Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Wziąłem + 22 pipsy. Płynność już mi się nie podoba.

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 041#357041
xspojlerx pisze:skco, a na jakiego rodzaju potwierdzenie czekasz? Dosyć ładnie też się zgrał z linią trendu.
Kolejnej białej świecy ale jako że jest już piątek wieczór wziąłem na szybko tyle ile rynek dał. Teraz jest potwierdzony.

Średnia ładnie pokryła się z linia trendu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xspojlerx »

Dokładnie tak jak mówisz, słabe ruchy już o tej porze przed weekendem.

Gratulacje :)

CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

w tym tygodniu pograłem troche PA, muszę przyznać że to jest dobre granie. Raz na jakiś czas poziom wsparcia czy oporu jest przebijany z hukiem i wtedy leci SL, ale generalnie, trzymając się zasady grania z trendem - jest ok. Najwiekszy problem (chyba nie tylko dla mnie) to ustawianie TP, pare razy gdybym nie zamknął z palca to nie miałbym zysku wcale. NIe wiem czy kierować się w tym względzie wskaźnikami wyznaczającymi TP na podstawie ATR, czy dalej zamykać z palucha ...
Dajmy na to para EUR/USD - zakłądam że spadnie jeszcze ok 500 pips. Ale nie mogę na każde otwarte S dawać TP 500 pips, bo w 80% przypadków wylece na stop losie (będą cofki, nie raz po 100 albo wiecej pips). I co tu robić, macie na to jakiś patent ?
Ustawianie sztywnego TP np 50 pips przy SL 25 pips tez nie ma sensu, moim zdaniem, cena może zejść 30 pips i wrócić, może zejść 45 pips i wrócić ... nie ma reguły :roll:

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

CTS pisze:w tym tygodniu pograłem troche PA, muszę przyznać że to jest dobre granie. Raz na jakiś czas poziom wsparcia czy oporu jest przebijany z hukiem i wtedy leci SL, ale generalnie, trzymając się zasady grania z trendem - jest ok. Najwiekszy problem (chyba nie tylko dla mnie) to ustawianie TP, pare razy gdybym nie zamknął z palca to nie miałbym zysku wcale. NIe wiem czy kierować się w tym względzie wskaźnikami wyznaczającymi TP na podstawie ATR, czy dalej zamykać z palucha ...
Dajmy na to para EUR/USD - zakłądam że spadnie jeszcze ok 500 pips. Ale nie mogę na każde otwarte S dawać TP 500 pips, bo w 80% przypadków wylece na stop losie (będą cofki, nie raz po 100 albo wiecej pips). I co tu robić, macie na to jakiś patent ?
Ustawianie sztywnego TP np 50 pips przy SL 25 pips tez nie ma sensu, moim zdaniem, cena może zejść 30 pips i wrócić, może zejść 45 pips i wrócić ... nie ma reguły :roll:
TP możesz ustawić na RR 2 lub 3 na jakimś s/r bo jest szansa ze właśnie tam odbije, natomiast jeśli widzisz ze ruch ma spory potencjał to kluczowe będzie zarządzanie otwartą opzycja i przestawianie SL nad/pod wsparcia/opory, takie moje zdanie :)

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

Sztywne TP ogranicza zyski, jeżeli widzę, że cena ma problem z pokonaniem poziomu zamykam zlecenie z palca i wchodzę jeszcze raz na niższym poziomie, elastyczność ma tu kluczowe znaczenie. Nie jest to łatwe zadanie, bo zdarza się oczywiście i tak, że nie zdążę wejść niżej i cena trafia w moje pierwotne TP, jednak na dłuższą metę takie działanie jest dużo bardziej opłacalne. Innym sposobem jest zamykanie części pozycji na "kłopotliwych" levelach, ale osobiście wole stosować sposób pierwszy.
"The key to success in the market is to lose the least amount of money possible when you’re wrong."

CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

USD/CAD o północy zamknie sie piękny pinbar D1, będzie coś z tego czy nie ? Podobny tylko odwrotny, na EUR/USD

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Audusd.
Piękny pinbar na d1. Szykuje się tez wyjście z insidebara.

Indeks dolara
Podobna sytuacja na indeksie dolara sugeruje ze to cześć większego ruchu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

A mnie wk... bierze. Sygnał na longa na edku, kablu, ejku, audusd i na shorta na usdcad, nigdzie z tych 5 opcji nie wchodziłem bo generalnie byłoby to "ostra jazda pod prąd" - czyli granie longa/shorta tuż po silnych spadkach/wzrostach. Tymczasem wszystkie te pozycje byłyby obecnie na ponad stupipowym plusie a ja sobie siedze w longu ale na cadchf z minus 40 pips!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gdzie tez był sygnał no ale ale ale .................stretetete :/
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

polaczeq pisze:Silny SUPPLY D1 @ 1.2325
Silny DEMAND D1 @ 1.1145

Obrazek
Cały czas aktualne. Rynek nie wie co robić. Mamy mocny opór - SUPPLY, a 1.2000 jest chronione przez SNB. Jesli spadnie poniżej 1.2000, jest sznasa, ze odbije się od 1.1145.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

saku82pl pisze:A mnie wk... bierze. Sygnał na longa na edku, kablu, ejku, audusd i na shorta na usdcad, nigdzie z tych 5 opcji nie wchodziłem bo generalnie byłoby to "ostra jazda pod prąd" - czyli granie longa/shorta tuż po silnych spadkach/wzrostach. Tymczasem wszystkie te pozycje byłyby obecnie na ponad stupipowym plusie a ja sobie siedze w longu ale na cadchf z minus 40 pips!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gdzie tez był sygnał no ale ale ale .................stretetete :/
Też mi się często zdarzą.(patrz indeks dolara wyżej i obecnie ).
Może to błędne założenie żeby zawsze grac z trendem?
Z tego co czytałem u Nissona analiza formacji świecowych skupia się głównie na odwróceniach trendu.

ODPOWIEDZ