Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Witam.
mam takie pytanko. jak działa stop loss podczas luki? chodzi mi o to czy pozycja zostaje zamknięta ze stratą ustaloną w stop losie czy w miejscu gdzie kończy się luka?
mam takie pytanko. jak działa stop loss podczas luki? chodzi mi o to czy pozycja zostaje zamknięta ze stratą ustaloną w stop losie czy w miejscu gdzie kończy się luka?
Stop Loss realizowany jest po pierwszej możliwej cenie, czyli tam, gdzie luka się kończy więc przy takim scenariuszu ponosisz większą stratę niż zamierzałeś.
Niektórzy brokerzy kuszą gwarancjami realizacji SL w luce itd. (to ewidentnie świadczy o tym, że albo dokładają do interesu albo nie zabezpieczają transakcji na prawdziwym rynku) ale jakoś mi się nie chce w to wierzyć i wątpię by działało to w luce weekendowej.
Niektórzy brokerzy kuszą gwarancjami realizacji SL w luce itd. (to ewidentnie świadczy o tym, że albo dokładają do interesu albo nie zabezpieczają transakcji na prawdziwym rynku) ale jakoś mi się nie chce w to wierzyć i wątpię by działało to w luce weekendowej.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Dzięki za pomoc. Akurat mi chodziło tylko o lukę w trakcie gdy rynki są otwarte.
-
- Bywalec
Dzieki za przesłany link, ale po paru próbach wejścia na stronę której dotyczy otrzymuję cały czas informację że jest najprowdopodobniej uszkodzony ...
-
- Bywalec
Witam
Dzięki Akhh za przesłany link (http://www.dukascopy.com/swiss/english/ ... sentiment/). Po paru próbach wszedłem w końcu na stronę, której dotyczy. Są na niej dwie tabele o które najprawdopodobniej mi chodziło. Strony nie można jednak otworzyć w jezyku polskim, dlatego prosiłbym o wskazówki jak czytać (rozumieć) wspomniane tabele. Pierwsza opisanajest jako "Liquidity consumers", druga "Liquidity providers".
Z góry wielkie dzieki.
Dzięki Akhh za przesłany link (http://www.dukascopy.com/swiss/english/ ... sentiment/). Po paru próbach wszedłem w końcu na stronę, której dotyczy. Są na niej dwie tabele o które najprawdopodobniej mi chodziło. Strony nie można jednak otworzyć w jezyku polskim, dlatego prosiłbym o wskazówki jak czytać (rozumieć) wspomniane tabele. Pierwsza opisanajest jako "Liquidity consumers", druga "Liquidity providers".
Z góry wielkie dzieki.
Liqudity - płynność
consumers - konsumenci
privoders - dostawcy
To indeksy sentymentu wśród dostawców płynności (duże instytucje finansowe, banki, brokerzy) oraz jej konsumentów (inwestorzy). No i masz stosunek tego ilu jest za Buy, a ilu za Sell. Ja bym tego nie traktował jako sygnał do zawarcia transakcji (nawet w kontekście wskazówki co do kierunku bym uważał) i pamiętaj, że to nie sentyment z całego rynku
.
consumers - konsumenci
privoders - dostawcy
To indeksy sentymentu wśród dostawców płynności (duże instytucje finansowe, banki, brokerzy) oraz jej konsumentów (inwestorzy). No i masz stosunek tego ilu jest za Buy, a ilu za Sell. Ja bym tego nie traktował jako sygnał do zawarcia transakcji (nawet w kontekście wskazówki co do kierunku bym uważał) i pamiętaj, że to nie sentyment z całego rynku

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
-
- Bywalec
Dzięki za radę i informację.
Czy w takim razie jest jakieś inne wiarygodniejsze źródło obejmujące cały rynek forex on line gdzie widać ilosci zleceń, wartość zleceń, wraz z podziałen na pozycje krótkie i długie?
Czy w takim razie jest jakieś inne wiarygodniejsze źródło obejmujące cały rynek forex on line gdzie widać ilosci zleceń, wartość zleceń, wraz z podziałen na pozycje krótkie i długie?
aszur25472 pisze:Dzięki za radę i informację.
Nie będzie takiego źródła.
Obrót na rynku to około 3 biliony USD dziennie.
Z tego duzi gracze tacy jak Thomson Reuters mają po nieco ponad 100miliardów, brokerzy dla klientów indywidualnych to około 10mld (największy FXM ma 14,4) i tylko Saxo jeszcze ma powyżej 10mld.
Większość popularnych "dużych" brokerów to obrót w okolicach 1mln dziennie.
Wiele osób patrzy na wolumen CME (kontrakty terminowe na waluty) natomiast ona też ma nieco ponad 100mld obrotu (dokładnie 125mlnd za luty), także na ile to może być wiarygodne ciężko powiedzieć.
Ważniejszy jednak dla mnie jest sentyment instytucji - jeśli te zaczynają przeważać po jednej stronie rynku a druga opanowana jest przez drobnicę nie trudno zgadnąć w którą stronę kurs najprawdopodobniej będzie podążał.
Takie raporty z dużych banków inwestycyjnych staram się pokazywać.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Witam,
chciałem się zapytać czy strategia łapania 2 pipsów przy każdej transakcji jest wykonywalna na realnych platformach (ECN lub MM), powiedzmy przy transakcjach nie z ręki tylko zlecenia oczekujące z T/P na 2p. Wiem, że to trochę głupie pytanie ale nurtuje mnie to
Wiem, że na demo da radę ale zdaje sobie sprawę, że transakcje tam są praktycznie z automatu.
chciałem się zapytać czy strategia łapania 2 pipsów przy każdej transakcji jest wykonywalna na realnych platformach (ECN lub MM), powiedzmy przy transakcjach nie z ręki tylko zlecenia oczekujące z T/P na 2p. Wiem, że to trochę głupie pytanie ale nurtuje mnie to

Kiedy staje się oczywiste, że cele nie mogą zostać osiągnięte, nie dostosowuj celów, dostosuj działania.
W ECN nie ma żadnych przeciwskazań, a w MM... No cóż, odpowiem małoprecyzyjnie - zależy od brokera
.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu