Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

azbeston pisze:Za ta transakcję broker zamraża na moim koncie 1/200 mojego kapitału czyli 1000$/200 =5$
Czyli mój kapitał na koncie wynosi 995$. Przy czym 5$ będzie zwrócone po zamknięciu pozycji.

Jeżeli nie ustawiłem SL a kurs pójdzie w dół to po przy stracie 995$ (spadku o 49,75 pips) broker zamknie automatycznie moja pozycje a mi się zostanie jedynie 5 dolarów.

Proszę poprawcie mnie jeżeli coś źle rozumuję.
No tu coś pomieszałeś.
Poczytać o dźwigni możesz tu:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=1780
Natomiast broker zamknie automatycznie Twoją pozycję kiedy dojdziesz do tzw. stop-out levelu, który definiuje każdy broker inaczej, dlatego u jednego może być to przy margin level równym 30% a u innego przy 120%. To już wyznacza umowa z brokerem.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
adapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adapi »

azbeston pisze:Proszę poprawcie mnie jeżeli coś źle rozumuję.
Już Cię poprawiam:
Broker "zamraża" (zabiera pod depozyt) część pieniędzy z Twojego kapitału.
Ta część zależy od otwartych pozycji. Jeśli otwierasz długą pozycję 1 lot EUR/USD (kupujesz 100000 euro), konto u brokera masz prowadzone w dolarach USD a dźwignia wynosi 200, to broker "zamrozi" Ci ok. 670$ (500 euro * 1.34). Dopóki nie zamkniesz tej pozycji na koncie pozostanie Ci 330$ na jej utrzymanie. Przy jednym locie tej pary walutowej koszt jednego pipsa to 10$, więc jeśli kurs cofnie się o 33 pipsy broker może zamknąć Ci pozycję (brak środków na utrzymanie pozycji) i odblokować 670$.
Zakładam, że wpłaciłeś początkowo 1000$.

Awatar użytkownika
morderca
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: morderca »

Ja mam takie pytanie. Czy można zrobić tak by w parze waluta bazowa stała się walutą kwotowaną, a kwotowana bazową? Mam XXXYYY, a chcę YYYXXX.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

morderca pisze:Czy można zrobić tak by w parze waluta bazowa stała się walutą kwotowaną, a kwotowana bazową? Mam XXXYYY, a chcę YYYXXX.
Na ogół nie choć spotkałem kiedyś brokera(ów?), który oferował kwotowania w obu wariantach.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

raposo pisze:
morderca pisze:Czy można zrobić tak by w parze waluta bazowa stała się walutą kwotowaną, a kwotowana bazową? Mam XXXYYY, a chcę YYYXXX.
Na ogół nie choć spotkałem kiedyś brokera(ów?), który oferował kwotowania w obu wariantach.
DIF Broker to oferuje, ale broker kiepski.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

azbeston
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: azbeston »

adapi napisał:
Już Cię poprawiam:
Broker "zamraża" (zabiera pod depozyt) część pieniędzy z Twojego kapitału.
Ta część zależy od otwartych pozycji. Jeśli otwierasz długą pozycję 1 lot EUR/USD (kupujesz 100000 euro), konto u brokera masz prowadzone w dolarach USD a dźwignia wynosi 200, to broker "zamrozi" Ci ok. 670$ (500 euro * 1.34). Dopóki nie zamkniesz tej pozycji na koncie pozostanie Ci 330$ na jej utrzymanie. Przy jednym locie tej pary walutowej koszt jednego pipsa to 10$, więc jeśli kurs cofnie się o 33 pipsy broker może zamknąć Ci pozycję (brak środków na utrzymanie pozycji) i odblokować 670$.
Zakładam, że wpłaciłeś początkowo 1000$.
Dzięki za odpowiedź adapi.
Kontuując pytanie jak to wygląda dla pary gdzie nie ma dolara np.
GBP/JPY= 132,00
GBP/Dolar = 1,5626
Reszta założeń jak poprzednio.

Czyli jak mam parę np. GBP/JPY (a konto rozliczane w dolkach). To jak kupię 1 lot GBP/JPY.

To broker zamraża mi 1/200 *1lot GBP= 500GBP i po aktualnym kurise przelicza należność na dolary. 500GBP= 500*1,5626$ = 781,3 $

Zgadza się?

Awatar użytkownika
morderca
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: morderca »

raposo pisze: Na ogół nie choć spotkałem kiedyś brokera(ów?), który oferował kwotowania w obu wariantach.
MrYogi pisze:DIF Broker to oferuje, ale broker kiepski.
To lipa. Ale dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Może ktoś podrzuci jakiś link lub odpowie na pytanie.
Co by było jakby wszyscy z Forexu umówili się, że kupujemy. Każdy by wszedł w longa. Pytanie moje kto by wtedy stracił? Wszyscy są longu cena idzie do góry, każdy na plusie....??
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Jeśli mówimy o realnym rynku... Wyobraź sobie, że idziesz na giełdę samochodową i wszyscy chcą kupować ale nikt nie sprzedaje samochodów... :D
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
adapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adapi »

azbeston pisze:Czyli jak mam parę np. GBP/JPY (a konto rozliczane w dolkach). To jak kupię 1 lot GBP/JPY.

To broker zamraża mi 1/200 *1lot GBP= 500GBP i po aktualnym kurise przelicza należność na dolary. 500GBP= 500*1,5626$ = 781,3 $

Zgadza się?
Dokładnie tak.

ODPOWIEDZ