Co do statusu klienta doświadczonego, to nie jest absolutnie problemem zdobyć taki status. Wystarczy mieć czas (4 kwartały), kasę (tak, trzeba mieć kasę, żeby grać małym lewarem - ustawodawca "chciał dobrze", ale raczej dobrze dla brokerów: spowodował że klient chcąc coś ugrać, musi wpłacić do brokera większy depozyt) i umiejętność korzystania z google. To ostatnie dlatego, że należy zdać test online. A jaka jest trudność zdania testu online, kiedy ma się dostęp do internetu, nie muszę chyba tłumaczyć nikomu - jak ktoś nie wie, niech zapyta kogoś kto studiował lub studiuje przez ostatnie 2 lata.
Mam nadzieje, że eurokomuchy nie wymyślą już niczego gorszego - tak jak opcje binarne, poszły w p****, żeby zarabiania na CFD też nie trafił szlag.
Sory za offtop. Wracając do tematu - szybciej rozkminię jak napisać rozszerzenie do xStation, niż wyrobię status klienta doświadczonego u innego brokera.
A jeszcze szybciej znajdę możliwość grania gdzieś indziej.
Szkoda tylko grania w XTB, bo fajną apkę mają - skok o przynajmniej 2 generacje w porównaniu z MT5 - chodzi o wygląd i interfejs - meta jest pod tym względem jeszcze w XX wieku niestety (chociaż ma też plusy - temu nie zaprzeczę). Ale widocznie X nie dadzą w pakiecie czegoś takiego jak autobreakeven - nie jest to w interesie brokera, żeby dać klientowi możliwość zyskania tak dużej przewagi z urzędu.
A jeżeli chcesz mieć tę przewagę: sam się naucz i napisz sobie...
Tyle lat nie mogę się zmotywować do konkretnej pracy nad nauką programowania (nie moja dziedzina - tyle w temacie - ciężko tu wykrzesać jakąś pasję, pomimo wielu podejść i literatury na półce), ale mając konkretne cele może być łatwiej. Pytanie tylko, czy jest sens zagłębiać się w taką dziedzinę, mając tylko na celu napisanie jednej funkcji dla istniejącej już apki.
No chyba, że przez CFD-ki pójdę z torbami i trzeba będzie iść w branżę, która daje w miarę normalnie przyzwoite zarobki