Trudno powiedzieć. IC Markets jest brokerem z poza Unii Europejskiej . Muszę się zorientować. Sam osobiście nie mam tego problemu bo nie mieszkam w Polsce. Wiem że podatek płaci się w miejscu zamieszkania. Ja podlegam trochę innym zasadom, ale zapewne musisz przewalutować sobie USD albo EUR na złotówki i na tej podstawie wypełnić pit. Innej możliwości w zasadzie nie ma. Pozostaje tylko pytanie odnośnie przewalutowania na potrzeby Urzędu Skarbowego. Postaram się dowiedzieć czy przewalutowanie to dotyczy momentu zaksięgowania zysku lub straty na rachunku brokera czy w momencie wycofania środków. Być może ktoś już to wie i tutaj napisze. Kiedyś polskie prawo nie sprzyjało innym walutom, może teraz się to trochę zmieniło.Mam pytanie o rozliczenie się z US z zysków u tego brokera, jak to wygląda to u zagranicznych?
Jako ciekawostkę powiem tu, że polskie prawo nie sprzyja polskim obywatelom mieszkającym za granicą. Jak chciałem otworzyć rachunek w mForex to okazało się, że mogę, ale pod warunkiem, że w kraju w którym zamieszkuję podpisze kontrakt w obecności notariusza i jakiegoś urzędnika państwowego. Kupa śmiechu i nic więcej. Musiałbym jeszcze przetłumaczyć umowę na angielski poprzez tłumacza przysięgłego a później spowrotem na polski. Jaja jak berety. W IC Markets i zresztą nie tylko wystarczą skany kilku dokumentów potwierdzających tożsamość. Tak jest na całym świecie ale u nas w kraju jesteśmy lepsi od całej Europy, Ameryki i Australii. Jeżeli nie możemy przodować w gospodarce to prawem nadrabiamy. Cóż tak już jest i trzeba jakoś sobie z tym poradzić.
Pozdrawiam