Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Lucy90210
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Lucy90210 »

Troche tak glupio mi bylo upierac sie przy swojej racji ,skoro ten mi na czacie napisal ze wszyscy maja tak samo a ja mam inaczej,a fibo czasem cos tam probowalam,ale jakos mi nie podchodzi,jednak wole te pivoty,wedlug mnie najskuteczniej dzialaja w stosunku do pivota tygodniowego i do jego tp.
Lekcewazyc slabszego przeciwnika, to tak jakby twierdzic, ze iskra nie jest w stanie wzniecic pozaru...

Awatar użytkownika
arcio
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arcio »

TARKIN pisze:handel na podstawie danych makro to temat rzeka ale koledze arcio chodzi o przedział prognoz - bo co agencja czy tez bank to inne prognozy - czasami się pokrywają ale czasami są rozbieżne względem siebie i analizując prognozy poszczególnych agencji i faktycznymi wynikami można się doszukiwać tej najbardziej trafnej w danej dziedzinie.
Czym ważniejsza dana makro tym więcej "jednostek" ją przewiduje
ok, a czy można np. podejrzeć właśnie ten przedział (bo np. na ff mamy pokazaną jedną wartość prognozy) bez wydawania kasy na abonamenty itd?? (chodzi mi tutaj konkretnie o Reutera)...
Dzięki za odpowiedź.
"Można wierzyć tylko w to, co jest teraz, w tym momencie. Bo wszystko może się zmienić w mgnieniu oka."

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

arcio pisze:
TARKIN pisze:handel na podstawie danych makro to temat rzeka ale koledze arcio chodzi o przedział prognoz - bo co agencja czy tez bank to inne prognozy - czasami się pokrywają ale czasami są rozbieżne względem siebie i analizując prognozy poszczególnych agencji i faktycznymi wynikami można się doszukiwać tej najbardziej trafnej w danej dziedzinie.
Czym ważniejsza dana makro tym więcej "jednostek" ją przewiduje
ok, a czy można np. podejrzeć właśnie ten przedział (bo np. na ff mamy pokazaną jedną wartość prognozy) bez wydawania kasy na abonamenty itd?? (chodzi mi tutaj konkretnie o Reutera)...
Dzięki za odpowiedź.
przekopać stronę Reutersa - może udostepniają za free - jak znajdziesz daj link :) jak nie to:

samemu wykupić abonament Reutersa
znaleźć kogoś kto ma / ma dojście
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

TARKIN pisze:handel na podstawie danych makro to temat rzeka ale koledze arcio chodzi o przedział prognoz - bo co agencja czy tez bank to inne prognozy
Ale w dalszym ciągu będę się upierał, że prognozy i tak tu niewiele dadzą. Nawet jeśli będą z najbardziej wiarygodnego źródła na świecie. Po prostu :
-prognoza nie musi być trafna ( nawet z Reutersa ),
-prognoza może być już zdyskontowana przez rynek jeszcze przed danymi,
-nawet jeśli prognoza będzie trafna, będziesz miał do niej dostęp i rynek jej wcześniej nie zdyskontuje to : nie zdążysz ze swoim zleceniem prze grubasami i cena skoczy ani się obejrzysz.
Jednym słowem nie ma co grać na dane pod prognozy tylko trzeba się chwytać sposobów np. dwa zlecenia oczekujące, dwa przeciwstawne jeszcze przed danymi...idt. A to jaka jest prognoza nie ma znaczenia.Tak jak pisaliście - to temat rzeka.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

w oparciu o analize techniczną masz zupełną rację - tak się gra dwa zlecenia przeciwstawne - łapanie duzych ruchów itp
ale analiza fundamentalna to inna dziedzina, inny TF, inna strategia - jeszcze większa rzeka :D

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

TARKIN pisze:analiza fundamentalna to inna dziedzina, inny TF, inna strategia
Pytanie czy prognoza nie została już zdyskontowana przez rynek daje nam powrót do "0" i robi z tego ruletkę. Możesz znać sytuację gospodarczą, możesz sam sprognozować zbliżający się odczyt, ale nigdy nie wiadomo co zrobi cena.
Z fundamentalnego punktu widzenia dane mogą dać tylko impuls ( jeśli dane zaskoczą nawet prognozę ), a ewentualny zasięg takiego impulsu to już AT.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
arcio
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arcio »

dzięki chłopaki za wyczerpujące odpowiedzi :D
"Można wierzyć tylko w to, co jest teraz, w tym momencie. Bo wszystko może się zmienić w mgnieniu oka."

Hiszpan
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Hiszpan »

MetaTrader4 Admiral Market AS

Obecnie kurs EUR/USD wynosi 1.4031

Chce ustawić zlecenie oczekujące na sell 1.4000

Za każdy razem mam komunikat Zły S/L or T/P

Czemu się tak dzieje czy nie można dawać zleceń oczekujących na sell poniżej wartości obecnej ?

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Hiszpan pisze:MetaTrader4 Admiral Market AS

Obecnie kurs EUR/USD wynosi 1.4031

Chce ustawić zlecenie oczekujące na sell 1.4000

Za każdy razem mam komunikat Zły S/L or T/P

Czemu się tak dzieje czy nie można dawać zleceń oczekujących na sell poniżej wartości obecnej ?
czytaj komunikat " Zły S/L or T/P "
to nie oczekujące na sell 1.4000 jest złe tylko sl lub tp jakie dajesz

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Ustawiasz sellstop?

Najlepiej i najprosciej jest nacisnąć na wykresie w miejscu gdzie chcesz ustawić zlecenie oczekujące prawym przyciskiem myszki, potem HANDEL i wybierasz Buy..... lub Sell....
To takie proste potem bedzie ;)
Pozdro
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

ODPOWIEDZ