piersze MC - wspomnienia....

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
weryk
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: piersze MC - wspomnienia....

Nieprzeczytany post autor: weryk »

Boczek, moja rada: Potrenuj na demo precyzyjne wejścia z SL-em 5-10 pips (MAXYMALNIE 15 pips!!!). Wbrew pozorom precyzyjne wejścia i ciasny stop dają komfort psychiczny: że ew. strata będzie mała, nie męczysz się godzinami modląc "zawróć, zawróć". A jak cena pójdzie tam gdzie trzeba to jeden dobry trejd zarobi na 10 kolejnych sl-i.
Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak grając na DT z tak szerokimi stopami można zarabiać, a przynajmniej nie dostać zawału :-)

Powodzenia, ale nie dopłacaj.
Wyłącz myślenie...

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Można też przyjąć zasadę natychmiastowego zamykania każdej pozycji, która chwilę po otwarciu nie przynosi zysku. Ile to jest "chwila" - trzeba dopracować samemu ;) Oczywiście na demo, z notatkami i późniejszą statystyką. Jeśli po kilku tygodniach konto będzie na plusie - wchodzić na real.

rosiu
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rosiu »

chłe chłe, nie jestem sam :)
po ostatnich zawirowaniach zostało 25% wpłaconej kasy
1. nie dopłacam - kasę pożarła chciwość, trzeba to w ramach pokuty odrobić z małego depo
2. nie wracam do demo - walczyłem długo, wszystkie kończyłem na dużym plusie- brak obciążenia psychicznego, pukasz kolejne pipsy i tyle.
3. przesadziłem z SL-ami, akceptowałem coraz wyższe straty - powrót do reżimu w tej materii, zaklinanie wykresu nie pomaga :)

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

weryk pisze:Boczek, moja rada: Potrenuj na demo precyzyjne wejścia z SL-em 5-10 pips (MAXYMALNIE 15 pips!!!). Wbrew pozorom precyzyjne wejścia i ciasny stop dają komfort psychiczny: że ew. strata będzie mała, nie męczysz się godzinami modląc "zawróć, zawróć". A jak cena pójdzie tam gdzie trzeba to jeden dobry trejd zarobi na 10 kolejnych sl-i.
"precyzyjne wejścia", łatwo mówić, trudniej to zrobić.
"jeden dobry trejd zarobi na 10 kolejnych sl-i", łatwo mówić, jeszcze trudniej to zrobić
weryk pisze: Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak grając na DT z tak szerokimi stopami można zarabiać, a przynajmniej nie dostać zawału :-)
może dostosować wolumen do poziomu stop??

weryk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: weryk »

Trudne jest (psychologicznie,bo już po 10 pipsowym slu pojawia się pokusa odegrania) ale możliwe dowykonania i działa. Wystarczy by ciasny stop był schowany za mocnym S/R. Albo cena przejdzie (ciasny sl=mala strata), albo zawróci i da duży zysk. To truizm, ale warto powtarzać.
Wyłącz myślenie...

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Witam

Ktoś tu pisał że być może strategia BOCZKA dawała podstawy do wejść w tych miejscach. Jeśli tak żeczywiście było czym prędzej ją zmień, jest to klasyczny przykład strategii która nie może się udać niezależnie od kwestii jej wykonania.

Sprawdź sobie średnie dzienne zmiany na parach na których grasz - wchodzenie po kilkudziesięcio pipsowych ruchach w tym samym kierunku to ewidentnie proszenie się o kłopoty.

Pomijając cały czas modne sprawy psychologi, stresu itd zarżniesz każde konto kupując zbyt drogo a sprzedając tanio
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Ktoś tu pisał że być może strategia BOCZKA dawała podstawy do wejść w tych miejscach.
Ja pisalem ale widac do zalacznika nie zagladales ...
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

dopłacam nie ma bata, ale najpierw trochę pogram.

co do systemu, to jest trochę śmieszne jak ktoś go neguję wcale go nie znając. Szczerze pisząc to ja nawet go nie posiadam jako takiego systemu, nie jest to zbiór wskaźników, oscylatorów, średnich i innych wynalazków, typu pozycje detalu saxo, ale też nie twierdze ze to wszytko nie działa

Opisze trochę mój system;
gram na oko, ale nie ze wydaje mi się, opieram się na poziomach fibo,PA, sugeruję się LT, + te pare rzeczy które widać na scenach, .... które wrzucam, nie czekam cierpliwie aż każda ze zmiennych da sygnał, więc nie jest to jakiś specjalnie wymyślny system, mógł bym grać na czystym wykresie, same wejścia są na poziomie DT, (choć rzadko gram DT, i na trochę innych zasadach), SL na poziomie 50 pipek (dla swinga), to jest mój maks, to jest maksymalne oddalenie od najbliższego przebitego wsparcia, czyli już oporu (dla pozycji krótkiej) co nie znaczy ze zawszę go stosuję co widać na zajmowanych pozycjach. to tyle. ponad połowa deyczji do zajęcia pozycji to jest moje subiektywne odczucie.
Ktoś napisał ze kupuje na maximach, a sprzedaje w minimach, otóż; na demie; przez pewien czas, nie grał na zarobek, tylko grałem na wyzerowanie konta, to mogło zostać i teraz jest to moją piętą ....

co do zajmowanych pozycji, każda wykoszona pozycja wygląda jak wzięta z du...y, lub jej SL wzięty z kibla.
1 trejd - był zgodny z założeniami, łatwo policzyć ze było by to teraz 200 pipsów, czyli 50% kapitału który posiadałem przy zajmowaniu tej pozycji TP 1,275!!!!
2 trejd - przed pierwszym trejdem, zauważyłem pewną lukę na m1, więc jak zobaczyłem te zielone świeczki, sami rozumiecie, a luka jak jest tak jest
3 trejd - nie wiem czemu ustawiłem taki niski SL ..... ? pozycja była większa od trejdu 1, może dlatego wpisałem za mało i nie zauważyłem, bo odszedłem od kompa i poszedłem na spacer, teraz by to było 75% konta
4 trejd - łatwo zauważyć ze był dość szeroki SL, zauważyć też idzie ze nie doszło do SL, tylko zamknąłem z ręki, teraz bym był na plusie a na koncie by było depo początkowe + prawie 100%, dlaczego była zajęta po 100 pipkach spadku? ponieważ przebiło kilka poziomów w tym 1,3 i utrzymywało się poniżej 1,297 (domyślałem się ze będzie bujać dlatego dałem 100pipek SLa, szkoda mogłem to przeczekać, widać tutaj brak doświadczenia), najbliższe wsparcie nie było dla mnie istotne.pozycja była zajęta w czwartek, w piatek rano myślałem zeby ją zamknąć po sesji azjatyckiej, było tylko jedno ale, pojawiły się takie świeczki na m30 które nie wróżyły wzrostów, szkod
5 trejd, tutaj porażka na całej linii... emocje, brak realizacji zysków
TP - dla każdej eSki był na 1,275

uzasadnienie, dlaczego dopłacam; ponieważ wypłaciłem wkład, i jestem +200%, depo z którego był SL to było też 200%, więc na moje oko system jest okej (może być gorzej z okiem :p :mrgreen: ), choć wymaga dopracowania w kwestii skuteczności, co drugi trejd jest zamykany ze stratą, inaczej się ma sprawa jeśli chodzi o pipki, na 100 zarobionych tracę około 30, nie licząc ostaniach 15 trejdów

jeszcze jedno dlaczego nie zmieniam systemu, ponieważ na te 15 pozycji tylko 4 były na L ...

taki mam plan.

dziękuję i pozdrawiam
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Śmieszne to jest kupowanie po wzrostach gdy cena jest wysoka a sprzedawanie po spadkach gdy cena sama w sobie jest niska. Nawet jeśli inwestujemy w wartość i uznajemy że np. akcje spółek mają perspektywę wzrostu to i tak nie kupuje się ich na pieńku tylko poszukuje okazji do jak najatrakcyjniejszego zakupu.

Jeśli twoja strategia opisuje spadki jako bardziej prawdopodobne to i tak rozsądek wymaga od Ciebie szukania atrakcyjnej ceny. Jeśli jednak zakłada SL na poziomie 50 pipsów tzn. że nigdy atrakcyjnej ceny nie znajdziesz bo zawsze będzie taka cena np 1 pips poniżej tych 50 pips dlatego istotą każdego systemu jest minimalizacja ryzyka.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2012, 13:28 przez RoLudlum, łącznie zmieniany 1 raz.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

RoLudlum pisze:Śmieszne to jest kupowanie po wzrostach gdy cena jest wysoka a sprzedawanie po spadkach gdy cena sama w sobie jest niska. Nawet jeśli inwestujemy w wartość i uznajemy że np. akcje spółek mają perspektywę wzrostu to i tak nie kupuje się ich na pieńku tylko poszukuje okazji do jak najatrakcyjniejszego zakupu.
smieszne to jest wypowiadanie sie na temat czego o czym nie ma sie pojecia.
Przeciez to wlasnie o to chodzi zeby kupowac gdy cena rosnie a sprzedawac gdy maleje. nie ma w tym zadnej filozofii.

ODPOWIEDZ