No to dzięki. Wuza od samego początku cię chwaliłem za konsekwencję. Jednak musisz przyznać, że potem przestałeś być konsekwentnym. Każdy z nas popełnia błędy w tradingu. Świadczy o tym chociażby ilość procentowa stratnych transakcji wykazana w statemant.
Zauważ, że moja krytyka pojawiła się dopiero wtedy, gdy sam zacząłeś łamać i naginać swoje założenia. SL, SL i jeszcze raz SL. Jestem ciekaw, czy analizowałeś ile więcej byś zarobił, w większym spokoju ducha jeślibyś wtedy (w padzierniku) posłuchał swoich założeń i zrealizował SL. Ile po tym miałbyś kolejnych trafnych okazji do zarobku?
Wybacz nie przejmuję się gośćmi, którzy tylko klepią po plecach mówią ale byłeś twardy, ale miałeś żelazne jaja itp. Oni nigdy nie pokażą regularnych zarobków a ich poklepywanie może odbić sie tylko czkawką.
Moja krytyka związana jest z tym, że złamałeś sam swoje zasady, które były doskonałe. To czy po mnie pojadą nie interesuje mnie. mam tylko cichą nadzieję, że z realnymi pieniędzmi będziesz postępował tak jak początkowo sobie założyłeś, bo tam jest twój graal. I mówię to bez złośliwości.
Bo FOREX prócz ciężkiej, codziennej pracy to najlepsza praca pod słońcem. Nie masz szefów, masz czas i wolność podejmowania decyzji. Nie zmarnuj tego. Przeczytaj w wolnej chwili moje posty w twoim dzienniku od początku.
Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79
-
- Maniak
Re: Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Witam wszystkich - mój pierwszy post na tym forum. Jestem nowicjuszem na Forex jak myślę sporo tu takich (czytających). Szukam odpowiedzi jak się nie dać ograć. Więc przeglądam dzienniki. Zaznaczam nie szukam pdf'a z gotowym systemem bo go nie ma ale tu w dzienniku wyłapuję pojedyncze zagrania, składam ich kilka i szukam podobieństwa. Zastanawiam się co widział wtedy np Wuza czy Klonmarcin. Jakie mieli sygnały do zajęcia pozycji, jakie mieli przeczucia co do następnego ruchu. Im więcej takich wpisów i screanów tym dla mnie nowicjusza lepiej. Tego oczekuję od osób którzy deklarują że chcą bezinteresownie pomóc.
Wiele razy zadaję sobie pytanie dlaczego tu i teraz otworzył pozycję czy ją zamknął - ale nie zadaję tego pytania wprost na forum bo zdaję sobie sprawę że te dzienniki to "wędka" a nie "ryba". Nie chcę podgrzewać dyskusji ale powiedz mi Adianoforex jaki przekaz dla mnie jako nowicjusza płynął z twojego dziennika. Ja też gratuluję wyników, zysków ale zamiast czytania historii lat 80 wolałabym zobaczyć choć 1 powtarzam jeden czytelny wykres z dowolną transakcją z krótkim komentarzem (dobrze, źle, za wcześnie itp). Wiele razy przeglądając posty mam wrażenie że tzw doświadczeni traderzy mają ubaw po pachy z takich jak my nowicjuszy. Porady typu "musisz stracić ze 2 razy depo" to nie jest dzielenie się wiedzą. Tak rzadko zdarza się że piszecie "proszę tu moje złe wejście bo tu popełniłem błąd - wydrukuj - zapamiętaj to i nie powtarzaj mojego błędu".
Zlitjcie się i określcie czy chcecie przekazywać komuś swoją wiedzę czy może chcecie udowodnić nam początkującym że jesteście dobrzy. Jeżeli to drugie to jak dla mnie nie musicie, wierze że tak jest.
Bardzo serdecznie pozdrawiam wszystkich i tych doświadczonych i takich jak ja poszukujących doświadczenia.
Wiele razy zadaję sobie pytanie dlaczego tu i teraz otworzył pozycję czy ją zamknął - ale nie zadaję tego pytania wprost na forum bo zdaję sobie sprawę że te dzienniki to "wędka" a nie "ryba". Nie chcę podgrzewać dyskusji ale powiedz mi Adianoforex jaki przekaz dla mnie jako nowicjusza płynął z twojego dziennika. Ja też gratuluję wyników, zysków ale zamiast czytania historii lat 80 wolałabym zobaczyć choć 1 powtarzam jeden czytelny wykres z dowolną transakcją z krótkim komentarzem (dobrze, źle, za wcześnie itp). Wiele razy przeglądając posty mam wrażenie że tzw doświadczeni traderzy mają ubaw po pachy z takich jak my nowicjuszy. Porady typu "musisz stracić ze 2 razy depo" to nie jest dzielenie się wiedzą. Tak rzadko zdarza się że piszecie "proszę tu moje złe wejście bo tu popełniłem błąd - wydrukuj - zapamiętaj to i nie powtarzaj mojego błędu".
Zlitjcie się i określcie czy chcecie przekazywać komuś swoją wiedzę czy może chcecie udowodnić nam początkującym że jesteście dobrzy. Jeżeli to drugie to jak dla mnie nie musicie, wierze że tak jest.
Bardzo serdecznie pozdrawiam wszystkich i tych doświadczonych i takich jak ja poszukujących doświadczenia.
Dzięki za szybką reakcję
@Marcin
Mam nadzieje, że dostaniesz bana za takie teksty, jeżeli nie to nie wypowiadaj się proszę więcej w tym temacie.
Jeżeli chcesz obrażać innych użytkowników to nie w tym miejscu..
@Adrian
Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu tak naprawdę, szanuję Ciebie i Twoje podejście do tradingu. Nie zmieni wiele chyba to, że napiszę po raz 36, że popełniłem błędy i nie ukrywam tego. Ty i tak nie odpowiesz na postawione pytanie.
Analizowanie tego ile mogłem zarobić ucinając straty wcześniej nie ma sensu, równie dobrze mogę się pokusić o analizę wejść w których zarobiłem 5-10 pipsów a gdyby nie tak szybkie zamknięcie to straciłbym 100.
Ja jestem świadomy tego co muszę poprawić i w jakim kierunku chcę się rozwijać, Ty natomiast wymachujesz szabelką i nic wielkiego z tego nie wynika. Jesteś doświadczonym graczem więc powinieneś wiedzieć, że argument o tym że Ty pokazałeś jak się zarabia wklejając kilka screenów z przestrzeni 6 tygodni nie jest zbyt mocny.
Nie neguje ani Twojego doświadczenia ani tego w jaki sposób i ile zarabiasz, tortu starczy dla nas wszystkich a Tobie mogę z okazji świąt życzyć trochę więcej skromności, dalszych sukcesów w życiu i na rynku oraz ciekawego pojedynku z MasteremFX.

@Marcin
Mam nadzieje, że dostaniesz bana za takie teksty, jeżeli nie to nie wypowiadaj się proszę więcej w tym temacie.
Jeżeli chcesz obrażać innych użytkowników to nie w tym miejscu..
@Adrian
Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu tak naprawdę, szanuję Ciebie i Twoje podejście do tradingu. Nie zmieni wiele chyba to, że napiszę po raz 36, że popełniłem błędy i nie ukrywam tego. Ty i tak nie odpowiesz na postawione pytanie.
Analizowanie tego ile mogłem zarobić ucinając straty wcześniej nie ma sensu, równie dobrze mogę się pokusić o analizę wejść w których zarobiłem 5-10 pipsów a gdyby nie tak szybkie zamknięcie to straciłbym 100.
Ja jestem świadomy tego co muszę poprawić i w jakim kierunku chcę się rozwijać, Ty natomiast wymachujesz szabelką i nic wielkiego z tego nie wynika. Jesteś doświadczonym graczem więc powinieneś wiedzieć, że argument o tym że Ty pokazałeś jak się zarabia wklejając kilka screenów z przestrzeni 6 tygodni nie jest zbyt mocny.
Nie neguje ani Twojego doświadczenia ani tego w jaki sposób i ile zarabiasz, tortu starczy dla nas wszystkich a Tobie mogę z okazji świąt życzyć trochę więcej skromności, dalszych sukcesów w życiu i na rynku oraz ciekawego pojedynku z MasteremFX.
-
- Maniak
Oki Wuza. Dzięki za gościnność i możliwość pisania. Również życzę ci tego samego oraz Wesołych i Szczęśliwych Świąt.
-
- Maniak
dorcia pisze:Witam wszystkich - mój pierwszy post na tym forum. Jestem nowicjuszem na Forex jak myślę sporo tu takich (czytających). Szukam odpowiedzi jak się nie dać ograć. Więc przeglądam dzienniki. Zaznaczam nie szukam pdf'a z gotowym systemem bo go nie ma ale tu w dzienniku wyłapuję pojedyncze zagrania, składam ich kilka i szukam podobieństwa. Zastanawiam się co widział wtedy np Wuza czy Klonmarcin. Jakie mieli sygnały do zajęcia pozycji, jakie mieli przeczucia co do następnego ruchu. Im więcej takich wpisów i screanów tym dla mnie nowicjusza lepiej. Tego oczekuję od osób którzy deklarują że chcą bezinteresownie pomóc.
Dorcia dlatego tłumaczenia bardziej doświadczonych traderów nie mają sensu w przypadku nowicjuszy. Skoro dopiero zaczynasz to musisz szukać na początek czegoś dla ciebie czytelnego. Czyli musi być konkretny sygnał, widzialny i zrozumiały. Skoro nie masz doświadczenia to na nic ci rady gości, którzy jeżdżą autem 30 lat i wiedzą, kiedy jak się zachowa. Ty z racji nikłego doświadczenia, minimalnej ilości godzin nie będziesz miała bladego pojęcia dlaczego istotne jest w czasie jazdy dobre dopasowanie fotela, tak aby przylegały całe plecy. Doświadczony kierowca będzie wiedział, że to właśnie tam zacznie się sygnał mówiący o nadchodzącym niebezpieczeństwie przy wejściu w zakręt, łuk drogi.
Czy mamy ubaw? Raczej nie. Przynajmniej ci świadomi traderzy. Nie widziałem, aby na tym forum jakiś stary gracz sie z kogoś wyśmiewał. Czy chcemy pokazać, że jesteśmy dobrzy? NIE! Chcemy przekazać, że na rynku FOREX wbrew potocznym opiniom można zarabiać i utrzymywać z zysków całą rodzinę. Jednych to motywuje, innych nie.
Na koniec journal to miejsce, gdzie moim zdaniem piszemy po to, by siebie zmobilizować a niekoniecznie kogoś uczyć. Od tego chyba jest dział systemy i strategie.
- DonForex:-)
- Gaduła
Współczuję Ci Adriano, że trafiłeś akurat na nawi wśród masę zawistnych Polaczków
W Polsce jest jeszcze jedno dobrze rozwijające się forum, na którym tego nie doświadczysz (część osób, które mają coś do powiedzenia już się tam przeniosła). Z ciekawości przeczytałem Wasze wypowiedzi i niestety ludzie Ciebie nie czytali ze zrozumieniem, o czym nawet świadczy ostatni post Wuzy, w którym użył słowa 'pojedynek' - z resztą ciekawe czy w ogóle cokolwiek przeczytali, czy tylko naskoczyli bo ktoś "zaatakował" ich guru (a nuż guru podzieli się strategią) 

"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.
" Na koniec journal to miejsce, gdzie moim zdaniem piszemy po to, by siebie zmobilizować a niekoniecznie kogoś uczyć. Od tego chyba jest dział systemy i strategie."
Ale tam nie ma emocji.
Piszę nowicjusz choć 1000 godzin przed wykresem już stuknęło.
Przepraszam Wuza , że piszę w twoim wątku ale analizuje go "od deski do deski" i twoje zagrania już chyba 3 raz i to jednak pomaga.
Ale tam nie ma emocji.
Przepraszam Wuza , że piszę w twoim wątku ale analizuje go "od deski do deski" i twoje zagrania już chyba 3 raz i to jednak pomaga.
-
- Maniak
dorcia pisze:" Na koniec journal to miejsce, gdzie moim zdaniem piszemy po to, by siebie zmobilizować a niekoniecznie kogoś uczyć. Od tego chyba jest dział systemy i strategie."
Ale tam nie ma emocji.
Dorcia troszkę to kłóci się z twoim pierwszym postem. Nie sądzisz?

Witam wszystkich - mój pierwszy post na tym forum. Jestem nowicjuszem na Forex jak myślę sporo tu takich (czytających). Szukam odpowiedzi jak się nie dać ograć. Więc przeglądam dzienniki.
-
- Maniak
Adrianoforex pisze:dorcia pisze:" Na koniec journal to miejsce, gdzie moim zdaniem piszemy po to, by siebie zmobilizować a niekoniecznie kogoś uczyć. Od tego chyba jest dział systemy i strategie."
Ale tam nie ma emocji.
Dorcia troszkę to kłóci się z twoim pierwszym postem. Nie sądzisz?![]()
Witam wszystkich - mój pierwszy post na tym forum. Jestem nowicjuszem na Forex jak myślę sporo tu takich (czytających). Szukam odpowiedzi jak się nie dać ograć. Więc przeglądam dzienniki.

O emocjach i ich wpływie na trading wiele na tym forum napisano. Warto to przeczytać, aby zrozumieć jakie spustoszenie sieją w portfelach traderów.
Co do hasła, że tam nie ma emocji to wybacz, ale właśnie o to chodzi na rynku FOREX.
łapiesz jedno słowo z wypowiedzi kogoś i dopisujesz do niego swoją ideologię. Nie ładnie. A przecież zdanie nie składa się z jednego wyrazu. To tak jakbyś nie był świadom że masz w posiadaniu kilkadziesiąt tf-ów a ty wszystkie swoje założenia czy przypuszczenia słowo: ''emocje'' rozgrywasz na m5