Astro trading - Niesprawdzone elementy strategii

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy w tradingu wspierasz się astrologią

tak
21
12%
nie
148
88%

Liczba głosów: 169

Awatar użytkownika
Lemurek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Lemurek »

Astrologia jako wpływ planet na życie, rynki itd. to bzdura do sześcianu. ACZKOLWIEK...
Tak naprawde jest to analiza pokręconych cykli i próba powiązania ich z danymi rynkowymi. A to juz zupełnie inna bajka.
Kiedyś sobie udowodniłem, że mocne korelacje można znaleźć w... czymkolwiek, co ma jakąś ragularność, cykliczność, nawet bardzo złożoną, jak np. ruchy planet na tle nieba.
Otóż zdarzyło mi sie uczyć siec neuronową, w której pomyliłem klasy (bo to była klasyfikacja) - zamiast SL/TP przydzieliłem błędnie inną kolumnę w excelu Buy/Sell. I co? Po kilku godzinach liczenia, zanim się skapnąłem, komputer znalazł mi piękne korelacje między rzeczami, ktore kompletnie nie miały ze sobą nic wspólnego! Pierwsze co przychodzi do głowy to to, że taką sieć to można o kant dupy rozbić. A wcale, że nie. Siec nauczyła się rozpoznawać elementy z prawie 80% trafnością! Na próbce testowej (20% całej puli danych) też otrzymałem podobną trafność, co oznacza, że sieć prawidłowo się wyuczyła!!!
...A to z kolei oznacza, że jeśli się dobrze szuka, to korelacje mozna znaleźć nawet w gwiazdach, choć tak naprawdę nie mają one kompletnie żadnego rzeczywistego wpływu :lol:

Pozdr,L.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

money
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: money »

ciekawe podejście, muszę dokłądnie postudiować

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

3 linki które podobnie poruszają temat:
To jest CHORE!
Cykle i Metody Astro
I znowu schemat zadziala
* ciekawe dyskusje i jest o Żydach :lol: :roll:

http://astro-ipo.blogspot.com/
* jakie są szanse, że to wszystko wynika z tego (mam namyśli relacje planet, cykli, itp.), że ktoś z dużych sobie tam gra pod takie cykle, lub ..pewne wydarzenia są ustawiane pod takie dziwne kosmiczne wydarzenia? :roll:

ninoo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ninoo »

od siebie moge dodac ze siedze w tym od 5 miesiecy mam kilo indykow magiczne ksiazki i jednego nauczyciela choc sam zadko kiedy udaje mi sie przewidziec to przyznam ze nauczyciel cos ukrywa nie mowi wszystkiego chyba boi sie o informacje, w grupie jest 8 ludzi cos mi sie wydaje ze koles poprostu wybierze najlepszych ucznow ;) koles ma prawie 60 lat i jest okropnie owiany tajemniczoscia wszyscy udaja ze sie nie ekscytuja kiedy przepowiada przyszlosc jednak ja osobiscie skacze pod sufit jak zarobie kilka groszy z tych przepowiedni taka motywacja i wiara ze cos w tym jest ..

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

ninoo pisze:mam kilo indykow
wspomagających w temacie astro ? :wink: czy ogólnie dostępne ?
ninoo pisze:w grupie jest 8 ludzi cos mi sie wydaje ze koles poprostu wybierze najlepszych ucznow
co to za grupa? to jakieś szkolenie?
koles ma prawie 60 lat i jest okropnie owiany tajemniczoscia
taki wiek to kawał doświadczenia :roll: więc się nie ma co dziwić - tak mi się wydaje
ze nauczyciel cos ukrywa nie mowi wszystkiego chyba boi sie o informacje
grala od tak się nie daje :D

http://jerry.excel.pl/astromarket/literatura.htm
http://www.jqjacobs.net/astro/
http://www.proastro.pl/

ninoo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ninoo »

reptile pisze:
ninoo pisze:mam kilo indykow
wspomagających w temacie astro ? :wink: czy ogólnie dostępne ?
ninoo pisze:w grupie jest 8 ludzi cos mi sie wydaje ze koles poprostu wybierze najlepszych ucznow
co to za grupa? to jakieś szkolenie?
koles ma prawie 60 lat i jest okropnie owiany tajemniczoscia
taki wiek to kawał doświadczenia :roll: więc się nie ma co dziwić - tak mi się wydaje
ze nauczyciel cos ukrywa nie mowi wszystkiego chyba boi sie o informacje
grala od tak się nie daje :D
sam napisalem indykatory (tak w temacie astro), grupa jest zamknieta zadnych szkolen.

daniel1988
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: daniel1988 »

Co myślcie o tym, aby wyznaczyć dla ceny podobną zasadę do zasady nieoznaczoności Heisenberga tylko zamiast pędu wstawić czas, a zamiast położenia cząstki elementarnej, cenę? Zamiast ostro wyznaczać położenie ceny na wykresie wyznaczalibyśmy gęstość prawdopodobieństwa napotkania ceny. Gęstość prawdopodobieństwa obliczalibyśmy z równania podobnego do równania Shrodingera. Od razu zaznaczam, że nie jestem matematykiem, a ten pomysł podrzucił mi kolega, który tez nie chce podjąć się tego zadania bo jego nauczycielka powiedziała mu że tylko Schrodinger potrafi rozwiązać swoje równanie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: explorer »

Fizyka kwantowa - to chyba naprawdę niesprawdzony element w strategii rynkowej. Nie wiem, czy czas i cena zachowują się jak cząstki elementarne. Poza tym wg Shrodingera i Heisenberga nie moglibśmy wyznaczyć dokładnej ceny i czasu jednocześnie. Im dokładniej wyznaczymy czas, tym mniej dokładnie cenę i na odwrót. Przynajmniej tak jest z pędem i położeniem cząstki, a niedokładność pomiaru wyznacza jakaś tam stała. Ale w miarę dokładny czas też by wystarczył, albo cena. Gdyby ktoś się za to brał, to miałby nieźle odjechany temat ...
Większość ludzi nie ma czasu zarabiać pięniędzy, bo musi pracować, by przetrwać kolejny dzień.

ODPOWIEDZ