Wuza Day trading vol.2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wuza Day trading vol.2

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Wuza pisze: Zmieniając trochę temat, chciałbym np. raz w tygodniu pisać swojego rodzaju artykuł na temat jakiś ważnych publikacji np. NFP, PMI, dane o PKB itp, wiele osób patrząc na tego typu dane patrzy tylko i wyłącznie na sam nagłówek i jego zgodność z prognozą a nie zagłębią się np. w przypadku NFP w kilkunastu stronicowy raport i części składowe takiej publikacji oraz na to co tak naprawdę te liczby znaczą. Co sądzicie o takim pomyśle ? W tym tygodniu mamy europejskie wskaźniki PMI więc może to byłby dobry temat na pierwszy ogień ?
Bardzo fajny pomysl. Wiem co oznaczaja wszystkie te wskazniki ale jak to polaczyc ze zmiana kursu walut to nie wiem :/ moze w koncu sie dowiem i nie bede zamykal wiekszosci pozycji gdy zblizaja sie dane. Przy okazji, powodzenia!
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

bfx pisze:
Wuza pisze: Zmieniając trochę temat, chciałbym np. raz w tygodniu pisać swojego rodzaju artykuł na temat jakiś ważnych publikacji np. NFP, PMI, dane o PKB itp, wiele osób patrząc na tego typu dane patrzy tylko i wyłącznie na sam nagłówek i jego zgodność z prognozą a nie zagłębią się np. w przypadku NFP w kilkunastu stronicowy raport i części składowe takiej publikacji oraz na to co tak naprawdę te liczby znaczą. Co sądzicie o takim pomyśle ? W tym tygodniu mamy europejskie wskaźniki PMI więc może to byłby dobry temat na pierwszy ogień ?
Bardzo fajny pomysl. Wiem co oznaczaja wszystkie te wskazniki ale jak to polaczyc ze zmiana kursu walut to nie wiem :/ moze w koncu sie dowiem i nie bede zamykal wiekszosci pozycji gdy zblizaja sie dane. Przy okazji, powodzenia!
Akurat zamykanie pozycji przed danymi jeżeli grasz krótkoterminowo i nie trzymasz pozycji kilka dni lub więcej to dobry zwyczaj :) Szczególnie jeśli chodzi o właśnie NFP, konferencje FED, ECB itp.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Wuza pisze: Akurat zamykanie pozycji przed danymi jeżeli grasz krótkoterminowo i nie trzymasz pozycji kilka dni lub więcej to dobry zwyczaj :) Szczególnie jeśli chodzi o właśnie NFP, konferencje FED, ECB itp.
Tak wiem ale to nie zmienia faktu ze chcialbym wiedziec co sie dzieje wtedy na wykresie.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
Kimkolwiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kimkolwiek »

Miales racje co do e/u wszytko idzie tak jak w prognozie nie Twoim blogu :)
Moja droga do wielkiego chajcu: http://www.forexfactory.com/kimkolwiek#27
Cos dla relaksu: https://www.youtube.com/watch?v=ACVUPrlDeTI
Nie sprzedaje sygnalow, nie robie szkolen.

WARNING:
DO NOT TRY THIS AT HOME!

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Wuza to świetny pomysł, nie częściej ale raz w tygodniu jeden post by się przydał o jakimś ważnym dla rynku Wskaźniku itp:) Dla wielu osób to będzie pomocne i może niektórych skłoni do zamykania pozycji przed danymi (w tym mnie). Mam pytanie Wuza...nie będzie tutaj wykresów z Twojego MT4 ze wskaźnikiem SD który Ci część stref rysował ?
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Kimkolwiek pisze:Miales racje co do e/u wszytko idzie tak jak w prognozie nie Twoim blogu :)
Pamiętaj, że prognozy są tylko po to żeby mieć plan działania. Najważniejsze to reagowanie na bieżąco na to co dzieje się na rynku, ruchu ceny nie da się przewidzieć. Możemy tylko oceniać prawdopodobieństwo tego w jakim kierunku pójdzie cena.

@ Forexkiler
Ten wskaźnik możesz znaleźć w starym dzienniku, raczej staram się nie robić analiz w MT4 więc korzystam z terminala tylko do zawierania transakcji.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Eur/Usd 15M

https://www.tradingview.com/x/0UGVm6mP/

Cena przetestowała dzienny pivot point, aktualnie jest już ponad tym poziomem ( niebieska przerywana linia ), zamknięcie ponad 1,35547 powinno dać sygnał do testu przynajmniej okolic 1,358 i tam można szukać ewentualnych sygnałów do wejścia w pozycje krótkie.

11;00, narazie mamy jednak dosyć wyraźne odbicie od daily pivota ~

Czas za to na pierwsze wejścia na nowym koncie :)

Gbp/Usd short 1,64468 ~
Kolejne limity wyżej.

Philips

Nieprzeczytany post autor: Philips »

Gbp/Usd short 1,64468 ~
Kolejne limity wyżej.
Wuza ustawiłeś Take Profit ? Czy nie wydaje ci się że Zasięg tego shorta może być duży, aż do ok 1,6200 ?

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Philips pisze:
Gbp/Usd short 1,64468 ~
Kolejne limity wyżej.
Wuza ustawiłeś Take Profit ? Czy nie wydaje ci się że Zasięg tego shorta może być duży, aż do ok 1,6200 ?
Już raz skasowane na +10 pipów i otwarte ponownie po tej samej cenie ~

https://www.tradingview.com/x/p003XrVG/

TP 1,641 ~

W dłuższym terminie osłabienie funta jest możliwe, z technicznej jak i fundamentalnej strony ale ja raczej nie gram długoterminowo ;) Jeżeli chciałbyś celować w 1,62 i niżej to myślę, że zobaczymy jeszcze okolice przynajmniej 1,65 przed takim ruchem.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

A jakie masz prognozy w długim terminie na pary jenowe? Ja co do gbp/usd to się nie zgadzam, ale zobaczymy jak będzie...

ODPOWIEDZ