Wuza Day trading vol.2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wuza Day trading vol.2

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

Baton pisze:A jakie masz prognozy w długim terminie na pary jenowe? Ja co do gbp/usd to się nie zgadzam, ale zobaczymy jak będzie...
To jest piękno rynku ;) Możemy skończyć na 1,80 w tym roku a i tak będzie można zarobić grając w obie strony.
Dlatego nie przywiązuje aż takiej wagi do długoterminowych prognoz.

Co do Jena to nie spodziewam się zmian polityki monetarnej w Japonii co przy lepszych danych i ewentualnej redukcji QE w USA zapewne doprowadzi do dalszego osłabiania Jena ~ Tutaj warto pamiętać, że w przypadku jakiejś zawieruchy duża cześć kapitału może odpłynąć w stronę jena jako "bezpiecznej przystani" i cały ten scenariusz będzie mało warty.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Wuza pisze:
Baton pisze:A jakie masz prognozy w długim terminie na pary jenowe? Ja co do gbp/usd to się nie zgadzam, ale zobaczymy jak będzie...
To jest piękno rynku ;) Możemy skończyć na 1,80 w tym roku a i tak będzie można zarobić grając w obie strony.

Co do Jena to nie spodziewam się zmian polityki monetarnej w Japonii co przy lepszych danych i ewentualnej redukcji QE w USA zapewne doprowadzi do dalszego osłabiania Jena ~ Tutaj warto pamiętać, że w przypadku jakiejś zawieruchy duża cześć kapitału może odpłynąć w stronę jena jako "bezpiecznej przystani" i cały ten scenariusz będzie mało warty.
Bardzo podoba mi się Twój blog, będę stałym czytelnikiem i kibicem, ale to powyżej to już napisane w stylu 'zawodowych' analityków: może wzrosnąć, albo spaść ;) Trafność długoterminowych prognoz jest imo istotna nawet przy daytradingu: po prostu prawdopodobieństwo trafnych wejść wzrasta jeśli mamy rację co do ruchu w długim terminie i tak też staramy się otwierać pozycje. Ja wiem że Ty preferujesz grę przeciw trendowi i Tobie może to nie być potrzebne, ale chyba większość woli otwierać pozycje zgodnie z trendem... o ile już takie będzie :)

Piter80
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Piter80 »

Hej Wuza.
Fajnie,ze wrociles.Bo duzo sie od Ciebie nauczylem.Zycze powodzenia :)

Ps
Sam rysujesz pivoty,czy masz jakis wskaznik do tego?

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Piter80 pisze:Hej Wuza.
Fajnie,ze wrociles.Bo duzo sie od Ciebie nauczylem.Zycze powodzenia :)

Ps
Sam rysujesz pivoty,czy masz jakis wskaznik do tego?
Zależy od pary ) dla niektórych licze w excelu dla innych po prostu używam wskaźnika, różnice są tak niewielkie że rysowanie samemu to często strata czasu.

@Baton

Może właśnie na takich oczywistych twierdzeniach opiera się klucz do sukcesu ? Zdefiniuj trend ? Każdy wyznaczy to trochę inaczej, dla jednego trendem będzie kilka wzrostowych dni, dla kogoś innego miesięczny wykres itp. Oczywiście są pary które pokazują kierunek ruchu wyraźniej niż inne, np. właśnie pary z jenem itp.
To co mówię to mój punkt widzenia, dla mnie celując w ruch 10-30 pipsów nie jest aż tak ważne to co cena robiła przez ostatnie tygodnie.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Baton pisze:
Wuza pisze:

Bardzo podoba mi się Twój blog, będę stałym czytelnikiem i kibicem, ale to powyżej to już napisane w stylu 'zawodowych' analityków: może wzrosnąć, albo spaść ;) Trafność długoterminowych prognoz jest imo istotna nawet przy daytradingu: po prostu prawdopodobieństwo trafnych wejść wzrasta jeśli mamy rację co do ruchu w długim terminie i tak też staramy się otwierać pozycje. Ja wiem że Ty preferujesz grę przeciw trendowi i Tobie może to nie być potrzebne, ale chyba większość woli otwierać pozycje zgodnie z trendem... o ile już takie będzie :)
Skąd ta opinia, że większość woli grać z trendem? W samym PA masz grę również przeciw trendowi a to od kilku lat jeden z najmodniejszych systemów. Nie ma co generalizować. A jak jeszcze się dorzuci, że to uśredniający w dół grid to już po dyskusji. Mnie już kilka razy tak zjechali na innych forach, pisząc, ze nigdy, przenigdy nie znaleźli kogoś, kto zarobił by w ten sposób pieniądze. A tymczasem po kilku przykładach z tego forum widać że się da i to w całkiem fajny sposób. I Wuza to potrafi.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Czy wam dzisiejsza sesja też wydaje się tak przeraźliwie nudna ? :)

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Tez:) Nie ma fajnych ruchow przynajmniej dla mnie...udalo sie tylko zalapac na odbicie od SD na parze NZDUSD a tak to szału nima, staniki nie latają. Moze jutro bedzie lepiej.
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

WarrenB
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WarrenB »

Cześć. Dzisiaj jest szansa na rozpoczęcie dużego ruchu na kiwi. Wchodzę o 22.44 dużą pozycją ze stopem 50 pips z celem na czerwonej linii trendu. 400 pips do wyjęcia. No i ten pin bar na W1 też zdaje się to potwierdzać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pedro
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: pedro »

Wuza pisze:Czy wam dzisiejsza sesja też wydaje się tak przeraźliwie nudna ? :)
nie ma pejsatych banksterów, to rynek i ceny zachowują się normalnie/naturalnie ;)

dobrze, że tylko jeden dzień wolnego mają, bo trejding stałby się bardzo nudny ;)
Jutro też jest dzień.
Trend is Your Friend... a setup Twoja stara!

Witam wszystkich serdecznie. Prawda jest taka, że trzeba być nieźle ukierunkowanym debilem, żeby zarobić milion dolarów. - A. Ostrowski

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Trochę to dziwne bo niby największe obroty robi londyńskie city, a tam nie świętowali, poza tym podejrzewam iż znaczące wolumeny generują automaty które nie świętują, więc coś by się mogło dziać, ale cóż...

ODPOWIEDZ