7LS part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

A może to że nie ma wystarczająco dużo ludzi wybitnych to wina systemu edukacji, który jest nastawiony w następujący sposób "jeżeli nie myślisz takim schematem jak wszyscy to masz problem"
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Damian_GTK pisze:A może to że nie ma wystarczająco dużo ludzi wybitnych to wina systemu edukacji, który jest nastawiony w następujący sposób "jeżeli nie myślisz takim schematem jak wszyscy to masz problem"
ee to chyba lekka nadinterpretacja ;) .
Mysle, ze ludzi wybitnych mamy dosyc duzo, tylko wiekszosc z nich zajmuje sie swoimi sprawami i wiedzie im sie zazwyczaj dobrze a polityke maja gdzies.
No i drugi minus jest taki, ze wybitnych jest maly procent, a wybieraja wszyscy i nie jest latwo sie wybic.

No i w polityce, nie koniecznie trzeba nam ludzi wybitnych (w sensie 100%) trzeba ludzi ktorzy maja konkretna wizje i moc dzialania. Obecnie jest trend od "wyborow do wyborow" nikt nie podejmuje dzialan bo, to gornicy beda strajkowac, pielegniarki a moze rolnicy itd. itd. a w koncu to wyborcy. Musi byc ktos z jajami, kto powie, czas to uciac, ludzie popsiocza, ale ostatecznie rachunek wyjdzie do przodu (dlatego musial by to zrobic od razu na poczatku rzadow).

qba3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: qba3 »

selekcja naturalna być powinna może masz racje ze czekanie na wyniki nie jest najlepsze, ale tu nie kuleją oni a jak by nie patrzeć też wyborcy nie mają doświadczenia które to były wybory 5? ja jestem jeszcze szczyl i co ja moge wiedzieć tyle co przeczytałem, sam tego nie widziałem ale ludzie wciąż patrzą na to kto ma piękniejszą wizję przyszłości,a kto kandyduje? tzw stara gwardia gdzie z góry można powiedzieć kto gdzie będzie na jakim stanowisku po ewentualnej wygranej, dalej są rolnicy i komedianci prosto w oczy. więc wydaje mi sie że obecny rząd nie jest najgorszy z możliwych, a ludzie którzy mają doświadczenie nie biorą sie z choinki wiedze mogą nabyć gdzie sobie tylko chcecie na najlepszych uczelniach ale nie beda pracować jako inżynierowie ekonomiści czy kto tam jeszcze jest potrzebny ale beda zarządzać i dopuki beda sie zmieniać co 4 lata a jeszcze gorzej 100 dni nigdy nie beda sie sprawdzać, warunkiem w koniecznym jest w miarę dostosowanie ludzi do stanowisk i fakt jeżeli nie wykazują żadnych progresów mając odpowiednie przygotowanie i nie widać czynników które uniemożliwiły im wykonanie tego i wynika to jedynie z braku wiedzy, determinacji powinni być natychmiast wymieniani ale nie bedzie czegoś takiego jeżeli bez względu na ich prace byli usuwani co 4 lata, na ich miejsce pojawiają sie następni zwalając wszystko na poprzednika już pod kontem nastepnych wyborów, no ale to jest pozostałość po starym systemie i nasza mentalność, wiem ze w kolko sie wszystko na to składa ale tak jest że kombinowanie i pchanie swoich do przodu za wszelką cene jest domena wciąż wielu polityków, których nie usunie sie z dnia na dzien a jedynie naturalna selekcja, udało się to w 89 ale wtedy udowodnienie szkodliwości nie było w ogóle potrzebne bo była to oczywistość ale niestety wtedy wzieli sie za to nie do końca odpowiedni ludzie do dziś nie moge tego zrozumieć ze nikt o lepszym wykształceniu(nie ujmując) ocenie sytuacji nie zrobił tego co zrobili związkowcy chyba jedyna osobą na miejscu był ukochany Balcerowicz:D
Big wheels keep on turning

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

Damian_GTK pisze:A może to że nie ma wystarczająco dużo ludzi wybitnych to wina systemu edukacji
O to to - i tu jest pies - niemalże - pogrzebany. Otóż w szkole uczą czego, matematyki, fizyki chemii i innych pierdół (no nie do końca ale chodzi o ilość i zaawansowanie materiału) a nie uczą: ekonomii, podstaw życia i znajomości mechanizmów gospodarki rynkowej - za trudne, nie? WCALE NIE! - Nic nie jest za trudne, wszystko można uprościć, tak ze nawet 9-cio letni brzdąc może to zrozumieć - ale po co?! Lepiej mieć społeczeństwo nieświadome - lepiej zapchać im mózgi pierdołami, po to aby to samo społeczeństwo nie potrafiło odróżnić ludzi, którzy mówią coś z sensem od tych, którzy gadają bez sensu.

Gdyby dziś na scenie politycznej pokazał się jeden człowiek i powiedział - "nie będę Wam obiecywał nowych dróg, nie będę obiecywał lepszej opieki zdrowotnej ale.. obiecuje Wam tylko jedno, że dołożę wszelkich starań do tego aby zmniejszyć wydatki/zadłużenie państwa i pozostawię gospodarkę taką jaka jest.... (czyt. pozwolę aby wolny rynek rozwijał się sam)" - taki człowiek z miejsca ma mój głos. Wynika to z tego, że po pierwsze jest to obietnica realna, ponieważ jest ona pojedyncza oraz dlatego, że zdrowa/nie manipulowana gospodarka to bogatsze społeczeństwo, bogatsze społeczeństwo to - paradoksalnie - zdrowsze i tańsze społeczeństwo. Zadbajcie o to aby ludzie mieli pieniądze a wszystko inne samo zadba o siebie - to jest właśnie KAPITALIZM.

Ray Kroc mawiał: "Zadbaj o klienta a Twój biznes zadba o siebie" :)

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

Może źle zostałem odebrany, ale nie chodzi mi o cięcie "totalne". Chodzi mi o to właśnie jak piszecie ... "trza mieć jaja" ... Weźmy na przykład takiego premiera ... Jeśli by jego priorytetem nie była partyja, którą reprezentuje a my, którzy go wybraliśmy, to takiego ministra jednego i drugiego jak nawala powinien na drugi dzień wyp...ć na zbity pysk ... Ludzie by widzieli menedżera z jajami a tym samym selekcja patałachów była by robiona powiedzmy "naturalnie" ... Ciężko było by się takiemu wywalonemu za knocenie patałachowi znowu dorwać do żłoba ... Tymczasem u nas dominuje "mordo ty moja" i dobro partyjniaków ponad wszystko ...

Po jaką cholerę oni ukrywają sytuację finansową Państwa? ... Przecież jak wylezie szydło z worka, to pierdyknie pałą ze zdwojoną siłą ... Jeśli nie potrafią dać se rady, to nawet stosując kreatywną księgowość długo nie pociągną ... Trzeba mieć tylko deko honoru na swoim barku żeby takie coś zrobić ... Wierzę, że jeśli robimy coś takiego na początku, większość jest w stanie zaakceptować ewentualne pomyłki ... Ale jeśli z uporem maniaka brnie się w ślepą uliczkę, to wtedy trudno jest przewidzieć ewentualne konsekwencje ...

Niech wprowadzą konstytucyjną odpowiedzialność za podjęte działania ... Niech zrobią całodniową lub dwudniową nawet debatę w TV na temat proponowanych rozwiązań ... Niech zobowiążą się ustawą, że jeśli w ciągu tych 100 dni nie przeprowadzą powiedzmy 30% z zakładanych najważniejszych rozwiązań, to wypad z baru z automatu ... Coś ala zwykły kontrakt menedżerski ... Masz pomysł na rozwój firmy ... Przedstawiasz pomysł ... Zarząd go akceptuje ... Dostajesz szansę i termin ... Jeśli zrealizowałeś to co miałeś w tym terminie, to czekamy dalej np. 100 dni na rezultaty ... itd ... itd ... Ale jeśli Ty nawet w ciągu tych pierwszych 100 dni nic nie zrobiłeś, to wypad najszybciej jak się da!

Weźmy na przykład taki pomysł z "jednym okienkiem", który okazał się totalną klapą i nie funkcjonuje. OK. Tylko pytam się dlaczego? Moim zdaniem pomysł był świetny. Teraz nastąpił powrót do poprzednich rozwiązań. Dlaczego? Dlaczego się pytam nikt nie sprawdził czemu to nie zagrało? Dlaczego zarzucono pomysł nie sprawdzając przyczyn? Ano dlatego, że trzeba uciszyć małych przedsiębiorców, żeby nie psioczyli na PO. Żeby nie gadali, że to wina PO i jej pomysł. Tylko znowu zagrało myślenie partyjne a nie dobro kraju i dążenie do rozwoju przedsiębiorczości. Więc lepiej po cichu zarzucić pomysł, żeby partii pijar nie stracił niż starać się rozwiązać problem. Jestem przekonany, że jeśli jeden z drugim ministrem lub premier wyszli by i powiedzieli "słuchajcie zrobiliśmy to i to ... to nie wychodzi bo to i to ..." i jeśli by podali sensowne następne kroki zmierzające do rozwiązania, to byłby i wilk syty i owca cała ... itd ... itd ... Tylko tutaj trzeba deko odwagi i szacunku do swojego wyborcy a nie kolesi "by żyło się lepiej" ...

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

<kerimb> pisze:Jestem przekonany, że jeśli jeden z drugim ministrem lub premier wyszli by i powiedzieli "słuchajcie zrobiliśmy to i to ... to nie wychodzi bo to i to ..." i jeśli by podali sensowne następne kroki zmierzające do rozwiązania, to byłby i wilk syty i owca cała ... itd ... itd ... Tylko tutaj trzeba deko odwagi i szacunku do swojego wyborcy a nie kolesi "by żyło się lepiej" ...
MaxRipper pisze:"Zadbaj o klienta a Twój biznes zadba o siebie"
:564:

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Jeśli ktokolwiek pracuje lub pracował w handlu, to doskonale wie, że trudniej jest utrzymać przy sobie klienta niż go zdobyć ... Nasi rządzący jednak chyba o tym zapomnieli lub nie wiedzą ... Koncentrują się na zdobywaniu nowych za pomocą ustawianych sondaży nie zauważając, że przez to z drugiej strony wora wypływają im inni ... Ten który wypłynął, ten który się zawiódł albo już nie wróci albo będzie potrzeba mega zabiegów żeby go znowu przekonać do siebie ...

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Tak se zerknąłem na EURUSD i czyżbyśmy zaczęli "lot nad kukułczym gniazdem"?

dargoth
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dargoth »

MaxRipper pisze:
Damian_GTK pisze:A może to że nie ma wystarczająco dużo ludzi wybitnych to wina systemu edukacji
O to to - i tu jest pies - niemalże - pogrzebany. Otóż w szkole uczą czego, matematyki, fizyki chemii i innych pierdół (no nie do końca ale chodzi o ilość i zaawansowanie materiału) a nie uczą: ekonomii, podstaw życia i znajomości mechanizmów gospodarki rynkowej - za trudne, nie? WCALE NIE! - Nic nie jest za trudne, wszystko można uprościć, tak ze nawet 9-cio letni brzdąc może to zrozumieć - ale po co?! Lepiej mieć społeczeństwo nieświadome - lepiej zapchać im mózgi pierdołami, po to aby to samo społeczeństwo nie potrafiło odróżnić ludzi, którzy mówią coś z sensem od tych, którzy gadają bez sensu.
Wybacz Max ale moim zdaniem nie masz racji. Mam za soba studia ekonomiczne i przyznam szczerze, że wiecej mi dało przerobienie kilku zbiorów zadań z matematyki niż całe 5 lat studiów z makroekonomią i mikroekonomia na czele. Matematyka i przedmioty ścisłe to jest to co potrzeba naszemu krajowi i młodym ludziom. Potrzebna jest tylko zmiana systemu nauczania, która pozwoli wszyskim nadążać z materiałem, a tym zdolniejszym zapewni możliwość rozwoju. Umysł, który potrafi dobrze liczyć znacznie trudniej oszukać.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 28 gru 2010, 17:23 przez dargoth, łącznie zmieniany 1 raz.

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

<kerimb> pisze:Tak se zerknąłem na EURUSD i czyżbyśmy zaczęli "lot nad kukułczym gniazdem"?
http://www.nautilus.org.pl/index.php?p=artykul&id=2274
przeczytali to

Zablokowany