GO4 challenge

Informacje na temat wszelkiego rodzaju konkursów Forex'owych.
forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Otworzyłem konto demo.
Dziwne ale czasami co trzeci słupek znika i nie widać go, jeśli przełączam na wykres słupkowy bądź liniowy to znika mi cały wykres :D
Jak tak będzie na konkursie to chyba włączę jedną platformę do obserwowania i analiz a na konkursowej będę podejmował decyzje :P

Awatar użytkownika
Jarpen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarpen »

Ja mysle ze warto startowac, chociazby ze wzgledu na to 500pln w gratisie (wyplacane gdy lacznie z twojego 500 i bonusowego 500 zarobisz kolejne 500).
Wystarczy zagrac cala stawka na cokolwiek tam sobie wybierzemy i zrobic hedge na innej platformie. Wynik jest taki ze jesli transakcja z GO4X bedzie na + to otrzymamy 500 bonusu. Jesli bedzie na minus to strate pokryje nasz hedge z innej platformy. :)
Success lies on the far side of failure

arts_on
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: arts_on »

Czym się różni broker MM on normalnego ?

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

arts_on pisze:Czym się różni broker MM on normalnego ?
Sa brokerzy MM , STP i ECN . Poszukaj na forum .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

nabukomb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nabukomb »

Jarpen pisze:(....)Wystarczy zagrac cala stawka na cokolwiek tam sobie wybierzemy i zrobic hedge na innej platformie. Wynik jest taki ze jesli transakcja z GO4X bedzie na + to otrzymamy 500 bonusu. Jesli bedzie na minus to strate pokryje nasz hedge z innej platformy. :)
Chyba mało wiesz jeszcze o foreksie, albo liczyć nie umiesz. Granie na przeciwstawne zlecenia ma jedynie sens, gdy obstawiasz za mały procent depozytu i masz dużo czasu by doczekać większego ruchu w jakąś stronę.
Teoretycznie oczywiście istnieje możliwość, że akurat obstawisz w idealnym momencie w dwie strony za duży procent depozytu i to co na jednym stracisz, to na drugim koncie zyskasz (pomijając swap i spread). Ale prawdopodobieństwo takiego trafienia jest niewielkie (jakieś 10-20 % dla dobrych graczy, dla nowicjuszy jeszcze mniejsze). Normalnie gdy obstawiasz za wszystko na dwóch kontach w przeciwnych kierunkach, to przy lewarze 1:200 jak na GO4X, to najprawdopodobniej stracisz depozyt na obydwu kontach. Dlaczego?
To proste, obstawiając za wszystko na GO4X, na przykładzie EURUSD, gdy indeks cofnie się w przeciwną stronę o 30p tracisz połowę depo i Cię automatycznie wyłącza na tzw. "50%". Potem sobie pójdzie w tą stronę co obstawiłeś, ale Ty już nie zarabiasz, za to tracisz na drugim koncie itd. Popróbujesz tak kilka razy i depo spada do zera. A co to są zygzaki po 30 pipsów. Ruchy w dwie strony po 50-100 pipsów na E-U to standard.

Tylko nie przyjmuj tego postu, jak krytyki swojej osoby, to ostrzeżenie dla naiwnych by nie słuchali takich bajeczek o pewnym zysku lub choćby wyjściu na zero, gdy zagrają na dwóch kontach u różnych brokerów, z których jeden ma promocję. Prawdopodobieństwo zysku jest prawie identyczne jak przy strzale na jednym koncie w jedną stronę. Tylko strata wtedy jest mniejsza :)
Strzelając na jednym koncie możesz mieć nawet większe szanse zysku niż grając w przeciwstawne strony na dwóch.
Warto to dobrze przemyśleć nim się ktoś zdecyduje na takie manewry. Zwłaszcza przy lewarze 1:200.

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

nabukomb, masz rację, ale tylko w przypadku jak oba konta mają podobny depozyt. Jak stosunek głównego do konkursowego jest np. 10:1 to nie ma już tego ryzyka.

nabukomb
Stały bywalec
Stały bywalec

psV pisze:nabukomb, masz rację, ale tylko w przypadku jak oba konta mają podobny depozyt. Jak stosunek głównego do konkursowego jest np. 10:1 to nie ma już tego ryzyka.
A co jest ? Jest inne ryzyko, jeszcze większej straty. :twisted:

Awatar użytkownika
Jarpen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarpen »

nabukomb 2 rzeczy. pierwsza to w konkursie masz 1000 pln a nie 500. druga- margin call jest na 30% a nie na 50%.
dla uproszczenia wezmy typowa dzwignie 1:100
dzienna zmiana eurusd 130pkt.
gram 0,1 lota
GO4x biore long, zyskuje 130pkt = 500 zlotych, w hedgu trace na 0,1 lota tyle samo, koniec konkursu, mam 500 zlotych.
inny scenariusz. go4x biore tego longa ale rynek idzie w dol- trace 130pkt- 500 zlotych.... nadal mam margin ponad 100%.... na hedgu, zyskuje 500zlotych. Jestem na zero, nie udalo sie.
Tu nie ma zadnej filozofii. stac Cie na ruch 130 punktow, nie wiem czemu mowisz ze przy 30 punktach jest koniec gry. A prawdopodobiensto ze na jednym zyskam a na drugim strace jest 100% a nie tak jak mowisz 10-20%. Grajac za 0,1 lota moge sobie pozwolic nawet na obsuniecie 200 punktów i nie bedzie margin call.

Dodam jeszcze jedno, przed margin call mozesz sie zabezpieczyc. zalozmy ze tak jak napisalem, mozesz sobie pozwolic na obsuwe 200pkt, stawiasz tam stop loss a na hegdu TP. OBie transakcje sie zamykaja i nie ma sytuacji o ktorej mowisz, ze zamkneli mi jedna transakcje, rynek idzie w druga strone i nagle trace na drugiej.
Strzelając na jednym koncie możesz mieć nawet większe szanse zysku niż grając w przeciwstawne strony na dwóch.
Tu nie chodzi o zysk ale o suma sumarum wyjscie na zero. Przeczytaj regulamin promocji, darmowych 500 zlotych, bo o to mi chodzi, zeby je zgarnac a nie zarobic na jakims ruchu.
Success lies on the far side of failure

nabukomb
Stały bywalec
Stały bywalec

Jarpen pisze:nabukomb 2 rzeczy. pierwsza to w konkursie masz 1000 pln a nie 500. druga- margin call jest na 30% a nie na 50%.
Pierwsza rzecz :)
Czy Ty grasz, grałeś na GO4X ?
To nie jest typowa platforma. Dlatego właśnie ostrzegam wszystkich nowicjuszy i grających na innych platformach. Tu wyłącza na 50% nie na 30%.
Jeśli tego nawet nie wiesz, to jak możesz zajmować w ogóle głos w tym temacie. Pograj chociaż na demo, a potem wróć i przeproś mnie :)

Druga sprawa:
...dla uproszczenia wezmy typowa dzwignie 1:100..
Na GO4X jest lewar 1:200 i nikt Cię nie pyta, czy chcesz mieć taki czy mniejszy. Dostajesz go z automatu dla pary EURUSD.

..dzienna zmiana eurusd 130pkt.
gram 0,1 lota
GO4x biore long, zyskuje 130pkt = 500 zlotych, w hedgu trace na 0,1 lota tyle samo, koniec konkursu, mam 500 zlotych.
Ty widzę dalej nic nie rozumiesz. To że np. zmiana dzienna (różnica między maksimum a minimum dnia) może wynieść 130 p nic nie mówi o tym w którym momencie Ty dokonałeś obstawienia. Może tego nie wiesz, ale przez większość dni na foreksie jest trend boczny i różnego rodzaju konsolidacje. Bardzo często na koniec dnia wartość indeksu wraca do poziomu z rana. Może Ci np. dojść do 125 p w Twoim kierunku, a potem wrócić 150 w drugą stronę. To po prostu forex.
Poza tym nie oszukuj w dyskusji, bo tego nie lubię. Mam Ci zacytować jeszcze raz co napisałeś:
"Wystarczy zagrac cala stawka na cokolwiek .."

Napisałeś całą stawką. Co przy 1000 zł daje prawie o.5 lota. Cofa się 30pipsów i już masz tylko 500 zł i jesteś wyłączony. A właściwie zero, bo jeśli nie dojdziesz z tego do 1500 zł to premię Ci odbierają.
inny scenariusz. go4x biore tego longa ale rynek idzie w dol- trace 130pkt- 500 zlotych.... nadal mam margin ponad 100%.... na hedgu, zyskuje 500zlotych. Jestem na zero, nie udalo sie.
Nie rozumiesz. To może z innej beczki. Według prowadzonych przeze mnie statystyk w ciągu ostatnich trzech tygodni na E-U tylko raz 26/3 w godzinach między 9:00 a 19:00 różnica między najniższą a najwyższą wyniosła 148 pipsów, w pozostałe dni była poniżej Twoich przykładowych 130 pipsów, a nawet grubo poniżej 100 pipsów. To prawda, że często w sąsiednie dni szło w tą samą stronę i wynik z kilku dni potrafił być nawet i 300 pipsów. Faktem pozostaje to, że jeśli wybrałeś kiepski moment obstawienia swoich zleceń, to na różnicę 130 pipsów możesz czasami czekać wiele dni, obserwując wiele zawróceń i przejść w obie strony przez Twój punkt w którym obstawiłeś. Jeśli nawet jak piszesz powyżej zarobiłeś na innej platformie 500 zł, to nie jesteś w żadnym razie na zero, bo nikt Ci nie pozwoli wypłacić 500 zł które Ci zostało na koncie promocyjnym. Czyli masz 500 w plecy, albo jesteś zmuszony grać bardzo ryzykownie by odzyskać swoje 500 na GO4X, czyli musisz zrobić teraz 100% zysku by wyjść na zero.
Ludzie kochani forex to nie zabawa dla domorosłych matematyków. Uważajcie i dobrze się zastanówcie zanim zaczniecie cokolwiek kombinować na dwóch platformach.
Tu nie ma zadnej filozofii.
Owszem nie jest to filozofia, tylko twarda logika i trzeba dobrze umieć liczyć. Filozofia to zupełnie co innego.
stac Cie na ruch 130 punktow, nie wiem czemu mowisz ze przy 30 punktach jest koniec gry.
Nie mówiłem koniec gry, tylko, że Cię wyłączy przy grze za wszystko. Sam sobie policz. Zaokrąglijmy dla prostszego rachunku, że 0,1 lota to 200 zł zabezpieczenia na GO4X (w rzeczywistości teraz gdy to piszę, to 208,62), a przychód z jednego pipsa to 3zł ( teraz to 3,19). Obstawiłeś za 0,5 L czyli za wszystko, jeden pips straty to w zaokrągleniu 15 zł straty (3 X5). Gdy się cofnie 30 pipsów to strata wyniesie 450 zł, a więc zostało Ci 550/1000 czyli 55% zabezpieczenia ( w rzeczywistości mniej). Jak zrobi jeszcze cztery pipsy to spadasz poniżej 50% i system automatycznie Cię wyłączy. Przy dokładnym liczeniu i uwzględnieniu spreadu to 30-31 pipsów i właściwie już "po zawodach". Przemyśl to i to dobrze. Ja tylko ostrzegam.
Platforma jest skądinąd wspaniała i daje możliwości dużo większe niż u innych brokerów, ale jak jej nie znasz to depo Ci na długo nie wystarczy.:)
A prawdopodobiensto ze na jednym zyskam a na drugim strace jest 100% a nie tak jak mowisz 10-20%.
To już trochę wyższa szkoła jazdy i nie będę Ci tego teraz tłumaczył. Zrozumiesz co napisałem wyżej, to możemy do tego wrócić w przyszłości.
Grajac za 0,1 lota moge sobie pozwolic nawet na obsuniecie 200 punktów i nie bedzie margin call.
To akurat prawda. Tylko co dalej, jak z 1000 zostało ci po obstawieniu za 0.1 400zł ? Wyżej tłumaczyłem, że to defakto daje zero a nie 400 zł, bo odbierają Ci premię.
Dodam jeszcze jedno, przed margin call mozesz sie zabezpieczyc. zalozmy ze tak jak napisalem, mozesz sobie pozwolic na obsuwe 200pkt, stawiasz tam stop loss a na hegdu TP. OBie transakcje sie zamykaja i nie ma sytuacji o ktorej mowisz, ze zamkneli mi jedna transakcje, rynek idzie w druga strone i nagle trace na drugiej.
j.w.
Tu nie chodzi o zysk ale o suma sumarum wyjscie na zero.
Cały problem w tym, że o pewnym wyjściu na zero nie ma mowy. Tylko przy wyjątkowym szczęściu. A o szczęśliwy strzał łatwiej gdy wyczekujesz okazji do obstawienia na jednym koncie w jednym kierunku niż w przeciwstawne na dwóch.
Przeczytaj regulamin promocji, darmowych 500 zlotych, bo o to mi chodzi, zeby je zgarnac a nie zarobic na jakims ruchu.
Tu trochę przegiąłeś. Nie wiesz do kogo piszesz. Ja zawsze zaczynam od czytania regulaminów. I w przeciwieństwie do wielu z tego forum, ja je potrafię zrozumieć

:evil:

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

nabukomb nie masz całej racji i pokazujesz tylko kawałek metody
To zwykły hedge i nie trzeba wcale za wszystko, za cały dostępny margin tego robić. Proste bierzesz mniejszą pozycję i czekasz na 260 pipsów ruchu a nie te twoje 31 pips. Ładnie kasa przejdzie z konta na drugie konto.
Zapłacisz tylko spread.
Platforma fakt fajna ma zalety przy grze do 1 lota, bo potem jest tragedia.
A na ten konkurs to jest jeszcze inna metoda, ale to zostawię. Zresztą każdy może się domyśleć.

ODPOWIEDZ