mojego.

ODPOWIEDZ