Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

seba pisze: akurat ten temat nazywa sie "naked" (co znaczy po angieldku kazdy wie) wlasnie dlatego ze probuje "przewidywac" BEZ uzycia zadnych wskaznikow :)
to wciąż bardzo dyskusyjne. Zapewne są ludzie dla których już sama świeca jest wiele mówiącym wskaźnikiem, nie mówiąc o formacjach świecowych i innych wskazówkach zawartych na wykresie. Naked to nazwa umowna, bo czy formacja RGR albo podwójne dno nie są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych na całym świecie wskaźników ?

Dodano po 2 minutach:
seba pisze: wydaje mi sie ze nie jestem ci w stanie tego wytlumaczyc poki nie wejdziesz na rynek z prawdziwymi pieniedzmi.
nie próbuj tłumaczyć, bo nic o mnie nie wiesz - również o stanie mojego rachunku. NIe powinniśmy dyskutować uderzając w aż tak osobiste tematy

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

CTS pisze:to wciąż bardzo dyskusyjne. Zapewne są ludzie dla których już sama świeca jest wiele mówiącym wskaźnikiem, nie mówiąc o formacjach świecowych i innych wskazówkach zawartych na wykresie
nie :)
poniewaz swieca nie jest wskaznikiem :) swieca jest swieca :)
formacja swiecowa rowniez nie jest wskaznikiem :) formacja swiecowa jest formacja swiecowa :)
"wskazowki zawarte na wykresie" rowniez nie sa wskaznikami :) sa "wskazowkami na wykresie" cokolwiek to znaczy..pewnie dla kazdego cos innego :)
CTS pisze:Naked to nazwa umowna, bo czy formacja RGR albo podwójne dno nie są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych na całym świecie wskaźników ?
rowniez nie ;)
RGR, albo podwojne dna nie sa wskaznikami tylko formacjami (jak juz wczesniej zostalo to napsiane)

pytanie: czy wrzucasz sobie do katalogu C:\Program Files\Meta Trader\experts\indicators wskazniki typu RGR.mq4 albo PodwojneDno.mq4??
odpowiedz: NIE
pytanie: dlaczego?
odpowiedz: poniewaz sa formacjami a nie wskaznikami

pozdrawiam
:)

CTS
Gaduła
Gaduła

takie podejście to juz jest doktrynerstwo i sztuka dla sztuki. Są wskaźniki rozpoznające formacje świecowe, poziomy wsparć i oporów. Robisz to co ten wskaźnik, tyle że masz formułę w głowie a on w mataeditorze.

PS
Wiem że wskaźniki są "o dupę rozbić" nie chcę ich i dlatego czytam i piszę na tym wątku. Chciałbym żeby to było jasne.

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xspojlerx »

No właśnie o to chodzi, Ty masz być wskaźnikiem, wskaźnik, to tylko kod, który maszyna bezwzględnie wykonuje, Ty jako człowiek masz zdolność konstruktywnego myślenia i w pewnych sytuacjach potrafisz uwzględnić czynniki zewnętrzne i otoczenie ceny, czego maszyna nie zrobi.

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Vulpes »

Pinbar na D1 na EURCHF. Czekam na zamknięcie daily i wrzucam oczekującego shorta pod pinbarem. target 1 = dlugosc pina, target 2 = 2x tp1. SL oczywiście nad nosem
Obrazek
Obrazek

CTS
Gaduła
Gaduła

xspojlerx pisze:ako człowiek masz zdolność konstruktywnego myślenia i w pewnych sytuacjach potrafisz uwzględnić czynniki zewnętrzne i otoczenie ceny, czego maszyna nie zrobi.
i to jest podstawowy mój problem - może gdybym działał bezmyślnie (machinalnie) jak wskaźnik, to nie ponosił bym strat. Nie raz zamykam pozycję "z łapy" bo wydaje mi się że jednak pomyliłem się co do kierunku. Potem cena idzie tam gdzie miała iść, ale juz beze mnie :x Nie wiem czy to słaba psycha, czy może brak dyscypliny, a może - co najbardziej prawdopodobne - brak konkretnego planu na daną transakcję, którego potem miałbym się trzymać

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Ja zawsze ustawiam SL i TP i choćbym nie wiem co zobaczył na wykresie to tego nie ruszam, nawet jak muszę zatrzymywać jedną rękę drugą :wink:

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Vulpes pisze:Pinbar na D1 na EURCHF. Czekam na zamknięcie daily i wrzucam oczekującego shorta pod pinbarem. target 1 = dlugosc pina, target 2 = 2x tp1. SL oczywiście nad nosem
Lepiej poczekaj aż spadnie do 1,2000 i wtedy atakuj longiem
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Niepotwierdzony pinbar na oporze - usdchf h1

Obrazek

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

skco, a na jakiego rodzaju potwierdzenie czekasz? Dosyć ładnie też się zgrał z linią trendu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ