next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

irmentruda pisze:A skad bedziesz wiedzial czy brac dokladac na knocie gornym czy dolnym?
Tego jeszcze nie rozpracowywałem, ale przeszedłem na wykres dzienny i ogladam knoty świec oraz strefy gdzie jest dobre miejsce do zajęcia pozycji tj wsparcia i opory na wyższych TF gdzie jeśli odbiją ruch może być na kilkadziesiąt lub więcej pips. Teoretycznie chodzi o wejścia na jakimś wsparciu / oporze z wyższego TF jak dzienny i trzymanie, ale w praktyce jeszcze tak nie grałem. Dopiero teraz zacząłem się zastanawiać nad tym, nad samą koncepcją handlu po D1 i runów al'a TJS.

Tak jak napisałem w poprzednim poście, dopiero kiedy zobaczyłem jak pracuje kapitał gdy rozłoże wejścia po różnych cenach na wsparciu, to znaczy lewaruje się na wsparciu, a potem już nic nie dokładam, wtedy mnie troche oświeciło o co chodzi w tej idei handlu. Ale jak to w praktyce realizować jeszcze nie wiem... Wrzuciłem 2 obrazki kiedy cena jest wyciągnięta i pozycje zarabiają, a potem godzine później cena się cofa i mam obsuwe na kapitale na otwartych pozycjach.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2017, 11:50 przez -rookie-, łącznie zmieniany 3 razy.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

-rookie- pisze:jackub, jaki masz pomysł na run, jaki masz plan żeby rozegrać run z takiego konta micro jak moje? Jak byś poszedł do runów?
Omijałbym runy z daleka ...

-rookie-
Maniak
Maniak

W ECN nie ma resetu debetu, więc to co kiedyś napisał Spekulant że robi wypłaty żeby uniknąć sytuacji gdyby wyczyściło mu konto podczas flash crash tj gra niedużym kapitałem w stosunku do tego co ma jako zabezpieczenie. Więc dochodzi do pewnego poziomu kapitału, wypłaca, i od nowa żeby nie grać ciągle na maksa całym kapitałem. Ma to sens. fx-emery to samo pisał kiedyś na ten temat. Jeśli tak do tego podejść, to można ryzykować tzn próbować zlewarować konto z niedużej sumy, ale też bez przesady żeby potem nie obracać za dużym rachunkiem na wypadek gdyby wystąpił właśnie flash crash lub coś w tym stylu, tylko robić te wypłaty. Na początku myślałem że spekulant ściemnia ale troche jest w tym sens co pisze.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

rookie ty tu opowiadasz o skokach do wody z klifu srodziemnomorskiego a jeszcze nie nauczyles sie rozpoznawac kiedy jest odplyw a kiedy przyplyw. Taka niewiedza skonczy sie roztrzaskaniem o skaly albo porwaniem w glab morza.

-rookie-
Maniak
Maniak

irmentruda pisze:rookie ty tu opowiadasz o skokach do wody z klifu srodziemnomorskiego a jeszcze nie nauczyles sie rozpoznawac kiedy jest odplyw a kiedy przyplyw. Taka niewiedza skonczy sie roztrzaskaniem o skaly albo porwaniem w glab morza.
Ok, ale kiedy masz świadomość potencjału jaki daje taki i taki MM tj uśrednianie, hedge, piramidowanie, i jak to działa wtedy łatwiej to ogarnąć, a kiedy pykasz ciągle 1 pozycją ze sztywnym SL to nie wiesz o tym ile masz poza tym możliwości zarzadzania kontem i wyjścia ze stratnego trejdu obronną ręką. Więc takie eksperymenty uważam za naturalne i bez tego nie dowiem się niczego nowego. Ale to fakt, nie potrafie zajmować dobrze 1 pozycji, nie potrafie prowadzić 1 pozycji ale zobaczyłem potencjał różnego podejścia do MM i zarządzania ryzykiem i teraz mogę zrobić krok wstecz czyli zacząć pracować nad pojedynczą pozycją żeby potem robić to samo tylko przy użyciu bardziej agresywnego MM, gdzie lewaruje się na maksa z zysku z pierwszej pozycji do pewnego momentu na strefie ( np na knocie poprzedniej świecy ) itd...

Teraz pewnie znowu wróce do nauki zarządzania 1 pozycją, bo nawet jak spojrzeć na te pozycje teraz co mam na USDJPY to troche za wysoko otworzyłem, mogłem zrobić lepsze wejście i tylko lewarować do pewnego poziomu, a potem już nic nie dokładać, ale... to nauka metodą prób i błędów...

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

-rookie-
Zachłysnąłeś się na forum szybką kasą, sporą ilością zleceń i prostym systemem. Bez podstawowej wiedzy jak tego dokonać. To co pokazuje Zaorski w TJS oraz Spekulant działa na wyobraźnię.
Gdybyś przerobił na demo kilka dobrych systemów do skalpowania, zapewniam że zrozumiesz tą wiedzę. Do tego trzeba sporo czasu i samozaparcia. Nigdy nie oglądałem filmików z TJS i nie czytałem dziennika Spekulanta w całości. To jest ich wiedza a nie moja. Ja sobie wypracowałem swoje podejście do rynku na podstawie przerobionych strategi dostępnych w necie.
Bez tej wiedzy będziesz popełniał te same błędy które teraz notorycznie szlifujesz i nie wyciągasz wniosków.
To co pokazujesz to początek hazardu jak w przypadku Dambo.

-rookie-
Maniak
Maniak

http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p836887 Akurat ja zacząłem od MM a nie od systemów. I MM mam już nieźle opanowane ale nie mam dopracowanego systemu. Dopiero teraz zrozumiałem że będzie mi to potrzebne żeby te MM stosować, że nie nadrobie samym MM. Wczoraj pisałem że to wyszło dopiero teraz, w tym tygodniu kiedy zacząłem stosować system oparty na EMA21. Nie trzymam się zasad systemu w ogóle tj nie otwieram za średnią itp. To znaczy że zacząłem pracować nad systemem dopiero kiedy zobaczyłem jaki jest potencjał w MM, żeby ten potencjał wykorzystać.

-rookie-
Maniak
Maniak

Ok, zamknąłem tutaj pozycje które były najwyżej otwierane, dwie pozycje na łącznie 0.6 lota zabezpieczyłem na BE i zostawie zgodnie z tym co pisałem o tej metodzie że część na skalp a część jako swing trading będę traktował.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

nemoofx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nemoofx »

Rookie tak zapytam z ciekawości dlaczego nie grasz systemem mmd magiczne średnie próbowałeś tym grać i co się stało że z z tego zrezygnowałeś grasz i zbierasz mało pipsow może warto do tego wrzucić napisz co ci w tym systemie przeszkadzalo jestem ciekaw

-rookie-
Maniak
Maniak

nemoofx pisze:Rookie tak zapytam z ciekawości dlaczego nie grasz systemem mmd magiczne średnie próbowałeś tym grać i co się stało że z z tego zrezygnowałeś grasz i zbierasz mało pipsow może warto do tego wrzucić napisz co ci w tym systemie przeszkadzalo jestem ciekaw
Tylko przez chwile stosowałem te średnie, więc nie chce ich oceniać. Wtedy nie wiedziałem że średnie można przemnożyć przez rame czasową i ustawić na jednym TF np na M5 wstawić 3 średnie na jeden wykres żeby pokazywały gdzie jest cena na M5 w stosunku do średnich z M15 albo H1. Wtedy tego nie wiedziałem. A MMD to właśnie średnie chyba z 3 ram czasowych albo coś w tym rodzaju, pokazują trendy krótkoterminowe, średnio i długoterminowe. Wtedy mieszałem znaczenie kolorów, nie rozumiałem tego wskaźnika i sam wygląd mi troche przeszkadzał. Ale wtedy byłem negatywnie nastawiony do wskaźników i gadałem jeszcze większe bzdury niż teraz. Ale skoro sugerujesz że warto jeszcze raz to sprawdzić... może tak zrobie.

Zablokowany