Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Możesz mi powiedzieć, jakie znaczenie ma w tamtym miejscu brak profitów w miejscu wejścia? Na proficie z tamtego wykresu byli Ci którzy zjedli tym którzy weszli przed spadkiem...można prosić o więcej znaczenia tego o szersze wyjaśnienie? Tzn. o więcej informacji z tym związane? Czuję, że są implikacje tego faktu tylko nie wiem jakie.
Brak profitów ma takie samo znaczenie jak profity, wyobraź sobie że sterujesz całym rynkiem i wiesz co tworzy profit, co byś zrobił aby go zebrać? Kierować rynkiem nie możemy, ale możemy do niego dołączyć i wiemy co tworzy profit - BO. Jeśli FBO to odwrotność BO, to odwrotnością profitów jest brak profitu - FBO. Podążamy zawsze od FBO do ekstremum, w kierunku BO. Wykres to jeden wielki fraktal, najlepsze co można zrobić to 5x częściej myśleć niż wchodzić. Myślenie i wyobraźnia jest w tym wszystkim najważniejsze, myśl o tym jak funkcjonuje wykres dzień i noc, a z czasem zobaczysz to czego inni się tylko domyślają :D
Nie wiem czy Ci to pomogło, nie jestem dobry w przekazywaniu wiedzy :D mam nadzieję że wykres będzie jaśniejszy (1).
A mówiąc "ogon" miałem na myśli właśnie BO i FBO, no ale przecież to nie jedyne do można odczytać ze świec prawda? :D

Co do mierzenia szybkości ruchów...fajna technika ilość pips / ilość świec Smile
Cieszę się że Ci się podoba. Specjalnie dla Ciebie bonusowy wykres (2) :D
Dlaczego nie lubisz szybkich ruchów? Przecież gdy idzie w stronę przeciwną po spadku to także zjadane są w tym ruchu profity tych którzy weszli przed spadkiem. Dlaczego nie lubisz szybkich ruchów i akurat dlaczego przykładowo pokazanego na screenie?
Nie lubię dlatego że bardzo szybki ruch zawiera mniej informacji od wolniejszego, mówię wtedy że cena mi uciekła - spójrz jeszcze raz na ten wykres; spadkowy ruch zajął 11 świec M5 spadając o ok. 55p, podczas gdy reset zajął 1 świecę 5M wzrastając o ok. 55p. Gdzie było więcej okazji do zajęcia pozycji?
Akurat ten przykład mi się podobał, bo aż mogłem usłyszeć na wykresie te przekleństwa, jęki i wrzaski krótkoterminowców, którzy wtedy sprzedawali :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Dziękuję Thorez za wyjaśnienia. Ten post jest edycją całkowitą wcześniejszego - prawie zrozumiałem o co chodzi z diagramem nr 1.

Powiedz tylko....na jednym z diagramów pokazujesz, że wchodzisz tam gdzie oznaczyłeś X.
Później na diagramie 02.08.2011 oznaczyłeś wejścia x a strzałki co oznaczają? Czy strzałki są wejściami? (Mowa o diagramie awarrg.gif).
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

Awatar użytkownika
GLOBALDIRECT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: GLOBALDIRECT »

Do Shadiego - bardzo obrazowe i jak dla mnie to super sprawa, zwłaszcza że jestem na forexie od lutego. Moje pytanie pomimo czasu pokazanego na wpisanie postu. Czy to się sprawdza w każdej "grubej" sprawie? Czy można na niej bazować zarabiając pieniądze?

Chciałbym abyś mnie Shadi dobrze zrozumiał. Więc nie ukrywam że wszelkie rozważania lub podpowiedzi dla mnie jako początkującego są jak najbardziej superhiper potrzebne. Nie będę ukrywać że bardzo chcę się nauczyć grać i obracać pieniędzmi na forexie. Możecie mi w tym dopomóc w jakiś sposób?

Gdzieś ze dwa razy ktoś mnie zapytał - jakim systemem gram...
W odpowiedzi o której nie miałem do wczoraj zielonego pojęcia mówiłem >>gram na zasadzie kupna i sprzedaży określonych instrumentów finansowych itd<<

Po prostu żenada z mojej strony. Tak więc chciałbym aby, o ile to możliwe z waszej strony podpowiedzieli mi coś o strategii i wyborze strategicznym. Jak zrozumieć pewne aspekty związane z techniczna (waszą kwestią - TEJ LINII) i szerszego opisania jej, nawet na prv lub na skype.

Miałby któryś z was na to chwileczkę czasu?
Bardzo proszę.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Spekulant83 Nie ma za co, fajnie że mogłem pomóc.
Spekulant83 pisze:Później na diagramie 02.08.2011 oznaczyłeś wejścia x a strzałki co oznaczają? Czy strzałki są wejściami? (Mowa o diagramie awarrg.gif).
Strzałki to wejścia, x to wyjścia, pokazałem te wejścia dla przykładu, jak nie dać się wyzerować. Czy zastanawiałeś się kiedyś jak najprościej określić działanie rynku? Co by było gdyby nie było BO, na rynku? Zapytam inaczej, czy rynek istniałby gdyby nie BO? Poniżej wykres, wyjaśniający niektóre z powodów wejścia w tych miejscach. Najważniejsze dla mnie to zobaczyć BO w stronę w którą wchodzę.

A tak trochę z innej beczki, czy zastanawiał się ktoś kiedyś głębiej nad statystyką, logiką i prawdopodobieństwem? Powiedzmy że masz system generujący dobre sygnały i sygnały błędne. Czy zajmujesz pozycję gdy otrzymasz dobry sygnał? O ileż lepiej zrobić to po otrzymaniu sygnału błędnego, a następnie prawidłowego! ... pomyślcie o tym - logika rządzi! :D
Do Shadiego - bardzo obrazowe i jak dla mnie to super sprawa, zwłaszcza że jestem na forexie od lutego. Moje pytanie pomimo czasu pokazanego na wpisanie postu. Czy to się sprawdza w każdej "grubej" sprawie? Czy można na niej bazować zarabiając pieniądze?

Chciałbym abyś mnie Shadi dobrze zrozumiał. Więc nie ukrywam że wszelkie rozważania lub podpowiedzi dla mnie jako początkującego są jak najbardziej superhiper potrzebne. Nie będę ukrywać że bardzo chcę się nauczyć grać i obracać pieniędzmi na forexie. Możecie mi w tym dopomóc w jakiś sposób?

Gdzieś ze dwa razy ktoś mnie zapytał - jakim systemem gram...
W odpowiedzi o której nie miałem do wczoraj zielonego pojęcia mówiłem >>gram na zasadzie kupna i sprzedaży określonych instrumentów finansowych itd<<

Po prostu żenada z mojej strony. Tak więc chciałbym aby, o ile to możliwe z waszej strony podpowiedzieli mi coś o strategii i wyborze strategicznym. Jak zrozumieć pewne aspekty związane z techniczna (waszą kwestią - TEJ LINII) i szerszego opisania jej, nawet na prv lub na skype.

Miałby któryś z was na to chwileczkę czasu?
Bardzo proszę.
GLOBALDIRECT Witaj! Co prawda pytanie nie do mnie, ale mam nadzieję że docenisz każdą pomoc :oops: Na początku zadaj sobie pytanie, bardzo ważne: ile jestem w stanie poświecić aby się nauczyć handlować walutami? Jeśli zdecydujesz poświecić wiele, spal za sobą mosty i do roboty! Ja potrafię wytłumaczyć ZL w jednym słowie: "przebicie (BO)". Dla Ciebie pewnie nie wiele to oznacza, jednak ktoś kto ma dużą wiedzę może z tym zrobić cuda! Mam nadzieję że zrozumiałeś co mam na myśli - po prostu czytaj, ćwicz i obserwuj, a pytania zadawaj gdy sam nie znajdziesz odpowiedzi, choć tak naprawdę odpowiedzi na wszystkie pytania związane z handlem na Forexie znajdują się w Twojej głowie i na wykresie!

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Thorez, jeśli można - mam 2 pytania...
1. Jak radzisz sobie ze świecami łączonymi? czy w ogóle z korzystasz z tej teorii?
2. Wchodzisz zazwyczaj na BO czy już po BO jak cena powraca do poziomu BO?

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Było tu coś ale usunąłem...zbyt duża kaszana wyszła. Tak więc żeby nie było...przyłączam się pytaniem do poniższego postu freuda.

Jednakże wydaje mi się, że w czasie rzeczywistym rozpoznać można gdzie jest FBO po tym w jakim miejscu znajduje się cena i po jej zachowaniu.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2011, 20:53 przez Spekulant83, łącznie zmieniany 7 razy.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

Thorez, a przy okazji jakbyś odpowiadał chłopakom, to czy mógłbyś zahaczyć o techniczne aspekty wejścia?
Chodzi mi o to co dla Ciebie jest potwierdzeniem? W sensie czy ustawiasz oczekiwacza, czy może schodzisz na niższy TF i tam szukasz wejścia obserwując zachowanie ceny przy ZL? A może patrzysz na PA (w sensie HH, LL na niższym TF). No i mam też pytanie o targetowanie. Bo są teorie takie, że nigdy nie wiesz ile profitu jest do "zjedzenia", a więc nie wiadomo czy nasz trejd pojedzie na +10 czy +50. Ale... są też teorię, że jeżeli wchodzimy w trejd (czyli zgodnie z tym co pisałeś - zidentyfikowaliśmy profit) to widzimy gdzie on miał swój początek - czyli teoretycznie tam powinniśmy widzieć nasz target. To jak jest w końcu?
Fajnie byłoby gdybyś o tym chwilę napisał (o wejściach i targetowaniu) bo na razie koncentrujesz się bardziej na opisie zachowania rynku na poziomie idei.

i jeszcze jedno pytanie o którym zapomniałem: Co Ci mówi w czasie rzeczywistym że to nie jest BO tylko FBO? W którym momencie stwierdzasz: to jest jednak FBO?

pozdro

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

1. Jak radzisz sobie ze świecami łączonymi? czy w ogóle z korzystasz z tej teorii?
To że świeca M5 zawiera pięć świec M1 jest raczej faktem niż teorią :D Ale tak, korzystam z niej.
2. Wchodzisz zazwyczaj na BO czy już po BO jak cena powraca do poziomu BO?
Gdybym powiedział że wchodzę tylko na BO, czy na powrocie do BO to bym skłamał, bo nie mam jakiegoś szablonu który by to ściśle określał, tak samo jak cena zachowuje się nie szablonowo, tak samo staram się zachowywać ja. Jedyne czego chcę to zobaczyć na wykresie to co chcę zobaczyć, interesują mnie profity, dlatego chcę widzieć BO w moją stronę.
freud00 pisze:Thorez, a przy okazji jakbyś odpowiadał chłopakom, to czy mógłbyś zahaczyć o techniczne aspekty wejścia?
Chodzi mi o to co dla Ciebie jest potwierdzeniem? W sensie czy ustawiasz oczekiwacza, czy może schodzisz na niższy TF i tam szukasz wejścia obserwując zachowanie ceny przy ZL? A może patrzysz na PA (w sensie HH, LL na niższym TF).
Używam wielu TF'ów, nie używam oczekiwaczy... techniczne aspekty? Po prostu mam pewną koncepcję działania rynku, używam jej do określenia sytuacji, do opisania wykresu, dzięki czemu orientuje się w tym co się dzieje. Załączę kolejny wykres, on będzie moją odpowiedzią na to pytanie, opis poniżej.
freud00 pisze: No i mam też pytanie o targetowanie. Bo są teorie takie, że nigdy nie wiesz ile profitu jest do "zjedzenia", a więc nie wiadomo czy nasz trejd pojedzie na +10 czy +50. Ale... są też teorię, że jeżeli wchodzimy w trejd (czyli zgodnie z tym co pisałeś - zidentyfikowaliśmy profit) to widzimy gdzie on miał swój początek - czyli teoretycznie tam powinniśmy widzieć nasz target. To jak jest w końcu?
Gdybym tylko wiedział jak daleko pójdzie cena to jeszcze w te wakacje poleciałbym w kosmos :D
Moim targetem jest zawsze BO, czyli tak jak pisałeś początek profitu, lub ekstremum. Ekstrema jako jedyne tworzą BO i FBO, więc warto na nie zwracać uwagę. Oczywiście że nie wiadomo ile profitu zostało, dlatego należy zwracać uwagę na aktualną cenę; czy dalej mamy BO w kierunku zysków, czy może już FBO? My możemy chcieć targetować tu czy tam, ale jeśli cena nie zechce tam pójść, trzeba to zaakceptować! Inną, ale równie ważną sprawą jest branie profitu który nas satysfakcjonuje – chciwość jest najgorsza. Jak to mawiał MO, czy Dragon „czekaj cierpliwie na wejście, ale nie czekaj długo na wyjście”. Reszta na wykresie i w opisie.
freud00 pisze:Co Ci mówi w czasie rzeczywistym że to nie jest BO tylko FBO?
Matka Boska z Guadalupe :shock: :D przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :D Odpowiedź brzmi: oczywiście wykres, a konkretniej knot lub ciało. Ciało zamykające się poza linią to BO, ciało wickujące linię to FBO. No i oczywiście ważne są świece łączone czyli SI. Czy zastanawiał się ktoś jak wygląda knot świecy H1 na M15, lub H4 na H1? Warto zwrócić uwagę.
Spekulant83 pisze:Było tu coś ale usunąłem...zbyt duża kaszana wyszła. Tak więc żeby nie było...przyłączam się pytaniem do poniższego postu freuda.
Ciekaw jestem co to było :D

A teraz opis poniższego wykresu, potrzebuję się w nim do kogoś zwrócić, więc freud00 pozwól że to będziesz Ty :D Powiedzmy że sprzedałeś w okolicach żółtej, górnej linii poziomej, spójrz na wykres i podaj powody dla których chciałbyś trzymać tą pozycję, a potem powody dla których chciałbyś wyjść, wybierz miejsce w którym najlepiej byłoby wyjść i zrób to! Zauważ że to co zaznaczyłem na wykresie nie jest żadnym systemem czy strategią, nie zaznaczyłem nic więcej poza tym co pokazują świece, tam nie ma nic więcej oprócz wykresu, który każdy ma przed sobą – to jest umiejętność obserwacji.

Chcecie abym wam dokładnie pokazał jak wchodzę, wychodzę, którym palcem klikam, gdy tym czasem wykres dostarcza Wam wszystkiego co potrzeba! Jedyne co musicie zrobić to trochę nad tym pomyśleć.

Naszła mnie taka myśl, że ciekawe jest to że większość zaczyna od systemów zawalonych wskaźnikami, czują się wtedy bezpieczni, bo przecież tyle wskaźników podejmuje za nich decyzje, potem przeskakują na wskaźniki nie lagujące, potem na PA… i w końcu dochodzą do wniosku że im mniej danych tym lepiej, że tak naprawdę sednem całej sprawy są rzeczy banalne, że pod całą tą trzy metrową warstwą wskaźników, systemów, danych znajduje się prawdziwy skarb w postaci najprostszych informacji przekazywanych przez wykres… czasami myślę że forex ma więcej wspólnego z filozofią niż z ekonomią :D

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

Sorry, że dopiero teraz odpisuję ale weekendowy melanż się trochę przedłużył.
Ok. back to reality
Matka Boska z Guadalupe przepraszam, nie mogłem się powstrzymać Odpowiedź brzmi: oczywiście wykres, a konkretniej knot lub ciało. Ciało zamykające się poza linią to BO, ciało wickujące linię to FBO. No i oczywiście ważne są świece łączone czyli SI. Czy zastanawiał się ktoś jak wygląda knot świecy H1 na M15, lub H4 na H1? Warto zwrócić uwagę.
Jak już coś, to matko boska forexowa :D Źle zadałem pytanie. To miało się łączyć z pytaniem o technikę wejścia i o tzw. "trigger" i czym on jest dla Ciebie. Ale ok, to zadam je inaczej - czy FBO to wickujące linię czy FBO to nieudany BO (może być bez wickowania). Wiesz o co mi chodzi? Często jest tak, że nie ma wickowania. I wtedy jak poznajesz, że to FBO w czasie rzeczywistym? To, że odbijają zamiast robić BO? Chodzi mi o to, że często jest tak, że cena sporo się kotłuje i szumi zanim poleci w jedną lub drugą stronę. Dlatego pytałem o czas rzeczywisty.
A teraz opis poniższego wykresu, potrzebuję się w nim do kogoś zwrócić, więc freud00 pozwól że to będziesz Ty
Czuję się wzruszony przez te wyróżnienie :D
Ok, odnosząc się do Twojego screena:
Mówisz, że skracam od żółtej linii. Spoko, no to jestem w shorcie. Powody, dla których chciałbym trzymać:
1)Kolejne BO loklanych SR
2)Zjazd ceny do ważnego SR (logiczne TP)
3)Ewentualnie MM. Staram się brać RR min. 1:2

A czym jest dla Ciebie logicznie ustawiony SL?
Chcecie abym wam dokładnie pokazał jak wchodzę, wychodzę, którym palcem klikam, gdy tym czasem wykres dostarcza Wam wszystkiego co potrzeba! Jedyne co musicie zrobić to trochę nad tym pomyśleć.
Może inaczej. Po prostu fajnie by było gdybyś po za teorią, rzucił światło na praktykę. Jest kilka możliwości wchodzenia wykorzystując tą teorię i nawet czytając kreślika widać, że es/pip, dragon czy Mo wchodzą różnie, szukają innych potwierdzeń. Wykorzystują tą samą koncepcję ale technicznie inaczej ją rozwiązują. Stąd moje pytanie. Ale ok. jeżeli nie chcesz o tym pisać no to spoko. W zasadzie to taki "know-how" więc każdy musi dojść do tego sam.
Natomiast chyba najbardziej zależałoby mi żebyś opisał dokładnie i bez ściemy , którym palcem klikasz. To właśnie ten praktyczny aspekt, o który pytałem. Ja na przykład różnie. Jak sell - serdecznym, a jak buy to wskazującym.

pozdro

Awatar użytkownika
GLOBALDIRECT
Stały bywalec
Stały bywalec

Ale jaja

Nieprzeczytany post autor: GLOBALDIRECT »

Przestudiowałem sobie diagramy które zamieściliście i zacząłem obserwować to co się dzieje na świecach. Powracając do tematu - bo zapewne wasze wątki są już daleko. To dla początkujących jak ja, wstawię screeny.

Postawiłbym w pierwszej fazie bo potem już sprawa oczywista.

(kurkaś ale ja byków narobiłem do przedwczoraj... i ja takich rzeczy nie widziałem.... bleee a tu kasa uciekała jak chciała. Fujjjj)

Dodano po 1 minutach:

I drugie jeszcze lepsze :)

Dodano po 8 minutach:

Wiem że dla niektórych być może było to ryzykowne (jeszcze nie otworzyłem zlecenia). Wskazuję jedynie słuszność faktu rozumienia i abyście mogli przy okazji coś więcej wskazać.
Świeca poprzedzająca - jeszcze zbyt duża, niemniej jednak klasyczny long.
Przebicie do ZL - nawet duże.
W konsekwencji ta trzecia świeca od prawej na drugim screenie to moment najwyższy bo świece się pokładły z długimi dość cieniami u góry.

Wydaje mi się że z wolnej stopy coś zaczynam próbować rozumieć.

Dodano po 18 minutach:

Tak się przedstawia moment końcowy jako trzeci screen.

Dodano po 1 godzinach 9 minutach:

:shock: To w sumie poszło dalej bo na razie doliczyłem się w sumie 46 pipsów na plus (gdybym zrobił zlecenie)

Japierdziu!!!! :shock: :D

Dodano po 21 minutach:

Dla mnie to full pipsów.

W sumie 58pipsów na long. Tego nie przewidziałem i coraz bardziej jestem zdruzgotany i pytam - dlaczego mnie tam nie ma????

Na razie przestaje teoretyzować a zaczynam grać. To co ugram wkleję.
I to będzie mój pierwszy ugrany ZL.

Pozdrawiam
Szprycowanie $ sterydami...
Poza tym - sprawdzam nową dla mnie metodę grania. Kiedy ją zrozumię to każdemu początkującemu pomogę - NA BANK -
CZEKAJCIE NA MOJE SCREENY

ODPOWIEDZ