Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

Ykee pisze:Ale, ale... formacje kontynuacji trendu i kiedy wejść też by mnie interesowało...
polecam książkę analiza rynkow finansowych Murphy'ego, jeśli nie czytałeś.
a tak na szybko to zobacz sobie tu:
http://retro.bossa.pl/analizy/techniczn ... arz/linie/

Ykee pisze:teraz jest w połowie drogi i z każdej strony jest z 400 pipsów... no sam rozumiesz
mozna przeciez grac na h1 na poziomy s/r i wtedy bedzie wiecej wejsc tylko o mniejszym zasiegu. a zresztą, przecież ilość nie równa się jakość, więc jeśli dobrze Ci idzie inwestowanie na +h4 to trzeba pracować w tym kierunku, a do częstszych wejsc wziac jakis nizszy tf, moze skalpowanie po 20-30 pipsów?
Yes, I can

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

Ykee pisze:Mam takie pytanko, być może odpowiedź już była, ale umknęła mi w natłoku informacji... :D

Co robić w takiej sytuacji jak na załączonym rys. :D
Ja w takich przypadkach idę sobie zrobić kawę i nie próbuję nic na siłę. Mamy do czynienia z typowym Trading Ranges o zawężającym zasięgu. Na twoim interwale Od 29.10 rynek rysuje trójkąto o dość odległym apeksie , co gorsza jesteśmy dokładnie w środku . Można co prawda zagrać na odbicie od dolnej, rosnącej lini trendu, ale robi się dość ciasno. Zdecydowanie lepiej i bezpieczniej grać w równych , ładnych trendach. Jako przykład załączam dzisiejsze zagranie na EURUSD. Rysował się ładny trend, niestety zaspałem o 8:00 z wejściem na reversalu po pullbacku od EMA i troszeczkę ryzykownie wskoczyłem na insidbarze 2 bary dalej. Wyszło zupełnie nieźle , 17 pipsów przy R:R = 1,5 . Zwróć uwagę jak idealnie kurs doszedł do górnej linii kanału.

Dodano po 1 godzinach 21 minutach:
Ykee pisze:Co robić w takiej sytuacji jak na załączonym rys. :D
Proponuje małą dyskusję:
Jako, że nie jestem pazerny i na dziś skończyłem pracę przyjrzałem się bliżej EJ na interwale 240 M i zaznaczyłem miejsca signal bar po wybiciu których ja bym wchodził (wiem , wiem teraz to każdy głupi ..... , ale w końcu na czym mamy się uczyć jak nie na minionych okresach.)
Wykres z ostatnich 3 tygodni
Przyjąłem następujące założenia , których sam się trzymam:
- trejdujemy od 8 do 16
- muszę mieć idealny zarówno setup (kilka barów) jak i sam signal bar
- signal bar musi być w kierunku mojego trejdu
- muszę mieć przynajmniej 2 powody żeby zająć pozycję
- R:R minimum 1:1 , ryzyko 1%
czyli po kolei signal bar (czyli bezpośrednio poprzedzające wejście:
1. trend rosnący , pullback od EMA, reversal up
2. złamana linia trendu rosnącego, pullback od EMA, reversal down
3. silny trend spadkowy, nieudane odwrócenie, silna świeca trendowa z górnym ogonem
4. wejście przeciwko trendowi po 11 coraz niższych H, niespotykane odejście od EMA, reversal up , zmniejszona wielkość pozycji, niedaleki TP
5. wyłamanie EMA , wyłamanie reversala UP (zanegowanie reversala traktuję jako silny ruch w przeciwną stronę), outside reversal jako silny signal bar
6. złamanie trendu rosnąceo, który okazał sie jedynie korektą spadkowego, wyłamanie EMA
7. formacja 123 (punkty 2,3 na outsidebarze) , wyłamanie trendu spadkowego, wyłamanie EMA, zanegowanie outsidebar reversal down
8. trend rosnący, pullback od EMA, reversal bar z dolnym ogonem

Zachęcam do dyskusji, zjechania mnie , zaproponowania innego oglądu rynku. Wszyscy w końcu się uczymy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

a&z pisze:czyli po kolei
:shock: i to wszystko z jednej książki można wyczytać?

musiałem się nieźle wczytać z obserwacją załączonego rysunku, żeby zrozumieć te drugą połowę (tę pierwszą zrozumiałem, bo używałeś języka potocznego... )
:D...

żartuję...

pozostaje mi bardziej bazować na wskaźnikach chyba...
More practice, more luck!

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

Ykee pisze: pozostaje mi bardziej bazować na wskaźnikach chyba...
przez dwa lata katowałem najróżniejsze systemy mechaniczne oparte o wskaźniki poczynając od popularnych a kończąc na wyrafinowanych technikach analizy cykli Ehlersa czy Noxa oraz sieciami neuronowymi. W pewnym momencie zdałem sobie sprawę , że dopóki nie zrozumiem co się kryje za ruchami cen to nie zarobię ani centa. Od roku pracuję nad PA (technikami Joe Rossa oraz Al Brooksa) i mimo, że nie dezawuuje tradycyjnych metod opartych o wskaźniki to jednak dużo więcej radości daje mi praca na wykresie. Mam za sobą jakieś 1500 godzin czytania wykresów i sądzę, że drugie tyle postawi mój trading na nogi :lol:

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

ja ostatnio tez dzialam w oparciu o 'czysty' wykres bazujac szczegolnie na swiecach. dzis mialem jedno wejscie m.in. bedac zainspirowany filmikiem Wa$$kII :)

mam pytania do osob juz dluzej bedace w temacie. dzis wszedlem w gbpusd na podstawie swiecy na h4. SL dalem na 1,6814 ze wzgledu na moje RR nie chcac stracic wiecej niz 40 pips. wejscie na 1,6774. co myslicie o takim zagraniu? dodam ze nie ustawilem TP jednak myslalem aby dac SL do TP 1:3. teraz SL ustawilem na BE

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

Ykee pisze:Mam takie pytanko, być może odpowiedź już była, ale umknęła mi w natłoku informacji... :D

Co robić w takiej sytuacji jak na załączonym rys. tzn chodzi mi o to, że gdy mam już poziomy S/R ważniejsze zaznaczone (sprawdzane na TF Weekendowym i dziennym np) i cena dochodzi do takiego poziomu to sytuacja jest w miarę klarowna... ale co w takiej sytuacji jak na rys? Czekacie aż dojdzie do ważnego poziomu, czy też może szukacie słabszych S/R i wtedy wchodzicie... tylko czy wtedy nie ma większego ryzyka, że ruch będzie inny?
Może korzystacie z jakiegoś dodatkowego systemu, np Overnight Range Breakout, czy cuś podobnego...?

Wiem fxlamer, że już masz dość i pewnie wielu starych wyjadaczy ma dość takich pytań, ale może ktoś jeszcze ma ochotę na odpowiedź... Byłbym wdzięczny. :D

W takiej sytuacji łatwiej jest łapać pipsy :) Musisz suzkać poziomów które dotkniete były możliwei najwiecej razy, cena od nich odbijala szybko i daleko, dobrze jest te z kiedy służyły jako wsparcie i opór.

bartek1916 pisze:ja ostatnio tez dzialam w oparciu o 'czysty' wykres bazujac szczegolnie na swiecach. dzis mialem jedno wejscie m.in. bedac zainspirowany filmikiem Wa$$kII :)

mam pytania do osob juz dluzej bedace w temacie. dzis wszedlem w gbpusd na podstawie swiecy na h4. SL dalem na 1,6814 ze wzgledu na moje RR nie chcac stracic wiecej niz 40 pips. wejscie na 1,6774. co myslicie o takim zagraniu? dodam ze nie ustawilem TP jednak myslalem aby dac SL do TP 1:3. teraz SL ustawilem na BE
Dołączyłem obrazek gdzie powinno być wejście używając tego systemu. Pamiętaj że to tylko system dla potwierdzenia. Dla mnie służy do wejść na "mocnych" poziomach z ciasnym SL. Używanie tych wejść bez jakiegokolwiek kontekstu to jak gra na formacjach świecowych bez kontekstu.

P.S. Niedługo będzie następny filmik jak szukać poziomów. Prawdopodobnie jutro :)
Ostatnio zmieniony 09 lis 2009, 21:31 przez Wa$$kII, łącznie zmieniany 1 raz.
Yaaa man

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

ok, czyli generalnie powinienem poczekac na zamkniecie kolejnej swiecy? a SL gdzie w takim przypadku najlepiej ustawic?

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

bartek1916 pisze:ok, czyli generalnie powinienem poczekac na zamkniecie kolejnej swiecy? a SL gdzie w takim przypadku najlepiej ustawic?
Musisz zaczekać na zamkniętą czerwoną i sell stop pips ponizej. Jeśli tego nie zrobisz czerwona świeca h1 po zamknięciu może być zielona i masz wejście niezgodne z systemem.

Na m5 ja daję SL nad szczyt, ale na h4 może być zakres świecy spadkowej, czyli 5 pips nad czerwoną. Ja zawsze Tp mam otwarte i patrzę jak się zachowuje para, jeśli leci szybko i mocno to trzymam, jak spada powoli często w konsolidacji to zamykam część lub całość.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2009, 21:36 przez Wa$$kII, łącznie zmieniany 1 raz.
Yaaa man

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

ok dzieki za podpowiedzi. pewnie pojawia sie jeszcze jakies pytania a widze ze jestes dosyc zorientowany w tym temacie :)

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

bartek1916 pisze:ok dzieki za podpowiedzi. pewnie pojawia sie jeszcze jakies pytania a widze ze jestes dosyc zorientowany w tym temacie :)
Jak będę umiał to pomogę :)

Poniżej przykłady wejsc AUD/USD 240 min. Zobaczcie na końcu wykresu cena dojezdza ponownie do naszego sell area i nie daje nam zadnego wejscia. jest spadkowa swieca ale nie zostaje przebite dno wiec nie ma wejscia i straty :D
Yaaa man

ODPOWIEDZ