Piątek był bardzo bogaty w wydarzenia i dla mnie bardzo lukratywny.
Zarobiłem na DAX30, na GOLD i na EURUSD.
[DAX30]M5.png
Pierwszy trade na DAXie to był ten zasadniczy, czyli mogłem po nim już zakończyć dzień i tydzień.
Jednak, pomyślałem, żeby zajżeć na dzienny wątek "DayTrading", no i się wciągnąłem.
Stąd ten drugi trade, który planowałem zamykać znacznie niżej, licząc że dane wywołają duży ruch w dół.
Potem, zabezpieczyłem mały zysk i to się zrealizowało.
Ponieważ rozwój sytuacji nadal wskazywał na Short, to jeszcze raz wszedłem.
W sumie +34 Pipsy.
Ktoś na tamtym wątku wrzucił sugestię "pewniaka" na złocie.
Osobiście, nie wierzę w "pewniaki", jednak po analizie stwierdziłem duże prawdopodobieństwo Shorta i wszedłem.
GOLDM15.png
Zamknąłem z ręki, bo spread mam relatywnie spory, a cena w danym momencie odbijała.
A na Edku, to cała historia się wytworzyła.
EURUSDM5.png
Pierwszy trade był przemyślany, przeanalizowany i sporym wolumenem.
Jednak, gdy cena coś się zatrzymała, szybko wyszedłem, kasując +5 Pipsów, ale sporą sumkę.
Kolejna analiza sytuacyjna, oraz perspektywa danych, ustawiła mnie na Short.
Jednak, przezornie dałem mały wolumen zlecenia, licząc na większe Pipsy.
Długo się "bawiłem" tą pozycją, a Edek latał tam i z powrotem,
w pewnym momencie dając mi nadzieję na ten duży ruch, jednak ostatecznie wycinając SL.
Trzecia próba Shorta, trochę na wariata, ale mała strata.
Wtedy dopiero się "obudziłem", że rynek "wyrabia normę dzienną", i kierunek jest do góry.
Wszedłem w Longa dużym wolumenem na ruchu BO i szybko zrealizowałem zysk.
Niektórych z was może zaskoczyć, lub rozbawić nawet, fakt że widzicie praktycznie czysty wykres.
Gdzie się podziały te wszystkie moje "wspaniałe" wskaźniki, zapytacie?
Powiem wam gdzie - w mojej głowie!
Widzicie, rozumicie, to prawda, że wystarczy goły wykres do skutecznego tradowania.
A po co są wskaźniki?
Wskaźniki nie służą do tradowania, tylko do nauki czytania wykresu.
Cała moja przygoda z pisaniem wskaźników powoduje tylko i wyłącznie coraz to lepsze widzenie wykresu.
Jeszcze niedawno brakowało mi jednego elementu do tego całego puzzla.
Wystarczyła jedna myśl i szybkie wygooglowanie, żeby w kolejnych 2-3 dniach dopełnić całego puzzla.
Mój Dadas_Trading_Indi(!) nadal jest na wykresie, tylko powyłączałem niektóre jego wskazania.
Gdy już wiem czego szukam na wykresie, dokładnie wiem czego, to wystarczy mi tylko funkcja rozpisania trade-u.
Powtórzę:
Wskaźniki nie służą do tradowania, tylko do nauki czytania wykresu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.