Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Chciałbym zadać pytanie, które jak mniemam zalicza się do tych podstawowych.
Otóż niekiedy spotykam się z sytuacją gdzie osiągnięty zostaje poziom T/P (przekroczony o 3 a nawet 5 pipsów) lecz pozycja nie zostaje zamknięta tym samym nie realizując zysków.
Platforma to MT4 broker to zaś Alpari, konto micro. Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje lub spotkał się z podobnym problemem?
Otóż niekiedy spotykam się z sytuacją gdzie osiągnięty zostaje poziom T/P (przekroczony o 3 a nawet 5 pipsów) lecz pozycja nie zostaje zamknięta tym samym nie realizując zysków.
Platforma to MT4 broker to zaś Alpari, konto micro. Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje lub spotkał się z podobnym problemem?
Cena którą na wykresie widzisz to BID jest jeszcze cena ASK.czesuaf pisze:Otóż niekiedy spotykam się z sytuacją gdzie osiągnięty zostaje poziom T/P (przekroczony o 3 a nawet 5 pipsów) lecz pozycja nie zostaje zamknięta tym samym nie realizując zysków.
Najprawdopodobniej miałeś otwarta pozycję SHORT a te zamyka się po cenia ASK która na wykresie jest powyżej ceny którą widać (a widać BID).
Jak dasz właściwości wykresu (prawym myszy na wykresie) to masz pokaż linie ASK.
SHORTy zamykane są po ASK (czyli BID+spread) i u Cibie najprawdopodobniej spread był większy od tych 5 pips
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2010, 14:49 przez Tig3r, łącznie zmieniany 1 raz.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pivot_PointJak się oblicza Pivot Points i czy jest jakiś wskaźnik do MT4, który to daje na wykres???
Wskaźników jest cała masa w internecie. Nie problem je znaleźć

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
witam..mam pytanie dotyczące brokera..otóż gram w oparciu o dane Daily a rachunek mam w Admiral Markets..moj problem polega na tym ze ciezko bywa zmotywowac sie do siedzenia do 1 w nocy [a juz tym bardziej do wstawania o tej porze
].a wlasnie o tej godzinie u tego brokera dane dzienne sie "domykaja"..prosze o wskazanie brokera z mikrolotami u ktorego dane dzienne sa "gotowe" o np 23 lub 24..mam nadzieje ze ktos pomoze w trosce o moj sen 

sunday_87 Możesz też skorzystać z instrumentów CFD na akcje - te zamykają się coś ok 22 i startują ok 15:30 naszego czasu.
Ewentualnie sprawdź strategię z zajmowaniem transakcji po X godz. od zamknięcia rynku (przykładowo decyzje zawsze podejmujesz o 9 rani na podstawie świec 1D).
Ewentualnie sprawdź strategię z zajmowaniem transakcji po X godz. od zamknięcia rynku (przykładowo decyzje zawsze podejmujesz o 9 rani na podstawie świec 1D).
======================================================
Dziękuję za odpowiedzi.
Swoją drogą jestem ciekawy jak radzą sobie z tym problemem inne osoby grające Daily.
Kiedyś już stosowałem podejście zaproponowane przez Tigera [analiza x godzin po zamknięciu] i to było najbardziej humanitarne podejście.
Teraz testuje na demo Price Action i jednym z założeń jest wejście zleceniem oczekującym 5-10 pipsów poniżej/powyżej danej formacji. Stąd bierze się mój problem, bo z chęcią postawiłbym zlecenie i poszedł spać jak normalny człowiek, ale nie mogę bo nie wiem czy formacja spełni kryteria czy może w ostatnich dwóch godzinach coś się zmieni. Jeśli analiza miałaby miejsce rano to mogę czasami wejść kilkadziesiąt pipsów "gorzej".
Polem ograniczającym ewentualną zmianę brokera jest kapitał i umiejętności - jeszcze "jakiś" czas nie wyskoczę ponad mikroloty.
Dzięki za reakcję, sory za żale
Swoją drogą jestem ciekawy jak radzą sobie z tym problemem inne osoby grające Daily.
Kiedyś już stosowałem podejście zaproponowane przez Tigera [analiza x godzin po zamknięciu] i to było najbardziej humanitarne podejście.

Teraz testuje na demo Price Action i jednym z założeń jest wejście zleceniem oczekującym 5-10 pipsów poniżej/powyżej danej formacji. Stąd bierze się mój problem, bo z chęcią postawiłbym zlecenie i poszedł spać jak normalny człowiek, ale nie mogę bo nie wiem czy formacja spełni kryteria czy może w ostatnich dwóch godzinach coś się zmieni. Jeśli analiza miałaby miejsce rano to mogę czasami wejść kilkadziesiąt pipsów "gorzej".
Polem ograniczającym ewentualną zmianę brokera jest kapitał i umiejętności - jeszcze "jakiś" czas nie wyskoczę ponad mikroloty.
Dzięki za reakcję, sory za żale

Hej zaczynam dopiero zabawę z foreksem, poczytałem to forum trochę, pare e-booków i przejrzałem kilka książek.
Chciałem się spytać czy dobrze rozumiem dźwignie na koncie brokerskim.
Zakładam np. na froex.com mini konto z 10k lotów dźwignia 1:200
Wpłacam na nie 1000 $
Obecny kurs Euro/USD 1.3277 (po mijam spred dla uproszczenia)
Czyli 1000$ * 200 = 200k lotów. Czyli mogę kupić 200 k euro.
Teraz każda zmiana o jeden pip oznacza dla mnie zysk stratę 20$
Za ta transakcję broker zamraża na moim koncie 1/200 mojego kapitału czyli 1000$/200 =5$
Czyli mój kapitał na koncie wynosi 995$. Przy czym 5$ będzie zwrócone po zamknięciu pozycji.
Jeżeli nie ustawiłem SL a kurs pójdzie w dół to po przy stracie 995$ (spadku o 49,75 pips) broker zamknie automatycznie moja pozycje a mi się zostanie jedynie 5 dolarów.
Proszę poprawcie mnie jeżeli coś źle rozumuję.
Chciałem się spytać czy dobrze rozumiem dźwignie na koncie brokerskim.
Zakładam np. na froex.com mini konto z 10k lotów dźwignia 1:200
Wpłacam na nie 1000 $
Obecny kurs Euro/USD 1.3277 (po mijam spred dla uproszczenia)
Czyli 1000$ * 200 = 200k lotów. Czyli mogę kupić 200 k euro.
Teraz każda zmiana o jeden pip oznacza dla mnie zysk stratę 20$
Za ta transakcję broker zamraża na moim koncie 1/200 mojego kapitału czyli 1000$/200 =5$
Czyli mój kapitał na koncie wynosi 995$. Przy czym 5$ będzie zwrócone po zamknięciu pozycji.
Jeżeli nie ustawiłem SL a kurs pójdzie w dół to po przy stracie 995$ (spadku o 49,75 pips) broker zamknie automatycznie moja pozycje a mi się zostanie jedynie 5 dolarów.
Proszę poprawcie mnie jeżeli coś źle rozumuję.