Astro trading - Niesprawdzone elementy strategii

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy w tradingu wspierasz się astrologią

tak
21
12%
nie
148
88%

Liczba głosów: 169

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Pablo90 pisze:Ten mit został obalony w starożytności...
http://korwin-mikke.blog.onet.pl/Ziemia ... 47376427,n 8)
(NWO wg UPR) :roll:

Link :roll:

wróżka bernika
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wróżka bernika »

zajmiemy się wątkiem, czy fizyką w warunkach g=9,81m/s^2?...

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

wróżka bernika pisze:zajmiemy się wątkiem, czy fizyką w warunkach g=9,81m/s^2?...
* Co proponujesz ? :roll:
Czy wróżka bernika do czegoś zobowiązuje ? tarot ? horoskop ? etc ? :roll:

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

a właśnie takie pytanie, czym się kierujesz przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych? Jeśli wolno spytać? (pytanie do wróżki Berniki)
More practice, more luck!

wróżka bernika
Stały bywalec
Stały bywalec

nie uwierzycie...
czyściutkim chemicznie ZDROWYM ROZSĄDKIEM :)
nie będę się rozpisywać, "wszystko" jest w góglach :)
dobra, nie "wszystko" ...:lol:
pamiętajcie, że jesteście "od płynności", a strategiczne decyzje zapadają nie w Waszych głowach :P

icepl
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: icepl »

ale wątek aż musiałem się zarejestrować:)
g=9,81m/s to fakt
tyle, że (chociaż mogę być w błędzie)
to m/s nie nadają się to zmierzenia grawitacji niczego oprócz cząsteczek,
a żeby można było w jakikolwiek sposób mówić o wykorzystaniu tego typu danych i odkryć jakiś nowy sposób, to należałoby to prawo przedstawić dla atomów, kwarków albo mniejszych cząstek,
grawitacja to jedyne pole elektryczne i pole magnetyczne, które przedstawia się za pomocą m/s lub km/h
pamiętajcie, że jesteście "od płynności", a strategiczne decyzje zapadają nie w Waszych głowach wb

wróżka bernika
Stały bywalec
Stały bywalec

g=9,81m/s to fakt
tyle, że (chociaż mogę być w błędzie)
a żeby można było w jakikolwiek sposób mówić o wykorzystaniu tego typu danych i odkryć jakiś nowy sposób, to należałoby to prawo przedstawić dla atomów, kwarków albo mniejszych cząstek,
grawitacja to jedyne pole elektryczne i pole magnetyczne, które przedstawia się za pomocą m/s lub km/h
primo: użyłam ziemskiej stałej grawitacyjnej (9,81m/s^2, nie 9,81m/s) tylko po to abyśmy z rozważań o fizyce wrócili na ziemię, czyli do głównego wątku... Tym bardziej, że jak widać po niektórych wpisach, fizyka niekoniecznie jest mocną stroną niektórych Forumowiczów.

secundo: nie jestem fanką fx, bo uważam, że nie jest to rynek dla inwestorów indywidualnych, ale dla brokerów, bo tak naprawdę, to oni mają wszystkie karty w ręku...(wiecie o czym piszę)

"gdy rozum śpi, rodzą się upiory", czyli gdy ludzie nic nie rozumieją, wymyślają różne "cosie", które ową nieprzeniknioną niezrozumiałą otchłań czynią "zrozumiałą". stąd, ciągłe wśród inwestorów mylenie SKUTKU z PRZYCZYNĄ i próby przewidywania PRZYSZŁYCH procesów na podstawie PRZESZŁYCH danych, bez refleksji nad zmianą/brakiem zmiany warunków rynkowych, a nawet tworzenie astrologii finansowej, itp. banialuków. Dane z przeszłości wiele dają (w końcu TYLKO ich jesteśmy pewni...), ale skorzystanie z nich wymaga ROZUMIENIA tego co się dzieje. tylko, że na rynku fx z takimi lewarami racjonalne wykorzystanie tej wiedzy w zyskowny sposób jest praktycznie niemożliwe! (nikogo nie stać na obsuwę (mam na myśli kierunek ruchu o zwrocie przeciwnym do oczekiwań...) bazowego instrumentu, rzędu choćby 1%!). patrząc na wyniki reklamowanej w dziale "zarządzanie" firmy zarządzającej, wzruszyłam ramionami: szału nie ma, a ryzyko jest niebotyczne. gdzie tu sens? moje wyniki są lepsze, a niziutkie ryzyko mam pod ścisłą kontrolą - można by rzec, że ryzyko je mi z ręki... :wink:
O tym, dlaczego nie da się w sposób racjonalny i powtarzalny przewidzieć poziomu PRZYSZŁYCH cen napiszę następnym razem...

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

Witam

Heh, a nie przyszło wam do głowy że piszecie o rzeczach o których nie macie zielonego pojęcia? Zaczynając od początku

daniel1988 pisze:Co myślcie o tym, aby wyznaczyć dla ceny podobną zasadę do zasady nieoznaczoności Heisenberga tylko zamiast pędu wstawić czas, a zamiast położenia cząstki elementarnej, cenę? Zamiast ostro wyznaczać położenie ceny na wykresie wyznaczalibyśmy gęstość prawdopodobieństwa napotkania ceny. Gęstość prawdopodobieństwa obliczalibyśmy z równania podobnego do równania Shrodingera. Od razu zaznaczam, że nie jestem matematykiem, a ten pomysł podrzucił mi kolega, który tez nie chce podjąć się tego zadania bo jego nauczycielka powiedziała mu że tylko Schrodinger potrafi rozwiązać swoje równanie.
Pozdrawiam
Równanie to ma banalną postać iloczynu nieoznaczoności położenia i nieoznaczoności pędu ( czyli masa x prędkość ), iloczynu równemu pewnej stałej i ot cała filozofia a tu link:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_nie ... no%C5%9Bci

Dokładnie takie coś robimy niemal każdego dnia ( no przynajmniej stosujemy analogię ) bo czym są linie wsparcia i oporu, kanały trendu jak nie miejscami o większej "gęstości prawdopodobieństwa" przebywania tam ceny. Analizując wykres na D1 możemy powiedzieć że na pewnym poziomie para ma swój opór ale w żadnym wypadku nikt nie powie ( opierając się na realnych nie astrologicznych przesłankach ) że w 15 godzinie, 32 minucie i 5 ticku tej minuty znajdzie się na określonym poziomie. Natomiast na podstawie statystyki, AT i całego instrumentarium trejdera możemy z pewnym prawdopodobieństwem określić przybliżone miejsce pary na wykresie. Ot i cała zasada nieoznaczoności Heisenberga na rynkach pieniężnych.

No cóż szkoda jedynie że "jego nauczycielka" tak łatwo zgasiła ciekawość człowieka, bo to równanie powinien znać każdy student kierunku przyrodniczego a gdyby rzeczywiście był z nim taki problem to połowa współczesnej fizyki obudziłaby się 5 stycznia 1961 z ręką w nocniku bo Shroedinger zmarł dokładnie dzień wcześniej :P
weronika pisze:Wydaje mi się, że zastosowanie.............. poprostu nie działają.
No cóż bardzo ciekawy post ale długaśny więc wklejam nieistotny fragment aby tylko zasygnalizować że o nim mowa.

Weronika regularności istnieją wszędzie w całym wszechświecie można odkryć pewne powtarzające się struktury ( powtarzające to nie znaczy będące dokładnym odbiciem ). Dla zainteresowanych polecam książkę Hermanna Weyl`a "Symetria" wydaną w 1997 przez Prószyńskiego w serii Klasycy Nauki. Dla jeszcze bardziej zainteresowanych polecam wygóglowanie fraktali. Jeszcze dwa wieki temu rolnik rozsypywał ziarno niemechanicznie, idąc miarowym krokiem ( rytm pomagały mu utrzymać odmawiane Zdrowaś maryjo... ) machał ręką od siebie, wyrzucając ziarno i ponownie do siebie aby z torby przypiętej do pasa wybrać następną garść i od siebie..... i tak od rana do południa na Anioł Pański krótka przerwa i dalej do wieczora. Idealna metoda w pełni powtarzalna określona do pewnej stałej w każdej chwili dnia a pamiętając że długość jego ręki była nie zmienna każdego dnia ( no matematyk czy fizyk przyjąłby dla bezpieczeństwa że ręka zmieniała długość tylko w nocy podczas snu :D ) ilość ziarna w garści w przybliżeniu taka sama mamy możliwość dosyć dokładnego opisania " regularności w rozsypanych ziarnach na polu "mało tego używając dzisiejszej matematyki bylibyśmy w stanie opisać zmęczenie takiego statystycznego chłopa w ciągu dnia. ( Dzisiaj jest jeszcze łatwiej : traktor plus siewnik plus ziarno w siewniku prędkość mierzymy za pomocą "czułego" tachometru mamy stałe ramiona siewnika ilość wsypanego ziarna itd....... i da radę ;) )Oczywiście to coś innego niż przewidywanie, gdzie upadnie pojedyncze ziarno ale dla nas trejderów też wcale nie jest istotne każde ziarno ( wspomniana przez Ciebie cena ) na naszym polu ( wykres ) ale zależności statystyczne które pozwalają nam w 30% transakcji wychodzić na plus i pokrywać zyskami z tej jednej trzeciej transakcji straty z pozostałych, resztę zgarniając dla siebie.

Podobnie jest z gwiazdami one wcale nie są rozsypane losowo, każdej pogodnej nocy z dala od świateł dużego miasta podziwiać możemy podstawową strukturę, drogę mleczną - naszą galaktykę, dysk w którym gromadzi się większość gwiazd. W rzeczywistości to że gwiazdy gromadzą się tak a nie inaczej pozwala im trzymać się " w kupie ". Jeśli jakaś oddali się zbyt bardzo od tego dysku a nie ma odpowiedniej prędkości siły które cały czas na nią działają sprowadzają ją z powrotem. Tak i cena "lata sobie" wokół jakiejś średniej a gdy oddali się za bardzo od niej a nie ma odpowiedniej siły w sobie aby rozpocząć nowy trend, wraca zaliczając dołek ( albo górkę a my śmiało nazywamy to korektą trendu ) No właśnie, już samo to że potrafimy pewną klasę zachowań ceny nazwać trendem, korektą czy jakkolwiek inaczej świadczy o tym że to są właśnie te regularności których szukamy.
pioun pisze:...............
Pioun twój post miałem chęć zostawić na później i potraktować go bardziej szczegółowo ale po przeczytaniu kilkukrotnie całości podsumuje je jednym słowem BREDNIE, BREDNIE i jeszcze raz BREDNIE jedynie ubrane w potężne słowa wykraczające poza statystyczne podstawowe 2 tysiące ale nadal BREDNIE. Myślę też że o potędze intelektualnej tego wpisu świadczy to co sam napisałeś:
pioun pisze: .......... otóż każdy obiekt posiada inne właściwości z tego też względu inaczej wchodzi w interakcję z prawem. Z inną prędkością spada za sprawą grawitacji obiekt ważący 10 kg a z inna obiekt o masie 500kg. To jasne i w wypadku notowań giełdowych nie może być inaczej.......
wróżka bernika pisze:........dla ceny jedynymi ściśle określonymi parametrami są jej nieujemność i dyskretna natura rozkładu, a to trochę mało, żeby budować wiarygodne statystyki...
Wróżko to w zupełności wystarczy, pamiętaj że nie poszukujesz 100% trafnych transakcji ale stosując jakiekolwiek metody analizy czy już przeprowadzania transakcji, tych właśnie "magicznych" 30%, tego RR = 3 ( lub jakichkolwiek wartości rozsądnych ) które pozwolą kasować co jakiś czas te 27% ;) ( gratz BTW )
wróżka bernika pisze: pamiętajcie, że jesteście "od płynności", a strategiczne decyzje zapadają nie w Waszych głowach :P
To mi się szczególnie podoba, święta racja :)
icepl pisze: .......
Metry na sekundę nadają się tylko do mierzenia prędkości a nie sił. Prędkość to po prostu odległość przez czas pokonania tej odległości czyli m/s. Grawitacja a właściwie pole grawitacyjne to nie pole elektryczne ani magnetyczne nie ma z nim nic wspólnego ( to lekkie uproszczenie ale co tam ) a samo pole elektryczne i magnetyczne zostało już w poprzednim tysiącleciu zunifikowane do pola elektromagnetycznego. Pozostałej części twojego postu nawet nie próbuje zrozumieć ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

wróżka bernika pisze:primo: użyłam ziemskiej stałej grawitacyjnej (9,81m/s^2, nie 9,81m/s) tylko po to abyśmy z rozważań o fizyce wrócili na ziemię, czyli do głównego wątku...
Temat jest Astro trading i Niesprawdzone elementy strategii więc kto chce może zmniejszać g ... w granicach rozsądku oczywiście :wink: , ale nie koniecznie.
Może ktoś powie EUREKA! To będzie grall ! I pojawił się orginalny pomysł z tego mixu dyskusyjnego. 8) :D

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

vindemiatrix pisze:Witam
No i nareszcie jakiś rozsądny głos...
More practice, more luck!

ODPOWIEDZ