Pogaduchy przy porannej kawie
Re: Pogaduchy przy porannej kawie
Straszne nudy dzisiaj. Może coś "na luzie" bardziej zapodamy? 

A ona sprzeda ten tartak? 
Ja wiem, że już przynudzam z tym kawałem, ale ostatnio tłumaczyłem koledze co i jak z FX i w ogóle inwestowaniem z ryzykiem (a jest jakieś bez?) i puściłem kawałek tego skeczu, a konkretnie pytanie które pada po słowach "Interes?, Taak...", 1:35 w tym klipie:
http://www.youtube.com/watch?v=JGVOtZjtY-s
Może parę osób nie miało okazji...
Powiedziałem mu, że to genialnie postawione pytanie w jak najbardziej odpowiednim miejscu - coś od czego trzeba zacząć, powiedzmy taki SL ;-) A chwilę dalej kwintesencja Money Management

Ja wiem, że już przynudzam z tym kawałem, ale ostatnio tłumaczyłem koledze co i jak z FX i w ogóle inwestowaniem z ryzykiem (a jest jakieś bez?) i puściłem kawałek tego skeczu, a konkretnie pytanie które pada po słowach "Interes?, Taak...", 1:35 w tym klipie:
Powiedziałem mu, że to genialnie postawione pytanie w jak najbardziej odpowiednim miejscu - coś od czego trzeba zacząć, powiedzmy taki SL ;-) A chwilę dalej kwintesencja Money Management

Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A z innej beczki jak bawią się w Arabii Saudyjskiej:
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22664659
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22664659
odnośnie charakterystyki ostatniego dnia na EG od mojego anonimowego informatora

chodzi o comiesięczny haracz Wielkiej Brytanii na konto Unii Europejskiej. Bank Anglii zleca Bundesbankowi zamienienie odpowiedniej ilości funtów na jakieś 3 czy 5 (nie pamiętam dokładnie) miliardów Euro. Czego nie da się zrealizować w trzy minuty. W efekcie Buba kupuje EURGBP od ok. 9-10 do ok. 14-15 niezależnie od tego co się dzieje na rynku co ma duży też wpływ na kabelek i inne krosy funta (bo jest on dużo mniej płynny niż Euro, USD czy JPY).
To zlecenie idzie każdego ostatniego pracującego dnia miesiąca (licząc przy tym święta z kalendarza i Angielskiego i Niemieckiego).
Tego dnia "technika" często zawodzi, logika też (zakładając że ta logika wie wszystko oprócz tego jednego faktu) i to przynajmniej dwukrotnie: gdy Buba włącza sikawkę i gdy zakręca kurek.
Poza tym to jest doskonale znane wszystkim innym uczestnikom gry którzy grzecznie usuwają się ze ścieżki żeby zrobić drogę słoniowi. A jak szanowny słoń skończy, natychmast wracają do przerwanej wcześniej gry - kompletny brak kontynuacji, coś jak wznowienie filmu po reklamie.
Najlepiej więc dostosować się i zrobić to samo. Inaczej może być masakra
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/
To tak jak Merkel zażądała zwrotu złota od jankesów. Filozofia jedna: nie chcą dawać innym "zarabiać na rżnięcie".259 pisze:A ona sprzeda ten tartak?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
Oczywiście - zyski nasze, straty wasze. Zawsze tak było, jest i będzie.
Żeby nie sięgać dalej niejaki Sienkiewicz, Henryk, syn Józefa i Stefanii, pisał o tym w swojej książce " W pustyni i w puszczy" opisując banalnie prostą logikę społeczną w/g której funkcjonował wyzyskiwany przez rasistowskich kapitalistów i innych faszystów (co z tego że jeszcze nie było faszyzmu, faszyści i tak zawsze byli, są i będą ;-) ) czarnoskóry obywatel Kali
Żeby nie sięgać dalej niejaki Sienkiewicz, Henryk, syn Józefa i Stefanii, pisał o tym w swojej książce " W pustyni i w puszczy" opisując banalnie prostą logikę społeczną w/g której funkcjonował wyzyskiwany przez rasistowskich kapitalistów i innych faszystów (co z tego że jeszcze nie było faszyzmu, faszyści i tak zawsze byli, są i będą ;-) ) czarnoskóry obywatel Kali

http://www.forexlive.com/blog/2013/05/2 ... s-project/
Może to stoi za odbiciem Kangura?
A może po prostu rynek jest już za bardzo niedźwiedzi?
A może jedno i drugie?
Tak czy inaczej, możliwe że Kangur ma już dość.
Może to stoi za odbiciem Kangura?
A może po prostu rynek jest już za bardzo niedźwiedzi?
A może jedno i drugie?
Tak czy inaczej, możliwe że Kangur ma już dość.
Nikkei zaś dzielnie odrabia straty od początku sesji.15 minutes ago | May 28th, 2013 04:43:51 GMT
BOJ’s Miyao says it’s vital to keep long and short-term interest rates on a stable path
by Mike Paterson
BOJ board member on the wires
it’s BOJ policy to keep interest rates on downward path even if there is upward pressure from recovery expectations
BOJ will continue to pursue flexbile market operations
recent rise in US interest rates and Japanese stock prices my have contributed to rise in JGB yields
BOJ is firmly committed to QE as long as needed to achieve 2% inflation target
USDJPY higher at 101.96
still premature to design smooth exit strategy that makets can anticipate
BOJ has framework of flexible inflation target. It won’t guide polict rigidly to achieve target at any cost
still see more downside risks from overseas economies
Japan must constantly pursue structural and regualtory reforms to reduce risk of rise interest rates
CPI growth likely be around 1% later this year/next year, wages seen rising around Spring 2014
USDJPY up to 102.02 on the comments, suggesting QE in place for a while yet.
EDIT: Kangur zaczął podskakiwać, warto więc zwrócić uwagę co będzie się działo tam gdzie są te oferty.Today’s orderboard
Peter Jackson | May. 28, 2013 06:20 GMT | Major Currencies
Peter Jackson
EUR/USD: Bids 1.2880/00, ( tenkan line 1.2897),some sell stops below ahead of bids 1.2850/70 and 1.2825/35, sell stops through 1.2820 ahead of bids 1.2800/10 (sovereigns), sell stops below through 1.2795. Offers from 1.2960 (1.2967-38.2% of 1.3243/1.2796) ahead of tech res 1.2980/85 (55/21 day MA’s 1.2980/86) and offers 1.3010/30 (200 day MA 1.3024, cloud base 1.3030). Buy stops above.
GBP/USD: Bids 1.5065/75 stops through 1.5060 ahead of stronger bids 1.5000/20 (Thurs low 1.5014, barrier 1.5000). Offers 1.5150/70 (tenkan line 1.5169) buy stops also above ahead of offers 1.5190/00, possible buy stops above ahead of tech res 1.5250/70 ( 55 day MA 1.5266, cloud base 1.5261).
EUR/GBP: Bids 0.8535/40, tech support 100 day MA 0.8525 and 0.8500/05 (tenkan line 0.8505), sell stops below through 0;8500 ahead of tech supp/bids 0.8480/85 (21 day MA 0.8481). Offers 0.8570/75 and 0.8595/00 (Fri high 0.8597) and 0.8610/15 (cloud top 0.8613), possible buy stops above.
USD/JPY: Bids 101.50/60 and 101.00/20 (importers), possible sell stops just below ahead of tech supp 100.80./90 (21 day MA 100.82). Further tech support 100.35/40 (kijun line 100.37) ahead of larger bids 100.00/10, Offers initially 102.15/25 (tenkan line 102.21), buy stops above ahead of offer 102.50/60 (some buy stops just above) and large towards 103.00
EUR/JPY: Bids 131.45/55 and 131.00/10, further bids 130.75 down to 130.50 with sell stops below. Offers 131.80.00 (tenkan line 131.86), some buy stops above ahead of offers 132.45/55 and 132.80/00.
AUD/USD: Bids 0.9625/35 and 0.9600/10, sell stops through 0.9590 (Thurs low 0.9593), but solid tech supp just below at 0.9581 (2012 lows), sell stop below through 0.9580. Offers 0.9650/60 buy stops through 0.9670 ahead of offers 0.9700/20, possible buy stops above ahead of offers/tech 0.9745/55 (tenkan line 0.9753)
Jeżeli zostanie zdecydowanie odepchnięty to może uruchomić jeszcze większą sprzedaż.
Wygląda na to, że Europejscy dealerzy podkupują euro na crossach. Wg mnie zaczyna się popyt na euro. Takim lakmusowym papierkiem były słabe dane z Francji. Czekam tylko na wyraźniejszy sygnał odkupowania spadków tuż pod 1.2900...
EUROZONE: Timeline of key events in the eurozone for next few weeks:
- May 28 Italy sells Dec 2014 CTZ-/2018 BTPei for up to E3.5bln
- May 28 Spain YTD budget balance
- May 28 German Schaeuble speaks at "Future of eurogroup" organized by Berggruen
- May 28 Bank of Portugal's Financial Stability Report
- May 29 European Commission response to Spanish govt fiscal consolidation plan
- May 29 German May unemployment data
- May 29 Italy sells 6-month T-bill for E8.0bln
- May 29 EU announces economic policy recommendations for all EU countries
- May 29 Italy May ISTAT business survey
- May 29 Portugal parliament discusses spending cuts
- May 29 OECD economic outlook
- May 29 DIW monthly economic Barometer, in Berlin
- May 30 Italy bond auction
- May 30 Spain detail Q1 GDP
- May 30 EMU May business survey
EDIT: Tylko uwaga na Francję. Już pojawiały się wzmianki o "tykającej bombie" tam...
EUROZONE: Timeline of key events in the eurozone for next few weeks:
- May 28 Italy sells Dec 2014 CTZ-/2018 BTPei for up to E3.5bln
- May 28 Spain YTD budget balance
- May 28 German Schaeuble speaks at "Future of eurogroup" organized by Berggruen
- May 28 Bank of Portugal's Financial Stability Report
- May 29 European Commission response to Spanish govt fiscal consolidation plan
- May 29 German May unemployment data
- May 29 Italy sells 6-month T-bill for E8.0bln
- May 29 EU announces economic policy recommendations for all EU countries
- May 29 Italy May ISTAT business survey
- May 29 Portugal parliament discusses spending cuts
- May 29 OECD economic outlook
- May 29 DIW monthly economic Barometer, in Berlin
- May 30 Italy bond auction
- May 30 Spain detail Q1 GDP
- May 30 EMU May business survey
EDIT: Tylko uwaga na Francję. Już pojawiały się wzmianki o "tykającej bombie" tam...