Droga Susła

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Okej, jeden post już napisany. Teraz drugi. Kiedy wczoraj wszedłem na forum i zobaczyłem temat "Co się stało dziś o 14.30" pomyślałem, że muszę o tym napisać, bo a nuż się komuś ta wiedza przyda. Więc właśnie:

Co się stało w piątek (6.01) o 14.30? I dlaczego nie ma w tym nic zaskakującego?

Wyjdźmy na początku od tego co tak naprawdę stało się o tej 14:30. Zerknijmy na wykresy głównych par "dolarowych". Najpierw pary "XXX/USD":

EUR/USD
Obrazek

AUD/USD
Obrazek

GBP/USD
Obrazek

NZD/USD
Obrazek

A teraz pary "USD/XXX"

USD/CAD
Obrazek

USD/CHF
Obrazek

USD/PLN
Obrazek

Nie trzeba długo wpatrywać się w te wykresy żeby dostrzec pewną analogię. Pary "XXX/USD" spadają natomiast pary "USD/XXX" rosną. Płynie z tego dość prosty wniosek - nagle dolar zaczął się bardzo mocno umacniać. Czemu więc zaczął się umacniać? Ano przez dane.

Wszyscy, którzy do tej pory nie wiedzieli o tym dniu, lub kojarzyli go tylko ze spowiedzią, powinni sobie dobrze zapamiętać - pierwszy piątek miesiąca. W pierwszy piątek miesiąca publikowane są bardzo istotne dane ze Stanów Zjednoczonych. Zresztą zobaczmy do kalendarza makroekonoczminego:

Obrazek

Dane można sobie również samemu zobaczyć i trochę o nich poczytać w historii serwisu macronext TUTAJ.
Wszystkie obrazki wykorzystane w poście są do przejrzenia TUTAJ.

Jakie były te dane? Były dobre dla dolara. Spadła stopa bezrobocia, wzrosło zatrudnienie zarówno w sektorze pozarolicznym jak i w sektorze prywatnym. W obu przypadkach dane te znacznie przekroczyły prognozy co zaskutkowało znacznym umocnieniem się dolara.

Oto co miało miejsce w piątek o 14:30. Konkludując - w każdy pierwszy piątek miesiąca warto mieć uwagę na dane dot. dolara. W serwisie macronext - jako super istotne - będą one oznaczone gwiazdką.

Pozdrawiam.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Good Will Hunting pisze:Jakie były te dane? Były dobre dla dolara. Spadła stopa bezrobocia, wzrosło zatrudnienie zarówno w sektorze pozarolicznym jak i w sektorze prywatnym. W obu przypadkach dane te znacznie przekroczyły prognozy co zaskutkowało znacznym umocnieniem się dolara.
No właśnie do tej pory działało to odwrotnie dobre dane dla gospodarki USD się osłabia, złe umacnia. Albo zmienił się schemat, albo powód jest zupełnie inny. Prześledź sobie historię danych z ubiegłego roku zobaczysz jak to działało.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Fundamenty mozna olać , takie moje zdanie. Ten cały spadek co poszedł, było ładne odbicie od LT, ( grałem to, niestety ustawiłem za szybko BE ) .

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Osobiście nie lubię zagłębiać się w jakaś odległą historię. W następny piątek miesiąca postaram się zrobić podobną analizę. Będzie trzeba trochę poczekać ale myślę że będzie to bardziej rzetelne - na wypadek gdyby rzeczywiście nastąpiła jakaś zmiana schematu.

W następny piątek miesiąca znaczy w pierwszy piątek lutego. Nieprecyzyjnie napisałem.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Z innego tematu:
Good Will Hunting pisze:Szkoda, bo fajnie byłoby wam pokazać jak ładnie w kilkanaście dni z jednego tysiąca zrobiłem dwadzieścia.
To po co męczysz się z systemem który po dwóch dniach tradingu daje ponad 30% DD?

System który tutaj prezentujesz jest bezsensowny, uśrednianie straty ma taki sam sens jak podwajanie stawki w ruletce. Sposób zawsze zyskowny przy nieskończonym kapitale i czasie (czyli abstrakcja) w przeciwnym razie zawsze czyści kapitał... Nawet jeżeli rozbijesz kapitał na mniejsze jednostki i pójdziesz grać do kasyna podwajając stawkę to niczego nie zmienia... Grając zgodnie z trendem przeciągasz prawdopodobieństwo na swoją stronę, ale to jedynie oddala porażkę.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nie męczę się systemem. Ten system wymaga ode mnie krótkiej analizy świeczek z W1, D1 i H4, otwarcia pozycji, rozłożenia siatki i od czasu do czasu sprawdzenia jak ona się ma. Wyliczając czas który poświęcam na forum i prezentację swoich zagrań czy analiz "męczyłbym się" tym systemem około 30 minut dziennie.

Cieszę się, że tak dokładnie czytasz moje posty ale jeden chyba wyraźnie przeoczyłeś. Nie zrezygnowałem z daytradingu i nadal robię sobie co tydzień kilkaset niezłych pipsów. W tym temacie prezentuje jednak jeden określony system nad którym mam zamiar pracować przy okazji dzieląc się wiedzą oraz analizami.

Chcę dojść do wniosku, który ty już na początku wysnułeś porównując system którym gram do systemu gry w ruletkę. Z tą jedną różnicą że mam odmienne zdanie od Twojego i uważam, że z nas dwóch to właśnie Ty się mylisz. Zresztą zobaczymy na końcu eksperymentu - moim celem nie jest zawsze wygrywać. Moim celem jest wygrywać w ogólnym rozrachunku na 10 prób częściej niż przegrywać. Stosunek wygranych do porażek 7:3 utrzymany przez kilka miesięcy uczyni mnie bogatym człowiekiem z bezsensownym systemem.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

brother pisze:
Good Will Hunting pisze:Jakie były te dane? Były dobre dla dolara. Spadła stopa bezrobocia, wzrosło zatrudnienie zarówno w sektorze pozarolicznym jak i w sektorze prywatnym. W obu przypadkach dane te znacznie przekroczyły prognozy co zaskutkowało znacznym umocnieniem się dolara.
No właśnie do tej pory działało to odwrotnie dobre dane dla gospodarki USD się osłabia, złe umacnia. Albo zmienił się schemat, albo powód jest zupełnie inny. Prześledź sobie historię danych z ubiegłego roku zobaczysz jak to działało.
W ciągu ostatnich kilku miesięcy korelacja nie jest już tak oczywista. W piatęk były złe newsy dla euro m.in. obniżka ratingu Węgier i wzrost bezrobocia w całej Euro zonie.

Przewidywałem w DT ze tym razem może być zupełnie odwrotnie niż zazwyczaj.

Obrazek
Microbi pisze:Fundamenty mozna olać , takie moje zdanie. Ten cały spadek co poszedł, było ładne odbicie od LT, ( grałem to, niestety ustawiłem za szybko BE ) .
Należy odróżnić używanie AF (np długoterminowe modele makro) od "gry pod dane".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Dyskusje na temat sensowności systemu akurat tutaj mijają się z celem, nie ważne jaki system ważne że zarabia, co mi sie podoba w systemie GWH to :
Good Will Hunting pisze: około 30 minut dziennie.
i tyle wystarczy by zarabiać, siedzeniem całymi dniami przed wykresami jest tylko marnowaniem czasu bo matrixa tam się nie zobaczy, wiesz co robisz? rób to, zarabiaj, baw się i żyj

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: VinciPro »

-309 ostatnio :( Czy na pewno "tylko" tyle? Może jakiś statement...?
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Przecież jest podpięty myfxbook z konta real gdzie na żywo każdy mógł obserwować swoje trade'y ale jeśli chcesz statement to już służę. Sekundę.

ODPOWIEDZ