Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
to otwieraj pozycje "rozczłonkowaną" - to chyba nie powinien być problemfxtedeos pisze:Dzięki za podpowiedzi. Szkoda że brak takich mozliwości w MT4 bo to usprawniło by grę
albo jak ma być ultra szybko to otwórz sobie tyle terminali na ile ma być "rozczłonkowana" pozycja i uruchom jakiś soft kopiujący pomiedzy nimi
"Tylko silnych los obdarza hojnie "
Witam,
mam takie pytanko odnośnie danych makroekonomicznych, a mianowicie gdzie można zobaczyć jak wygląda najmniejsza i największa wartość z prognoz Reuters'a?? np. że według ankiet Reutersa jutrzejszy odczyt Gfk dla funta według prognoz powinien znajdować się w przedziale od -20pkt do - 25pkt
----
Pozdrawiam
mam takie pytanko odnośnie danych makroekonomicznych, a mianowicie gdzie można zobaczyć jak wygląda najmniejsza i największa wartość z prognoz Reuters'a?? np. że według ankiet Reutersa jutrzejszy odczyt Gfk dla funta według prognoz powinien znajdować się w przedziale od -20pkt do - 25pkt
----
Pozdrawiam
W każdym kalendarzu makroekonomicznym masz zawsze podawaną wartość prognozowaną ( jeśli o to Ci chodzi ).
Jednak odczytywane wartości raczej nie pomogą Ci w handlu, bo cena reaguje bardzo różnie. Największe skoki jest jak dane bardzo odbiegają od prognozy, a i to nie zawsze, bo informacje mogą być już przez rynek zdyskontowane ( rynek i cena już wcześniej przed odczytem zareagowała na prognozę ).
Jednak odczytywane wartości raczej nie pomogą Ci w handlu, bo cena reaguje bardzo różnie. Największe skoki jest jak dane bardzo odbiegają od prognozy, a i to nie zawsze, bo informacje mogą być już przez rynek zdyskontowane ( rynek i cena już wcześniej przed odczytem zareagowała na prognozę ).
Solą życia jest kasa.
handel na podstawie danych makro to temat rzeka ale koledze arcio chodzi o przedział prognoz - bo co agencja czy tez bank to inne prognozy - czasami się pokrywają ale czasami są rozbieżne względem siebie i analizując prognozy poszczególnych agencji i faktycznymi wynikami można się doszukiwać tej najbardziej trafnej w danej dziedzinie.personov pisze:W każdym kalendarzu makroekonomicznym masz zawsze podawaną wartość prognozowaną ( jeśli o to Ci chodzi ).
Czym ważniejsza dana makro tym więcej "jednostek" ją przewiduje
"Tylko silnych los obdarza hojnie "
Z tym się zgodzę. Nawet w strategiach jest temat .TARKIN pisze:handel na podstawie danych makro to temat rzeka
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 62&start=0
Solą życia jest kasa.
Nie moge znalesc odpowiedzi na ciagle nurtujace mnie pytanie,a konkretnie chodzi mi o roznice miedzy pivotami a liniami wsparcia i oporu.Do tej pory to ja myslalam,ze obliczajac pivota z zakonczonej sesji automatycznie obliczamy wsparcie i opor,ale okazuje sie ze to sa chyba zupelnie dwie rozne rzeczy,wiem ze zaznaczajac wsparcie i opor kierujemy sie cena max i min,czyli laczymy punkty od ktorych cena sie odbijala,nie doszukalam sie jednak tego w pivotach,jakby byly niedokladne,ale przeciez skads sie biora te tp, a juz tym bardziej ze zaczelam na nich grac i ku mojemu zdziwieniu osiagniete zostaly wszystkie tp i to bardzo dokladnie,znajomy zapytal mnie skad mam takie dane,jak mu powiedzialam ze to opor to on mi powiedzial ze opor jest o 30 pipkow nizej i dodal do tego ze wszyscy tak maja, wiec ja juz glupia jestem,to znaczy ze tp od pivota to nie opor albo wsparcie?Wiec skoro jest wyznaczony 2 tp i 3 tp to jaki one maja sens skoro pod nimi sa opory od ktorych cena moze zawrocic nie osiagajac celu?
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Lucy90210 pozwolę sobie zacytować z jednej strony internetowej:

Więc one są wsparciami i oporami bo tak wszyscy myśląPunkty pivota zostały stworzone przez pit/floor traderów. Cały zamysł polegał na tym że w ferworze panującym na parkiecie giełdy, trudno było czasami podać swoje punkty wejścia i wyjścia itp. więc traderzy wymyślili standardowe punkty wyliczane na podstawie danych z poprzedniej sesji. Z czasem stosowanie tych punktów się rozpowszechniło i stały się jednym z wielu narzędzi używanych w tradingu. Wartość punktów pivota bierze się z tego że inni też ich używają takie samospełniające się proroctwo.

"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Pocieszę Cię że podobnie jest z fibo, liniami trendu etc.Lucy90210 pisze:Ojej!Ale numer!
Więc się nie przejmuj, jak Ci działa to używaj.
A jak chcesz wiedzieć więcej to poczytaj wątek Price Action
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr