Dwie średnie kroczące i RSI

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
d4mian7
Maniak
Maniak

Re: Dwie średnie kroczące i RSI

Nieprzeczytany post autor: d4mian7 »

ale ten alert nie da sie zrobic by wysyłał smsa/maila na telefon?

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

d4mian7 pisze:ale ten alert nie da sie zrobic by wysyłał smsa/maila na telefon?
Dobre pytanie, ale ja mam zero doświadczenia z tym, nawet nie wiem za co się zabrać żeby to zrobić.

alijazz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: alijazz »

Chyba czegoś nie rozumie jeżeli otwarcie i zamknięcie pozycji ma być na zamknięciu świecy to po co alert skoro można usiąść do kompa raz dziennie i albo otworzyć,zamknąć lub nic nie robić,oczywiście chodzi o 1day.
Albo źle rozumuje przekaz strategii.

d4mian7
Maniak
Maniak

alijazz pisze:Chyba czegoś nie rozumie jeżeli otwarcie i zamknięcie pozycji ma być na zamknięciu świecy to po co alert skoro można usiąść do kompa raz dziennie i albo otworzyć,zamknąć lub nic nie robić,oczywiście chodzi o 1day.
Albo źle rozumuje przekaz strategii.
w sumie masz racje,

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

To zamykanie na cofnięciu D1 do MA(5) mi tutaj nie pasuje. Skoro już łapiemy dołek / górke na D1 to potem pozycja powinna być inaczej zarządzana tzn trzymana dłużej. Jeśli na EURUSD według testów jackuba było 39 trejdów przez 5 lat to znaczy że było 39 sygnałów !!! To znaczy 39 okazji na zyskowny trejd ewentualnie MC lub coś w tym stylu gdyby to miało inne zarządzanie... U mnie wyłapało 19 sygnałów od 01.01.2016 - 01.01.2018, więc te 39 mogło by być przez te 5 lat.

-- Dodano: 04 kwie 2018, 11:49 --

Jeszcze jedno jackub. Napisałeś tutaj że trejd zamykamy na zamknięciu świecy dziennej, o 5 EST PM (dwie-srednie-kroczace-i-rsi-t29852-40.html#p907263). Czyli mamy czekać na koniec dnia czy mamy zamykać w momencie kiedy cena dotyka MA(5). Spójrz na rysunek, opisałem tam kolejność sygnałów. Zielona kreska to sygnał RSI po zamknięciu świecy dziennej, czyli kolejnego dnia tak jakby bierzemy ten sygnał po uwagę. Czerowne kreski to moment dotknięcia MA(5) na dziennym przez cene. No ale tutaj napisałeś że zamykamy trejd na zamknięciu świecy jeśli cena dotykała tego dnia MA(5), a nie bezpośrednio przy dotknięciu MA(5).

-- Dodano: 04 kwie 2018, 12:16 --

A skoro już będziesz odpisywał to jeszcze potwierdź o której otwierałeś pozycje. Tutaj sygnał, czyli zielona kreska pojawiłą się dopiero po północy 10 stycznia, ona stoi na początku 9 stycznia, ale to dlatego że sygnał był tego dnia. Jednak według tego co pisałeś mamy czekać na zamknięcie świecy D1, więc to wypada 10 i zaraz po 10 był ten ruch w góre i synał dotknięcia ceny do MA(5). Ale skoro mamy zamykać na koniec dnia dopiero trejd to od której mamy zajmować pozycje?

-- Dodano: 04 kwie 2018, 12:20 --

Zobacz że o 10:30 cena mocno poszła w górę i był sygnał dotknięcia MA(5) na D1. Więc gdybym zajmował o 10 pozycje to 30 minut później miałbym sygnał do zamknięcia, ale jeśli mamy czekać na koniec dnia to wtedy co innego...

-- Dodano: 04 kwie 2018, 12:34 --

Zapomnialem wrzucic gdzie pokazuje sygnal RSI, bo potwierdzenie jest zielona kreska, ale to te blekitne kreski pokazuje zejscia RSI pod wartosc 5 na D1. Więc 9 stycznia było zejście RSI na D1, zielona kreska pojawiła się o północy 10 stycznia i jeszcze zejście było też 10 stycznia kiedy już mieliśmy potwierdzony sygnał zielona kreska. Ok, to chyba wszystko.

-- Dodano: 04 kwie 2018, 14:53 --

Juz chyba lepiej manualnie to robic.

-- Dodano: 04 kwie 2018, 15:53 --

Odechcialo mi sie na razie tych testow, w kazdym razie dzieki za strategie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

d4mian7
Maniak
Maniak

wydaje mi się rookie ze troche komplikujesz ale niech wypowie sie jakub

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

A więc wywołany do tablicy odpowiadam ....

„To zamykanie na cofnięciu D1 do MA(5) mi tutaj nie pasuje ... „
Już pisałem na ten temat … każda zmiana jest dobra, jeżeli wynik testowania daje jakiś pozytywny rezultat.
Każda zmiana spowoduje utratę prostoty systemu oraz minimalnego zaangażowania czasu do trejdowania, co jest jego największą zaletą. Z tych 15 badanych par otrzymałem 790 sygnałów czy to mało czy dużo jest rzeczą względną.

„ Jeszcze jedno jackub. Napisałeś tutaj, że trejd zamykamy na zamknięciu świecy dziennej, o 5 EST PM…”
Napisałem również że są dwie metody otwierania i zamykania i że ja dla uproszczenia wybrałem do testowania właśnie tę, wydawałoby się gorszą, ale nie wymagającą śledzenia wykresu (pisałem również o konieczności wielokrotnej zmiany ramy czasowej, aby ocenić dokładnie punkt przecięcia czy dotknięcia ceny do poziomu MA5 na D1 (gramy ręcznie). Metoda wybrana jest pozbawiona wady śledzenia wykresów i ciągle jest zadowalająco dochodowa w badanym okresie. Muszę również sprostować termin 5PM EST został wybrany niefortunnie jako przykład, ponieważ moje testy były robione w GMT i zamknięcie było o 24:00 GMT. Również uważam, że należy w każdym wypadku własnoręcznie przetestować na własnych wykresach (różni brokerzy zamykają o różnych porach)

„A skoro już będziesz odpisywał to jeszcze potwierdź o której otwierałeś pozycje.” Jak podałem wyżej wykres miałem w GMT i otwieranie było i zamykanie było o północy.

„Zobacz że o 10:30 cena mocno poszła w górę i był sygnał dotknięcia MA(5) na D1.” No poszła i co z tego? Raz poszła a raz nie poszła nie liczy się pojedynczy przypadek, ale wynik z 790 trejdów.

„Zapomniałem wrzucić, gdzie pokazuje sygnał RSI,” pisałem Rookie że wejście jest na zamknięciu świecy D1, o ile NA ZAMKNIĘCIU ciągle masz sygnał z RSI … tak zajmowałem pozycje. Jeśli RSI na zamknięciu pokazał np.: 5,567 nie zajmowałem pozycji. Przyjąłem taką zasadę i ją stosowałem.

Strategia jak już mówiłem nie jest moja, spodobała mi się jej prostota i sobie przetestowałem, to wszystko.

Specjalistą jestem tylko od robienia sobie kłopotów….. :wink:

d4mian7
Maniak
Maniak

a dlaczego trzeba schodzić na niZsze ramy czasowe zeby zobaczyć dotkniecie z sma5? przeciez na d1 tez widac

-- Dodano: 04 kwie 2018, 19:12 --

i przeciez na innych ramach cZasowych sma 5 gdzie indziej bedzie. czy ja czegoś znowu nie kumam

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Ze względu na wygodę Damian, na H1 zobaczysz dokładniej, jak się zbliża i czy dotyka czy nie...

d4mian7
Maniak
Maniak

ale na h1 sma bedzie gdzie indziej niz na d1.

-- Dodano: 04 kwie 2018, 19:25 --

a liczy sie dotkniecie/zamknięcie na d1

ODPOWIEDZ