Doradca Inwestycyjny
Ja pójdę jesienią. Nie zdążyłbym się nauczyć nowych ustaw, a było jeszcze MFDB po drodze.
Ale mam nową strategię
A potem biorę się za siebie i w zależności od sytuacji (studia, forex, praca i rpzede wszystkim życie) CFA, bo jestem silnie zmotywowany właśnie an ten a nie inny papier.
Ale mam nową strategię

Trade what you see, NOT what you hear or think
Jak środek października to może z doradcą bym się wreszcie wyrobił. Z tymi książkami to jest tak, że najważniejszych to jest kilka (do DI) - a żeby zdać, trzeba robić zadania - zupełnie jak na matematyce - potrzeba biegłości, pełnego zrozumienia. Nie ma czasu na zastanawianie się (pomijam niestandardowe typy zadań, w których wymagana jest uprzednia koncepcja aby ugryźć problem).
Myślałem, żeby równolegle w grudniu do Londynu na CFA Lvl1 pojechać ale jakoś nie mam ochoty na 2 dniową przeprawę (tam i nazad i 6h egzamu). Wolę chyba na miejscu w stolicy.
Myślałem, żeby równolegle w grudniu do Londynu na CFA Lvl1 pojechać ale jakoś nie mam ochoty na 2 dniową przeprawę (tam i nazad i 6h egzamu). Wolę chyba na miejscu w stolicy.

Też myślałem o równoległych egzaminach. Jednak gdy sie zorientowałem ze egzamin CFA to koszt 2k zł + wycieczka do Londynu to postanowiłem zdawać na DI... żeby było śmiesznie to ucze się z materiałów CFA lev 1 i 2 
Jednak są tekie kawałeczki z poszczególnych działów które CFA nie pokrywa.
Wychodzi na to że na oko = > DI lev1 = CFA lev1 + 0.5*lev2
Wiecie może która godna uwagi książka lub dział z CFA pokrywa temat na DI :"Rynki i instrumenty" ? Oprócz książki Jajugi.
Mam w wersji eletronicznej ksiażki:
- Hull "Kontrakty..."
- Jajuga "Inwestycje..."
- Fabozzi "Rynki obligacji..."
- Sobczyk "Matematyka..."
- Begg "Ekonomia..."
- Murphy "Analiza techniczna ..."
- Samuelson "Ekonomia ... cz.1"
- Brealey "Corporate Finance..." ENG
- Elton, Gruber "Modern Portfolio Theory ..." ENG
- Reilly, Brown "Investment Analysis ..." ENG
- Tarczyński "Rynki kapitałowe ..."
Jeśli ktoś ma coś innego z zestawu na DI w wersji eletronicznej to zapraszam do wymiany.
Piszcie na prv.

Jednak są tekie kawałeczki z poszczególnych działów które CFA nie pokrywa.
Wychodzi na to że na oko = > DI lev1 = CFA lev1 + 0.5*lev2
Wiecie może która godna uwagi książka lub dział z CFA pokrywa temat na DI :"Rynki i instrumenty" ? Oprócz książki Jajugi.
Mam w wersji eletronicznej ksiażki:
- Hull "Kontrakty..."
- Jajuga "Inwestycje..."
- Fabozzi "Rynki obligacji..."
- Sobczyk "Matematyka..."
- Begg "Ekonomia..."
- Murphy "Analiza techniczna ..."
- Samuelson "Ekonomia ... cz.1"
- Brealey "Corporate Finance..." ENG
- Elton, Gruber "Modern Portfolio Theory ..." ENG
- Reilly, Brown "Investment Analysis ..." ENG
- Tarczyński "Rynki kapitałowe ..."
Jeśli ktoś ma coś innego z zestawu na DI w wersji eletronicznej to zapraszam do wymiany.
Piszcie na prv.
Pitmaster,
ja bym olał syllabus oficjalnie podany do DI na stronach KNF - vide Twoje pytanie książka do rynków i instrumentów. Ten klaster tematyczny to powtarzające się tematy w niemal każdej z zalecanych przez Komisję literaturze.
Najważniejsze publikacje, które trzeba znać na pamięć to:
Hull, Fabozzi, Gajdka (choć ponoć już nie ma go w komisji egzaminacyjnej), Gruber.
Potem według mnie będą Reilly, Brigham/Gapenski, Begg i Aczel (statystyka)
Corporate Finance Myersa nie widziałem.
Jajuga daje wstęp i jest dobra na podsumowanie/recap lub jako wstęp/preludium.
Z wykorzystaniem Schwesera I i II to dobry pomysł, choć pamiętaj, że tutaj chodzi tak naprawdę, żeby zdać egzamin, a nie żeby wszystko umieć. Paradoksalne, ale jak się sprawdziło nie jeden raz.

P.S. Acha na stronie invest.... coś tam (cenzura?) jest wątek poświęcony DI - sa tam rozwiązane zadania. Wytrzaskać trzeba wszystkie... a potem II etap - ten najtrudniejszy. Do II etapu jest inny Fabozzi - Fixed Income Analysis, Komisja czasami wprost z tamtej bukwy waliła zadania.
ja bym olał syllabus oficjalnie podany do DI na stronach KNF - vide Twoje pytanie książka do rynków i instrumentów. Ten klaster tematyczny to powtarzające się tematy w niemal każdej z zalecanych przez Komisję literaturze.
Najważniejsze publikacje, które trzeba znać na pamięć to:
Hull, Fabozzi, Gajdka (choć ponoć już nie ma go w komisji egzaminacyjnej), Gruber.
Potem według mnie będą Reilly, Brigham/Gapenski, Begg i Aczel (statystyka)
Corporate Finance Myersa nie widziałem.
Jajuga daje wstęp i jest dobra na podsumowanie/recap lub jako wstęp/preludium.
Z wykorzystaniem Schwesera I i II to dobry pomysł, choć pamiętaj, że tutaj chodzi tak naprawdę, żeby zdać egzamin, a nie żeby wszystko umieć. Paradoksalne, ale jak się sprawdziło nie jeden raz.

P.S. Acha na stronie invest.... coś tam (cenzura?) jest wątek poświęcony DI - sa tam rozwiązane zadania. Wytrzaskać trzeba wszystkie... a potem II etap - ten najtrudniejszy. Do II etapu jest inny Fabozzi - Fixed Income Analysis, Komisja czasami wprost z tamtej bukwy waliła zadania.
Ja będę zdawał pierwszy etap DI we wrześniu. Akurat pierwszy to nieduży problem moim zdaniem, jak dla mnie łatwiejszy na pewno egzamin niż makler (ale wolę matematykę niż prawo, więc to subiektywna opinia
. Ponieważ drugi jest w terminie dwóch miesięcy od pierwszego to tak naprawdę chyba nie warto uczyć się do samego pierwszego, bo po nim do drugiego i tak będzie bardzo ciężko się przygotować. To jest dopiero prawdziwa masakra
.