ZUS, OFE - uwaga, uwaga, nadchodzi!

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
ODPOWIEDZ
MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: MajorGC »

Esco pisze:Tylko tak się składa ze podobne projekty studentowi na lokalnej politechnice pomagałem napisać w kilka godzin a konkurencja oferowała za kilkanaście k PLN gotowe rozwiązania.
Zauwazylem to u mnie w firmie. Im wieksze projekty wdrazania jakiegos systemu tym wieksza paranoja.
Duze firmy potrafia bardzo marnotrawic pieniadze w implementacje systemu tylko po to zeby sie okazalo ze za 3 miechy wcale tego nie chca.
U nas tak firma wydala 10mln funtow na system, ktory stwierdzili ze im nie dziala. Nawet nikt nie pokwapil sie o jakiekolwiek analizy i testy przed wdrazaniem systemu. Pozniej ludziom mowia ze pieniedzy na podwyzki nie ma. Najwazniejsze ze ktos sie na tym oblowil.

ZUS od dawna smierdzi walami. Poczawszy od calej jego polityki po budowe palacow i jak w tym przypadku wprowadzanie systemow. Jeszcze jakby napisali ze ten system spowoduje jakies oszczednosci w sektorze obslugi klienta czy ogolnego serwisu w placowkach to moze daloby sie przelknac, ale pewnie sie skonczylo ekstra zatrudnieniami.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: Esco »

MajorGC pisze: Zauwazylem to u mnie w firmie. Im wieksze projekty wdrazania jakiegos systemu tym wieksza paranoja.
Nie o to chodzi.
Ma być flow.

Pieniądze w "państwowej kieszeni" są zamrożone, zawieszone w próżni - są "niczyje". Większość pracowników od prezesa do do sprzątaczki nie straci żadnej okazji żeby państwowe stało się prywatne.

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: MajorGC »

Esco pisze:"niczyje"
Tak z innej beczki troche. Wiadomo dlaczego narzucono ludziom obowiazek oplacania tego typu skladek. To samo tyczy sie ubezpieczalni samochodowych. Wymuszono na ludziach placenie skladek. Nie wiem czy w polsce mozna miec nieubezpieczone auto, ale w UK to jest niedopuszczalne. A przeciez to najwazniejsze sa przeglady, a nie jakies pieprzone ubezpieczenia na dodatek dosc niejednolicie wyliczane.

Ogolnie tego typu biznes to jak zatwierdzenie przez panstwo ze od dzisiaj kazdy bedzie zobowiazany kupic paczke zapalek w mieisacu zeby moc korzystac z gazu.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Post autor: reptile »

MajorGC pisze: A przeciez to najwazniejsze sa przeglady, a nie jakies pieprzone ubezpieczenia na dodatek dosc niejednolicie wyliczane.
Tylko jak mimo przegladu stukniesz mi maybacha.. to jak to naprawisz? :lol:
Zatrudnisz dzieci w kamieniołomach na wieki? Czy z gory z tej obaw nigdy nie wjedziesz na droge?Z drugiej strony maybach maybachem.. ale fiaty punto etc.. wsio do 50k .. jak sie cos sypnie to z tymi Axa etc pozal sie boze.. obecnei hit..
Ale kiedys taki sam byl z OEF.. wintherthury etc.. pociotkowe firmy prezesow bankow ktore ehm..

Esco wiesz.. kase ssac to zadna sztuka -> 18M PLN ale gdzie jest NIK.. patrz jak dziala KNF, co sie dzieje w ZUS, NFZ .. ani to rozbior polski ani plajta.
Poprostu sprywatyzowali polske kumotery.. a tak widze ze obywatelstwo pelno w portkach ma albo sil nie ma zeby cos z tym zrobic hehe
Albo komu sie chce..

http://www.wykop.pl/link/1052651/kolejn ... owe-z-zus/

Dodano po 26 sekundach:

http://www.wykop.pl/link/1167313/sprawo ... wa-vs-zus/

Dodano po 9 minutach:

Dodam jeszcze.. ta prywatyzacja polski to sukces kapitalizmu i kapitalistow ktroym sie udalo to i owo..
Z drugiej strony..silny socjał = słaby kapitalizm..zmaulona gospodarka...
Silny kapitalizm słaby socjał = złodziejstwo co drugi krok..

Ale..ZUS w rekach kaitalistów.. rynkowy to efektywniejszy system..
NP ubezpieczalnie wplacajaja do ZUS jak do banku i tyle.. a instytucje konkuruja ofertami.. bo relanie ani w palacu ani na kolanie agenta duzo nie zalatwisz..a potrzeba tylko formalnosci przed sadem.

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 726#508726
genialnne
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: daromanchester »

reptile nie mam zamiaru bawić się w obrońcę Zusu bo swoje z nimi przeszedłem i kilkanaście lat temu w zębach mi kasę oddawali.
Ale jak czytam te linki które podsyłasz to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Uważam że warto porozmawiać o jakimś sensownym rozwiązaniu na przyszłość bo gimnazjaliści rękami i nogami się zapierają żeby nie spłacać moralnego i finansowego obowiązku względem starszego pokolenia.
Inaczej mówiąc - frajerzy płacili na nas to teraz niech się bujają.
To są ubezpieczenia i koniec a nie skarbonka.
Możesz tyrać 40 lat i nie dożyć emerytury a możesz po 5 latach mieć wypadek i przejść na rentę dożywotnią.
Najlepszy kiedyś był mój kolega który płacił życiówkę PZU i mówi mi że musi sobie coś złamać bo nie miał żadnego wypadku od kilku lat i mu się nie zwróci to ubezpieczenie.
I taką mniej więcej logiką posługują się wszyscy krytycy zusu, aż ręce opadają.

ps. chciałbym zobaczyć wszystkich hejterów zusu jakby im zaproponować etat w zusie po znajomości za 5k brutto.
Ciekawe gdzie by sobie wsadzili te wszystkie (nie)swoje teksty którymi spamują internet a od których mnie już mdli.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Post autor: reptile »

daromanchester pisze:Ale jak czytam te linki które podsyłasz to mi się nóż w kieszeni otwiera.
baju baj
reptile nie mam zamiaru bawić się w obrońcę Zusu bo swoje z nimi przeszedłem i kilkanaście lat temu w zębach mi kasę oddawali.
widzisz.. niektorzy majc duze firmy niz do zus nie wplaca.. a ci mneijsi nie wiedza jak sie zakolegowac wiec robia co moga..
daromanchester pisze:Możesz tyrać 40 lat i nie dożyć emerytury a możesz po 5 latach mieć wypadek i przejść na rentę dożywotnią.
i co okres walczyc z zus na wozku bo jako inwalida i tak moge pracowac
nie wiem cyz moge napisac tak: krytycznie 80-95% z zus nie korzysta w maximum a ta reszta korzystjac ciagle walczy by cos z tego miec ,normlana czesc emerytow z zus ledwo moze wyzyc
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: alinoe »

Daro bo te dyskusje są na takim poziomie, że aż śmieszne i już nie wiadomo kto tu jest śmieszniejszy czy ZUS czy jego krytykanci.
Zacytuje tu pana Stanczaka jeśli mi wolno:
"Osobiście uważam, że większość krytyków ZUS-u – jeszcze raz podkreślę nie mam wobec ZUS-u złudzeń – poklepuje się po plecach zdaniem „jestem fantastyczny, powiedziałem prawdę i tylko idioci nie chcą mi klaskać”.

Oczywiście chodzi o brak alternatywnych rozwiązań na przykład jak chociażby zerwać wzajemną zależność międzypokoleniową będącą podstawą systemu emerytalnego w wielu krajach.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: Tig3r »

reptile pisze:nie wiem cyz moge napisac tak: krytycznie 80-95% z zus nie korzysta w maximum a ta reszta korzystjac ciagle walczy by cos z tego miec ,normlana czesc emerytow z zus ledwo moze wyzyc
jest rozwiązanie, podnieść podatki razy dwa i się środki na większe emerytury znajdą, podoba się?
ludzie chyba nie rozumieją że to co ma ZUS to jest to co zabrał innym
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

ODPOWIEDZ