Ykee pisze:Mam takie pytanko, być może odpowiedź już była, ale umknęła mi w natłoku informacji...
Co robić w takiej sytuacji jak na załączonym rys.

Ja w takich przypadkach idę sobie zrobić kawę i nie próbuję nic na siłę. Mamy do czynienia z typowym Trading Ranges o zawężającym zasięgu. Na twoim interwale Od 29.10 rynek rysuje trójkąto o dość odległym apeksie , co gorsza jesteśmy dokładnie w środku . Można co prawda zagrać na odbicie od dolnej, rosnącej lini trendu, ale robi się dość ciasno. Zdecydowanie lepiej i bezpieczniej grać w równych , ładnych trendach. Jako przykład załączam dzisiejsze zagranie na EURUSD. Rysował się ładny trend, niestety zaspałem o 8:00 z wejściem na reversalu po pullbacku od EMA i troszeczkę ryzykownie wskoczyłem na insidbarze 2 bary dalej. Wyszło zupełnie nieźle , 17 pipsów przy R:R = 1,5 . Zwróć uwagę jak idealnie kurs doszedł do górnej linii kanału.
Dodano po 1 godzinach 21 minutach:
Ykee pisze:Co robić w takiej sytuacji jak na załączonym rys.

Proponuje małą dyskusję:
Jako, że nie jestem pazerny i na dziś skończyłem pracę przyjrzałem się bliżej EJ na interwale 240 M i zaznaczyłem miejsca signal bar po wybiciu których ja bym wchodził (wiem , wiem teraz to każdy głupi ..... , ale w końcu na czym mamy się uczyć jak nie na minionych okresach.)
Wykres z ostatnich 3 tygodni
Przyjąłem następujące założenia , których sam się trzymam:
- trejdujemy od 8 do 16
- muszę mieć idealny zarówno setup (kilka barów) jak i sam signal bar
- signal bar musi być w kierunku mojego trejdu
- muszę mieć przynajmniej 2 powody żeby zająć pozycję
- R:R minimum 1:1 , ryzyko 1%
czyli po kolei signal bar (czyli bezpośrednio poprzedzające wejście:
1. trend rosnący , pullback od EMA, reversal up
2. złamana linia trendu rosnącego, pullback od EMA, reversal down
3. silny trend spadkowy, nieudane odwrócenie, silna świeca trendowa z górnym ogonem
4. wejście przeciwko trendowi po 11 coraz niższych H, niespotykane odejście od EMA, reversal up , zmniejszona wielkość pozycji, niedaleki TP
5. wyłamanie EMA , wyłamanie reversala UP (zanegowanie reversala traktuję jako silny ruch w przeciwną stronę), outside reversal jako silny signal bar
6. złamanie trendu rosnąceo, który okazał sie jedynie korektą spadkowego, wyłamanie EMA
7. formacja 123 (punkty 2,3 na outsidebarze) , wyłamanie trendu spadkowego, wyłamanie EMA, zanegowanie outsidebar reversal down
8. trend rosnący, pullback od EMA, reversal bar z dolnym ogonem
Zachęcam do dyskusji, zjechania mnie , zaproponowania innego oglądu rynku. Wszyscy w końcu się uczymy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.