Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
NeonCom
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: NeonCom »

Dobra to pytanko z innej beczki... Załózmy ze mam kontorealne (rzecziwiste), wplacilem 5000 i zakupilem akcje które na drugi dzien pozbawily mnie wszelkich moich srodkow w stresie wszystko sprzedalem i teraz jestem bankrutem z minusowym kontem zalozymy ze saldo wskazuje -2000 co wtedy ?? czy musze wplacic te 2 000 zł i uregulowac minusa czy poprostu moge odinstalowac program i juz nigdy wiecej nie grac bo i tak bede stratny 5000 ????

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

NeonCom pisze:Dobra to pytanko z innej beczki... Załózmy ze mam kontorealne (rzecziwiste), wplacilem 5000 i zakupilem akcje które na drugi dzien pozbawily mnie wszelkich moich srodkow w stresie wszystko sprzedalem i teraz jestem bankrutem z minusowym kontem zalozymy ze saldo wskazuje -2000 co wtedy ?? czy musze wplacic te 2 000 zł i uregulowac minusa czy poprostu moge odinstalowac program i juz nigdy wiecej nie grac bo i tak bede stratny 5000 ????
Przeczytaj umowę z brokerem. Standardowo musisz zapłacić, ale są brokerzy którzy zerują stan konta i nie dopłacasz.
Swoją drogą stratę można zaliczyć na lukach weekendowych albo na lukach na ważnych danych. A tak to broker wcześniej wykona Margin Call. Czyli automat zamknie pozycje przed uzyskaniem ujemnego salda.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Emde »

NeonCom pisze:Dobra to pytanko z innej beczki... Załózmy ze mam kontorealne (rzecziwiste), wplacilem 5000 i zakupilem akcje które na drugi dzien pozbawily mnie wszelkich moich srodkow w stresie wszystko sprzedalem i teraz jestem bankrutem z minusowym kontem zalozymy ze saldo wskazuje -2000 co wtedy ?? czy musze wplacic te 2 000 zł i uregulowac minusa czy poprostu moge odinstalowac program i juz nigdy wiecej nie grac bo i tak bede stratny 5000 ????
To kończysz grę :D A na poważnie,oczywiście,że kończysz grę;)Jeśli zejdziesz poniżej poziomu wyznaczonego przez MM,masz Margin Call i albo uzupełniasz depo,albo koniec.W rzeczywistości raczej do tego nie dojdzie(dopłata),bo broker zamyka pozycje wszystkie/zabezpiecza się/.Czyli nie stracisz wszystkiego,ale zostaniesz pozbawiony mozliwości gry dalszej.Uzupełnisz depo-grasz dalej.
pozdro,
m.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Emde pisze:Czyli nie stracisz wszystkiego,ale zostaniesz pozbawiony mozliwości gry dalszej.Uzupełnisz depo-grasz dalej.
Zależy od sytuacji i jak wyżej napisał Tig3r, od umowy jaką podpisuje/akceptuje się z brokerem. Niektórzy traktują debet na koncie jako normalny dług, który trzeba uregulować.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

raposo pisze:
Emde pisze:Czyli nie stracisz wszystkiego,ale zostaniesz pozbawiony mozliwości gry dalszej.Uzupełnisz depo-grasz dalej.
Zależy od sytuacji i jak wyżej napisał Tig3r, od umowy jaką podpisuje/akceptuje się z brokerem. Niektórzy traktują debet na koncie jako normalny dług, który trzeba uregulować.
Heeh,ile ja tych "debetów" miałem :D na szczęscie z niewielkimi kwotami,testowo;)
pzdr,
m.

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

Z czego wynikają cienie świec? doszukałem się na forum, że niektórzy definiują to jako szum. Chodzi mi o mechanizm czy jest to po prostu chwilowa nadwyżka kupujących nad sprzedającymi i odwrotnie czy jest również jakieś "drugie dno" o którym warto wiedzieć?

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

Cienie świec pokazują nam max i min zakres kursu,jeśli są duże to oznacza,ze rynek nie jest zdecydowany,tzn nie ma konkretnej tendencji w trendzie.Może oznaczać też dużą zmiennośc na rynku,niewielką płynność.Chyba tyle mi przychodzi do głowy :)
pozdro,
Marcin

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Należy dodać, że wszystko w danym okresie czasu :).
Nie ma czegoś takiego jak "szum", jeśli cena na rynku się pojawiła to znaczy, że jest istotna, jakby miała nie być istotna to by nikt po takiej cenie nie kupował/sprzedawał.

Poczytaj najpierw jak się tworzy świeca :).

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

Dzięki za odpowiedzi :) Czytałem dawno temu jak się tworzy świeca (ba nawet mam i czytam Nisona ;) ) jednak jak to wszystko widzę to wiem ile nie wiem :) i przychodzą mi do głowy myśli które teoretycznie mają mi pomóc zrozumieć zachowanie cen... sami wiecie takie początki - za jakiś czas pewnie będę się śmiał z moich postów a jak na razie próbuję za wszelką cenę znaleźć dziurę w dziurze ;) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Ciekawy jeśli chcesz w jakimś stopniu zrozumieć zachowanie się ceny to polecam:
* Teoria Fal Elliotta - Alfred J. Frost, Robert R. Prechter
* Liczby Fibonacciego na giełdzie - Robert Fisher
* Analiza techniczna rynków finansowych - John J. Murphy
* Geometria Fibonacciego - Paweł Danielewicz

mi pomogło :).

ODPOWIEDZ