Zrezygnowałem z Forex
pawelklos pisze:Gajerz, przekaż znajomym żeby przyszli na forum i nam powiedzieli w jaki sposób grać. Możemy się zrzucić i im zapłacić
i wszystko jasne. ps: od jednego z moich znajomych uslyszalem tylko: cierpliwosc, umiar i SAMODZIELNA analiza. zadnych strategii czy systemow.forex pisze:Pieniadze lubia cisze - nikt sie z Toba nie podzieli skutecznym systemem na zarabianie pieniedzy. Dlaczego? Bo to co powszechnie znane przestaje byc skuteczne.
Dzięki, o to mi chodziło.gajerz pisze:pawelklos pisze:Gajerz, przekaż znajomym żeby przyszli na forum i nam powiedzieli w jaki sposób grać. Możemy się zrzucić i im zapłacići wszystko jasne. ps: od jednego z moich znajomych uslyszalem tylko: cierpliwosc, umiar i SAMODZIELNA analiza. zadnych strategii czy systemow.forex pisze:Pieniadze lubia cisze - nikt sie z Toba nie podzieli skutecznym systemem na zarabianie pieniedzy. Dlaczego? Bo to co powszechnie znane przestaje byc skuteczne.
Twierdze, ze jezeli przedstawisz publicznie skuteczny algorytm na zarabianie kasy, to zaraz znajda sie nasladowcy. Metoda przestanie dzialac nawet nie tyle ze wzgledu na to, ze ktos bedzie grac przeciwko, ale ze tlum grajacy w ten sam sposob zniweluje do zera dochodowosc metody. Wyobraz sobie sytuacje, ze zgodnie z jakims algorytmem pewien poziom cenowy jest atrakcyjny do otwarcia pozycji. Grajacy wedlug tego algorytmu ustawiaja tam swoje zlecenia, ale zawsze znajda sie sprytniejsi, ktorzy aby uzyskac pierwszenstwo ustawia sie wczesniej. W efekcie z powodu duzego popytu/podazy z czasem kurs przestanie docierac w te rejony. Zeby otworzyc pozycje trzeba bedzie sie ustawiac coraz dalej od teoretycznego poziomu, az dojdzie do sytuacji, gdy dochodowosc spadnie do zera. Podobnie bedzie ze zleceniami stop-loss. Pojedyncze zlecenie nie ruszy rynkiem, ale gdy jest tych zlecen cala masa, to dojscie kursu w poblize teoretycznego poziomu SL uruchomi lawine.pawelklos pisze:Żeby była jasność - nie twierdzę że zarabianie na forex nie jest możliwe.forex pisze:Takie posty mnie rozbawiaja. Ktos nie potrafi zarabiac na FX i na tej podstawie wyciaga wniosek, ze zarabianie nie jest mozliwe.pawelklos pisze:Cierpliwość mam, umiar mam, przestrzegam zasady ale ni cholery nie mam koncepcji na grę.
Gajerz, przekaż znajomym żeby przyszli na forum i nam powiedzieli w jaki sposób grać. Możemy się zrzucić i im zapłacić
Tak jak pisałem w innym poście przed chwilą, niech przyjdą Ci którzy dają radę i niech to pokarząBo jak narazie nie spotkałem na świecie nikogo takiego. Miałem kiedyś okazję rozmawiać z dyrektorem BOŚ DM, jeden z oddziałów, pracuje tam 10 lat i nie myśli wogóle o grze na giełdzie - dlaczego?
Pieniadze lubia cisze - nikt sie z Toba nie podzieli skutecznym systemem na zarabianie pieniedzy. Dlaczego? Bo to co powszechnie znane przestaje byc skuteczne. Niemozliwym jest, zeby wszyscy zarabiali stosujac te same zasady. Klucz lezy w zauwazeniu zaleznosci, ktorych jeszcze inni nie odkryli. Nie zapominajmy, ze FX to rynek niezwykle efektywny, dlatego zarabianie jest trudne.
Na koniec jeden przyklad. 1.5 roku temu pojawila sie strategia (konkretnie EA pod MT4) o nazwie Stomper. Stomper kosil niesamowita kase na parze EURGBP w godzinach nocnych. Oczywiscie wiesc o tym wynalazku rozniosla sie momentalnie po necie. Zaraz pojawily sie klony. Wystarczylo pare miesiecy i stomper przestal zarabiac. Raz ze wzgledu na popularnosc, dwa ze wzgledu na reakcje brokerow (rozszerzanie spreadu na EURGBP w godzinach nocnych uzasadnione "mniejsza plynnoscia na rynku").
Sam widzisz, ze albo po cichu zarabiasz kase na wlasny rachnek albo dzielisz sie strategia z bliznimi i strategia przestaje dzialac.
Czyli mam rozumieć że jeżeli jutro przedstawię publicznie sposób na "koszenie niesamowitej kasy" to za kilka miesięcy świat zacznie grać przeciwko mnie?![]()
Jedyna historia znana mi z Polski to wtopa 1,5 miliona złotychprzez pewną kobietę. Innych histori sukcesu w tym kraju nie zanotowano
Co tu duzo pisac - Stomper jest klasycznym przykladem systemu, ktory padl ofiara wlasnej popularnosci.
Zgodze sie, ze ruch przyspieszy, ale po odpaleniu zlecen SL, a na nich sie nie zarabia. Za to zlecenia z limitem (otwierajace badz TP) beda hamowac ruch. Czyli efektywnie zyskownosc sie zmniejszy a nie zwiekszy.fx_killer pisze:A niby dlaczego? Pozwolisz, że się z Twoją opinią nie zgodzę. Dlaczego? Wyobraź sobie, że pewna strategia generuje pewien sygnał np. na S na danym poziomie cenowym. Jeżeli setki osób ustawią w tym samym miejscu zlecenie na S, zgodnie z tą samą metodą to cóż się wydarzy? Po odpaleniu S-ek rynek przyspieszy spadek i zarobek będzie dużo większy i w osiągnięty w krótszym terminie.forex pisze:Twierdze, ze jezeli przedstawisz publicznie skuteczny algorytm na zarabianie kasy, to zaraz znajda sie nasladowcy. Metoda przestanie dzialac nawet nie tyle ze wzgledu na to, ze ktos bedzie grac przeciwko, ale ze tlum grajacy w ten sam sposob zniweluje do zera dochodowosc metody.
Wyobraź sobie 1000 inwestorów z których każdy inwestujący tak samo czeka na zajęcie pozycji w tej samej chwili i w tym samym miejscu po XX Lotów. Co się będzie działo? Najlepszym przykładem są zajmowane pozycje po ogłoszeniu istotnych danych ekonomicznych. Cena uderza wtedy o kilkadziesiąt lub kilkaset pipsów do góry. Dlaczego? Odpowiedź jest przecież prosta.
Jeżeli miał byś taką grupę inwestorów, którzy byliby w stanie tak zagrać, to Rynek byłby Twój.
Jak wytlumaczyc fenomen Stompera (tj. ze z systemu dobrze zarabiajacego stal sie tracacym). Stawal sie z czasem coraz bardziej popularny, a to w mysl Twojej teorii powinno go ucznic bardziej zyskownym.

Osobiscie uwazam, ze FX jest jednym z bardziej efektywnych rynkow, a to oznacza, ze wszystkie znane sposoby zarabiania (np. "kreski" w oparciu o AT) sa juz "w cenie". Dlatego tak ciezko w oparciu o nie zarabiac. Trzeba poszukiwac nieszablonowych rozwiazan.
Zawsze znajdzie się taki co te 1000 inwestorów wyroluje i wsadzi parę mld w rynek o tym samym czasie i poczyści stopy.
Główną przyczyną jest to, że stado jest łatwo zauważyć a skrytego drapieżcą prawie niemożliwe. Dopiero po akcji jest zauważalny.
Przykład
1000 inwestorów kładzie Sell, każdy po 20 lotów, cena obsuwa się szybko.
Inwestorzy mają zyski i czekają na więcej.
Nagle następuje wzrost powyżej cen po których zajęli pozycje, ponieważ ktoś zagrał paredzisiąt tysięcy lotów na wzrost.
Niektórzy dalej sprzedają, jednak duży spekulant trzyma kurs na szczycie i nie daje spuścić.
Potem znów szybka zagrywka w górę, która czyści stopy a duży spekulant właśnie realizuje zyski na ich stopach.
I tak pokrótce to się odbywa.
Wszelkie strategie w tłumie będą zniwelowane do nieopłacalnych.
Główną przyczyną jest to, że stado jest łatwo zauważyć a skrytego drapieżcą prawie niemożliwe. Dopiero po akcji jest zauważalny.
Przykład
1000 inwestorów kładzie Sell, każdy po 20 lotów, cena obsuwa się szybko.
Inwestorzy mają zyski i czekają na więcej.
Nagle następuje wzrost powyżej cen po których zajęli pozycje, ponieważ ktoś zagrał paredzisiąt tysięcy lotów na wzrost.
Niektórzy dalej sprzedają, jednak duży spekulant trzyma kurs na szczycie i nie daje spuścić.
Potem znów szybka zagrywka w górę, która czyści stopy a duży spekulant właśnie realizuje zyski na ich stopach.
I tak pokrótce to się odbywa.
Wszelkie strategie w tłumie będą zniwelowane do nieopłacalnych.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”
Wszystko co piszecie jest prawdą lecz na rynku. Większość osób gra u MM, a MM nie ma nic wspólnego z rynkiem. Jedyny argument jest taki że MM ma odpowiedni telefon na rynek i w przypadku 1000 inwestorów którzy go skubią okrutnie - dzwoni na rynek i prosi o zagranie przeciwko swoim klientom.
No ale to wszystko jest już kryminał. Na tradycyjnych giełdach nazywa się to manipulacją kursem. W Polsce 5 milionów kary, kilka pajaców się złapało, ale większość jest dobrze schowana.
Zobaczcie przykład systemu mechanicznego na bankierze odnośnie fw20, ewidentnie widać zagrywki przeciw temu systemowi lecz mimo wszystko system wychodzi na swoje i ponoć sporo osób nim gra.
No ale to wszystko jest już kryminał. Na tradycyjnych giełdach nazywa się to manipulacją kursem. W Polsce 5 milionów kary, kilka pajaców się złapało, ale większość jest dobrze schowana.
Zobaczcie przykład systemu mechanicznego na bankierze odnośnie fw20, ewidentnie widać zagrywki przeciw temu systemowi lecz mimo wszystko system wychodzi na swoje i ponoć sporo osób nim gra.