* Poziomy DiNapolego - Joe DiNapoli
* Nowość Rynki Terminowe - Piotr Grela
Miłego czytania jest w czym wybierać

Pozwolę sobie w odpowiedzi wkleić cytat z wywiadu Krzysztofa Piróga zwycięzcy Parkiet Challenge 2009.Ciekawy pisze:Dzięki. Jestem w trakcie czytanie następujących pozycji:
1. Analiza techniczna rynków terminowych - Jack D. Schwager
2. Świece i inne japońskie techniki.... - Nison
Analizę Murphyego mam i przeczytałem do połowy jak na razie
Poradnik spekulanta Tharpa już czytałem.
Problem polega na tym że o ile na demo jakoś szło to w realu podejmuję częściej niewłaściwe decyzje... przynajmniej dobre jest to że zarządzanie kasą nie jest jakimkolwiek problemem choć oczywiście straty są ale trzymam emocje w ryzach więc nie jest źle (po prostu od początku risk 1% i jak zobaczyłem, że mam ciąg start to zmniejszyłem pozycję 10x) . Czekam aż dojdę co robię źle. Wydaje mi się, że demo było bardziej przewidywalne i miało mniejszą zmnienność - teraz wycina mi SL zdecydowanie za często. Pozdrawiam
Od siebie dodam, że Krzysztof ujął to bardzo trafnie. Pewnej wiedzy nie da się nauczyć czytając. Pewną "wiedzę" trzeba wyćwiczyć, wytrenować, czy też wypracować. I trzeba to zrobić osobiście samemu, chociaż nie koniecznie w pojedynkę.Statystyki długoterminowe są nieubłagane. Jak więc zwiększyć szanse? Trzeba na pewno przeczytać fachową literaturę i zawrzeć około kilkuset transakcji. Do tego wszystkiego niezbędny jest czas. Żadnej drogi na skróty. Kluczowe jest opanowanie takich kwestii, jak zarządzanie kapitałem czy testowanie najróżniejszych systemów transakcyjnych. Każdy inwestor musi przygotować się też na gorszy okres w inwestycjach.
Tak, o ile to jest zysk netto (czyli na uwadze trzeba mieć jeszcze spread) i tylko dla danego instrumentu (1 pips/lot na EUR/USD nie będzie równy 1 pips/lot dla EUR/GBP, ale będzie równy dla GBP/USD [gdyż ważne jest aby 2 instrument był taki sam dla obu - w tym wypadku jest do USD więc wtedy jest ta równość])Ahmed pisze:Witam, mam jedno glupie pytanie czy np: grając 0.1 lota i tafiając TP +20pips tyle samo co z 0.2 lota +10pips?