Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
dzięki bardzo za szybką odpowiedź
-
- Gaduła
SPÓJRZ NA TEN OBRAZEK - to znaczy kupić tanio i sprzedawać drogo.pcamator pisze:Witam
No właśnie nie mogę rozkminić tego ogólnika - kupuj tanio a sprzedawaj drogo. Kiedy jest tanio? Kiedy rynek jest wyprzedany a drogo kiedy wykupiony, czy o co chodzi? Co się za tym kryje?
Kiedyś grałem tak, że porównywałem np. cenę srebra albo ropy do jej ceny z przeszłości. Jeżeli wypadała tanio to wchodziłem w pozycję i czekałem aż urośnie. Nawet zauważyłem pewne cykle ale taka gra jest przecież do bani bo trzeba mieć szeroki SL a moje konto tego niewytrzymuje.
Pozdrawiam
http://www18.zippyshare.com/v/82999157/file.html
poza tym napisałem już w poście takie dwie linijki:
"Gdy masz otwartą pozycję długą kupna zamykasz pozycję w sygnale który jest również sygnałem otwierania pozycji krótkiej.
Gdy masz otwartą krótką pozycję sprzedaży zamykasz pozycję w sygnale który jest sygnałem otwierania pozycji długiej."
Najbezpieczniejszy SL to taki SL który się znajduje w trendzie wzrostowym na poprzednim dołku
a w trendzie spadkowym na ostatnim szczycie, ja stosuję te metode ustawiania SL lub 100 pipsów poniżej miejsca w którym kupuję/sprzedaję.
Pamiętaj że korekta ma wymiary około 25-50% poprzedniego ruchu (impulsu)
Jeszcze jedna rzecz:
Jeżeli poszedł impuls i jest korekta - to sprzedajesz/kupujesz na korekcie
a SL stawiasz na poprzednim dołku/szczycie (miejsce z którego wystartował impuls)
w trendach cena nigdy tam zazwyczaj nie dociera. SL jest właśnie na takie wypadki
jakie miały miejsce we środę na eur/usd po wystąpieniu benka.
NP. Impuls w trendzie spadkowym miał 100 pipsów, czekasz na korektę (wzrost) która będzie miała ok. 50-75 pipsów i dopiero wtedy wchodzisz shortem ryzykując: 25 pipsów lub 50 pipsów. dlatego że korekta o kolejne 100 pipsów to nie jest już korekta
co prawda czasem to się zdarza ale jest rzadkim przypadkiem, przypadek w którym impuls ma 100 pipsów i korekta ma 100 pipsów jest bardziej sygnałem że coś jest nie tak a często tego że zmienia się trend.
Od razu mówię żeby używać interwałów 1H lub 4H doświadczenie mówi że 1m i 5m nie są warte świeczki.

Dobre jest też stosowanie metody 1-2-3 o co w tym chodzi ?
Spójrz na ten obrazek jeszcze raz. Przykładowo...
1.Zajmujesz pozycję long bo dostrzegłeś korektę np. w miejscu gdzie jest pierwsza niebieska kropka.
Czekasz na impuls - oraz stawiasz SL w miejscu gdzie zająłeś pozycję (BE)
2.Czekasz na korektę - w większości przypadków nie dosięga poprzedniego dołka czy szczytu
czyli w najgorszym wypadku czeka Cię break even i nic nie tracisz (poza spreadem)
3.Zamykasz pozycję po kolejnym impulsie.
Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi

Do giełdy ten slogan też się odnosi, ale na forex zastosujesz ją równie wygodnie tylko że tutaj mamy już możliwość obustronnego zajęcia pozycji.Akhh pisze:Kupuj jak jest tanio, sprzedawaj jak jest drogo raczej odnosi się do giełdy. Tam spółki w bessie są przeceniany do granic przyzwoitości (tak jak KGHM do 20zł, kiedy wypłacał rocznie wyższą dywidendę). Do FX raczej się to nie odnosi ponieważ tutaj tak ekstremalnych sytuacji nie ma.
Co do KGHMu.. i spółek większych z wig20 - decyzja o wypłacie dywidendy to dobry moment by móc na kontraktach terminowych zająć krótkie pozycje.
Poszukuje ksiazek, materialow na temat "nikczemnej" dzialalnosci MM, po polsku troche acz bardzo ogolnie mozna znalezc w 'Grid Trading czyli tajniki handlu walutami oczami weterana', troche mam tu http://stockalyzing.com/stock-learning/ ... akers.html
chetnie poczytalbym cos wiecej..
chetnie poczytalbym cos wiecej..
- silveRbull
- Pasjonat
Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Witaj movinghead
Cieszę się że tak wyczerpująco to opisałeś. Oczywiście wiem teraz dokładnie o co chodzi. Tak naprawdę to wiedziałem to dużo wcześniej tylko jakoś nie wiązałem tej regółki z prawem akcji i reakcji.
Mam jeszcze pytanko. Jak się wyznacza obszary S/R. Nie chodzi mi o linie tylko obszary. Próbowałem podpatrzeć i nie zauwarzyłem żadnej prawidłowości. Ktoś zaznacza tylko cień świecy i ciągnie obszar, a ktoś jeszcze całą świecę albo formację świec, półkę cenową etc.
Na jednej ze stron internetowych wyczytałem że jest to obszar S/D w którym się coś wydarzyło (popyt, podaż) Z tego obszaru cena dąży do pewnego punktu w którym coś tam osiągnie i jak chcę wiedzieć o co chodzi to mam zapłacić 2k i się dowiem. A że nie stać mnie jeszcze na wiedzę tajemną to może ktoś to nakreśli. Coś tam oczywiście wiem, ale nie jestem tego pewien.
Jak rozgrywamy takie obszary? Robimy to na wybicie, pullback i formację? Chyba nie, bo tak rozgrywa się linie S/R. Linie opanowałem praktycznie bezbłędnie, ale te obszary? Wydaje mi się że najistotniejsze znaczenie ma górna i dolna krawędź obszaru. To co pomiędzy to wojna popytu i podaży. Czy o to tutaj chodzi?
Pozdrawiam
Cieszę się że tak wyczerpująco to opisałeś. Oczywiście wiem teraz dokładnie o co chodzi. Tak naprawdę to wiedziałem to dużo wcześniej tylko jakoś nie wiązałem tej regółki z prawem akcji i reakcji.
Mam jeszcze pytanko. Jak się wyznacza obszary S/R. Nie chodzi mi o linie tylko obszary. Próbowałem podpatrzeć i nie zauwarzyłem żadnej prawidłowości. Ktoś zaznacza tylko cień świecy i ciągnie obszar, a ktoś jeszcze całą świecę albo formację świec, półkę cenową etc.
Na jednej ze stron internetowych wyczytałem że jest to obszar S/D w którym się coś wydarzyło (popyt, podaż) Z tego obszaru cena dąży do pewnego punktu w którym coś tam osiągnie i jak chcę wiedzieć o co chodzi to mam zapłacić 2k i się dowiem. A że nie stać mnie jeszcze na wiedzę tajemną to może ktoś to nakreśli. Coś tam oczywiście wiem, ale nie jestem tego pewien.
Jak rozgrywamy takie obszary? Robimy to na wybicie, pullback i formację? Chyba nie, bo tak rozgrywa się linie S/R. Linie opanowałem praktycznie bezbłędnie, ale te obszary? Wydaje mi się że najistotniejsze znaczenie ma górna i dolna krawędź obszaru. To co pomiędzy to wojna popytu i podaży. Czy o to tutaj chodzi?
Pozdrawiam
Pozwolę się wtrącić do dyskusjipcamator pisze: Mam jeszcze pytanko. Jak się wyznacza obszary S/R. Nie chodzi mi o linie tylko obszary. Próbowałem podpatrzeć i nie zauwarzyłem żadnej prawidłowości. Ktoś zaznacza tylko cień świecy i ciągnie obszar, a ktoś jeszcze całą świecę albo formację świec, półkę cenową etc.

Wyznaczanie poziomów czy stref wsparć/oporów zależy od metodologii jaką się posługujesz. Dla jednych bedą to proste linie na wykresie, które wykreślane są na podstawie historycznych szczytów/dołków lub linii trendu, dla innych to formacje świecowe sugerujące zwroty, dla jeszcze innych to zgrupowane poziomy fibo... Nie ma tu jednej jedynej właściwej techniki.
Wszystko zmierza do tego aby znaleźć poziom na którym kurs z dużym prawdopodobieństwem odbije się lub będzie miał problem z jego pokonaniem.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
-
- Stały bywalec
Mam pytanie, TRO na Kresliku mowi ze odworcenie trendu przychodzi w dwoch formach V i U, informacje na temat V znalazlem czy ma ktos cos na temat U?
Dzieki
Dzieki
forexinvest pisze:Mam pytanie, TRO na Kresliku mowi ze odworcenie trendu przychodzi w dwoch formach V i U, informacje na temat V znalazlem czy ma ktos cos na temat U?
Dzieki
Pewnie chodzi mu o wolno tworzące się dno z małą formacją spodka. Chociaż TRO to ma swoje dzikie teorie

Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Trochę się w tym gubię. Ktoś mi polecił szkolenie z forex http://teletrade-dj.pl/. Ktoś słyszał coś o firmie, o tym szkoleniu?
O firmie jest wątek tutaj:
http://forex-nawigator.biz/forum/teletr ... 21160.html
Gdzieś był chyba jeszcze jakiś.
http://forex-nawigator.biz/forum/teletr ... 21160.html
Gdzieś był chyba jeszcze jakiś.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Założyłem konto na myfxbook lecz nie wiem które tam statystyki są dla mnie najważniejsze?