Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Są brokerzy, u których nie ma świec niedzielnych, bo wykresy startują o godzinie 0:00 w poniedziałek według czasu serwera u brokera. Przykłady takich brokerów: Alpari (strefa czasowa taka sama jak w Polsce, więc świeca dzienna startuje o północy naszego czasu), FxPro i FXOpen (u nich strefa czasowa jest o godzinę do przodu w stosunku do Polski, więc świeca dzienna startuje o godzinie 23:00 naszego czasu).Na platformie MT w AM w niedziele robi się dzienna świeca między 23.15 a 00.
Czy da się tego jakoś uniknąć? To tylko 45min i potem przy analizowaniu wykresu te świeczki są trochę mylące. Na innych platformach też tak jest?
Witam,mam pytanie związane z emocjami,
możliwe że gdzieś artykuł taki pominąłem...
Zastanawia mnie jedno,przed tym jak zacząłem przygode z FX(stosunkowo niedawno) czytając różne artykuły,rozmawiając z różnymi ludźmi,a przede wsztstkim z ojcem, słyszałem że ważne jest by ustalić sobie cele w życiu,napisać gdzieś je i oglądać swój postęp...
Oczywiscie mogłem coś źle zrozumieć,ale do czego dąże...w życiu należy mieć cele żeby nas motywowały,tutaj ciąglę słyszę o tym iż nie wolno nam myśleć o tym jakie auto możemy mieć przy takich zarobkach za rok,2 itd...
Jak to rozgryźć?
fakt dla mnie najważniejsze jest teraz "załapać" cokolwiek ,poznać rynek itd. ale nie ukrywam że mam pewne marzenia,które są zwiazane z finansami,czy mam je wyrzucić z głowy? i o czym w takim razie najlepiej myśleć,do czego dążyć jeżeli to jest błąd...
PS.zdaje sobię sprawę że mogło być już coś takiego,ale nie ukrywam że nie jestem w stanie wszystkiego przeczytać,
pozdrawiam
możliwe że gdzieś artykuł taki pominąłem...
Zastanawia mnie jedno,przed tym jak zacząłem przygode z FX(stosunkowo niedawno) czytając różne artykuły,rozmawiając z różnymi ludźmi,a przede wsztstkim z ojcem, słyszałem że ważne jest by ustalić sobie cele w życiu,napisać gdzieś je i oglądać swój postęp...
Oczywiscie mogłem coś źle zrozumieć,ale do czego dąże...w życiu należy mieć cele żeby nas motywowały,tutaj ciąglę słyszę o tym iż nie wolno nam myśleć o tym jakie auto możemy mieć przy takich zarobkach za rok,2 itd...
Jak to rozgryźć?
fakt dla mnie najważniejsze jest teraz "załapać" cokolwiek ,poznać rynek itd. ale nie ukrywam że mam pewne marzenia,które są zwiazane z finansami,czy mam je wyrzucić z głowy? i o czym w takim razie najlepiej myśleć,do czego dążyć jeżeli to jest błąd...
PS.zdaje sobię sprawę że mogło być już coś takiego,ale nie ukrywam że nie jestem w stanie wszystkiego przeczytać,
pozdrawiam
Moim celem jest na przykład jest obmyślanie jak można nie dać się wyd...mać przez te wszystkie banki, fundusze, opłacone media, zoptymalizowane roboty tworzone przez światowej klasy specjalistów, kolesi z 20 letnim doświadczeniem, gości po Harvardzie z legitymacją Mensy itp... Oni wszyscy siedzą po drugiej stronie transakcji. Więc raczej optymalizacja systemu, szlifowanie wejść i wyjść a nie nowa fura, bo tu jest ciągła wojna a za błędy się płaci... Satysfakcjonujące finanse same kiedyś przyjdą...Songo89K pisze:w życiu należy mieć cele żeby nas motywowały,tutaj ciąglę słyszę o tym iż nie wolno nam myśleć o tym jakie auto możemy mieć przy takich zarobkach za rok,2 itd...
W sumie powinno się na tym forum założyć osobny temat dot. wyznaczania, realizowania, osiągania i zabezpieczania celów. Moim skromnym zdaniem jeśli chodzi o FX. Trudno zmierzyć ten cel jeśli FX jest dla nas li tylko celem zarobkowym. Bo jak określić kiedy wpoimy sobie wystarczającą ilośc teorii tak by to zrozumieć i w pełni realizować. Jak zaplanować rozwój swojej psychiki - czy w ogóle się da to zrobić. I... najwazniejsze jak można rozplanować wzrost zysków ?beginner pisze:Moim celem jest na przykład jest obmyślanie jak można nie dać się wyd...mać przez te wszystkie banki, fundusze, opłacone media, zoptymalizowane roboty tworzone przez światowej klasy specjalistów, kolesi z 20 letnim doświadczeniem, gości po Harvardzie z legitymacją Mensy itp... Oni wszyscy siedzą po drugiej stronie transakcji. Więc raczej optymalizacja systemu, szlifowanie wejść i wyjść a nie nowa fura, bo tu jest ciągła wojna a za błędy się płaci... Satysfakcjonujące finanse same kiedyś przyjdą...Songo89K pisze:w życiu należy mieć cele żeby nas motywowały,tutaj ciąglę słyszę o tym iż nie wolno nam myśleć o tym jakie auto możemy mieć przy takich zarobkach za rok,2 itd...
Jeśli chodzi o działanie i ciągłą wojnę. Napewno kolega ma rację. To ciągła wojna tylko nie wiem czy ludzie po drugiej stronie muszą być koniecznie z Harvardu...

FX powinno być pasją, czymś więcej niż hobby, czymś więcej niż tylko sposobem na zarabianie pieniędzy. Bo przełóżmy to np na światowej slawy gitarzystów. Niejedni spędzili nad swoimi instrumentami całe swoje życie i mało który z nich wtedy myślał o zarobkach z tego. Zreszta sami w licznych wywiadach to mówią. Spędzali po 10 h dziennie nad gitarą, - niektorzy by powiedzieli marnotrastwo czasu, ale oni to po prostu robili. I przyszedł sukces po jakimś czasie.
Kiedy coś robi się z pasją (a FX wymaga wiele od swoich pasjonatów) to rezultaty przyjdą. Nie można zacząc od razu na zyskach... tak sądze...

Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.
jedynym celem jakim można sobie założyć w Fx to samodoskonalenie siebie w tej dziedzinie - wszystkie cele materialne nie wchodzą w grę - był przykład z samochodem w 2 lata, a jak osiągniesz go w 1,5 roku to co te pół roku nic nie będziesz robił bo plan wykonany???
można sobie założyć że: co 6 / 9 miesięcy poznam nowy system i nim pogram,
że w rok nauczę się podstaw programowania itd itp
można sobie założyć że: co 6 / 9 miesięcy poznam nowy system i nim pogram,
że w rok nauczę się podstaw programowania itd itp
"Tylko silnych los obdarza hojnie "
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Zależy jaki wskaźnik. Może byś sprecyzował.morderca pisze:Ja mam pytanie. Czy da się tak ustawić wskaźnik by np na wykresie M30 pokazywał wskazania dla H60?
Ja np. dla średnich stosuję metodę taką:
MA50 na TF5 = MA150 dla TF15 czyli TF5*3=TF15
Więc jak chcesz średnią z TF60 widoczną na TF30 to pomnóż razy 2
Z innymi wskaźnikami nie próbowałem ale sprawdź

Trzeba by wiedzieć co dane parametry oznaczają.
Pozdro
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2010, 14:49 przez daromanchester, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein