Myślę ,że nie od samych formacji powinieneś zacząć ale od CCI i TCCI ,l od obserwacji jak to się ma do siebie i czym jest.Formacje przyjdą same ważne są reguły i zasady .Ale nie wszystko da się ogarnąć sam używam sysa 4 m-c a więc jakie jest moje doświadczenie - mocno ograniczone. Jakkolwiek etap poznawczy mam już za sobą, myślę ,ze dalsze odcinki o woodie wzbogacą wiedzę, a rysunki setupów kolegów będą w tym pomocne.teraz czytając polish-cci mniej więcej rozumiem o co chodzi:)
tylko prawdę mówiąc po spojrzeniu na kilka walut na M5 na prawdę ciężko znaleźć formacje jak w pdfie;)
Wolne gadki (nie gatki) o woodie -uwagi ,pytania ,etc.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2010, 20:07 przez cugan, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
Nie szukaj identycznych, ale wiele bardzo podobnych sie pojawia. Skoncentruj sie na poczatku na TLB i ZLR to chyba najprostrze formacje.Songo89K pisze:tylko prawdę mówiąc po spojrzeniu na kilka walut na M5 na prawdę ciężko znaleźć formacje jak w pdfie;)
Niestety woodie nie jest systemem na 100% bo sam wiele razy wszedlem zgodnie z zalozeniami, ale mimo dobrego sygnalu kolejne 2 bary juz potrafily odmienic sytuacje i nagle z plusa, ktory wydawaloby sie robil sie wiekszy robil sie nagle kompletnie nieodwracalny minus. Dlatego teraz mysle nad wprowadzeniem BE w ta strategie, tak zeby w takich sytuacjach mogl miec jak nie same zyskowne, to chociaz mniej stratnych pozycji (a tych mam nadal zbyt wiele).
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway
tak zrobie,tylko ...czy jak w przypadku ZLR,wejde a po chwili bedzie odwrocenie(jak sądze Famir) to od razu wchodzić w to czy po prostu pasować i liczyć że tego dnia znowu bedzie taka sytuacja;)
Bo skoro jest ich tak dużo to prosiłbym o jakieś przyklady,a może używam złych walut do tego... bo pewnie są waluty przy ktorych sys sprawdza się i w 90 a sa i takie pewnie co 50% jest cieżko osiagnąc;)
Bo skoro jest ich tak dużo to prosiłbym o jakieś przyklady,a może używam złych walut do tego... bo pewnie są waluty przy ktorych sys sprawdza się i w 90 a sa i takie pewnie co 50% jest cieżko osiagnąc;)
Nie ma złych czy dobrych walut dla tego systemu , jak to Cugan powiedział liczy się FURMAN , widze że w waszym przypadku wy po prostu zbyt wiele chcecie tortu ugryźć , tylko po co ? To moja BARDZO subiektywna opinia ale łapiąc po kilka , maks kilkanaście pipsów na szybkich parach na m5 używając ZLR można więcej nakosić niż bawiąc się w BE i liczenie na większe ruchy . Dbam zeby straty nigdy nie były większe niż potencjalne zyski , czekam , uderzam i spierdalam i nigdy nie żałuje jak leci dalej o 30 pipsów bo wiem że zaraz znowu woodie wygeneruje mi jakiś fajny sygnał .
Price Action
Dokładnie to strzał w dziesiątkęNie ma złych czy dobrych walut dla tego systemu , jak to Cugan powiedział liczy się FURMAN , widze że w waszym przypadku wy po prostu zbyt wiele chcecie tortu ugryźć , tylko po co ? To moja BARDZO subiektywna opinia ale łapiąc po kilka , maks kilkanaście pipsów na szybkich parach na m5 używając ZLR można więcej nakosić niż bawiąc się w BE i liczenie na większe ruchy . Dbam zeby straty nigdy nie były większe niż potencjalne zyski , czekam , uderzam i spierdalam i nigdy nie żałuje jak leci dalej o 30 pipsów bo wiem że zaraz znowu woodie wygeneruje mi jakiś fajny sygnał

Quinta essentia
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
przecież ja nic o pipsach nie pisałem,czytanie ze zrozumieniem...
Chodzi mi tylko o więcej przykładów formacji,ale ok jakoś do tego dojdę.
Nie rozumiem jednego:
dotyczy ZLR:" Wymóg 15-20 różnica miedzy poprzednim barami zejścia i wyjścia CCI..."
można to jakoś bardziej po polsku?:) pod spodem jest rysunek który teoretycznie to obrazuje,ale nie bardzo wiem jak określić tą różnice .
Do tej pory wydawało mi się że bary to te pionowe linie, ale na tym rynku chyba oznaczają coś innego,
pozdrawiam i liczę na proste wytłumaczenie;)
EDIT:
kolejny problem odnośnie tej samej formacji:
"2 CCI porusza się w kierunku przeciwnym do ustalonego trendu w kierunku, lub przechodzi poprzez ZL. (Zob.pkt.B)
Uwaga: takie zachowanie CCI opisane w pkt.2 powyżej,należy uznać za spełnienie formację ZLR,jezeli ruch CCI ten odbywa sie przeciwnie w stosunku trendu lub tendencji trendowej nie dalej niz do ZL i ponownie powraca przynajmniej do środku +100 Line,lub powraca w kierunku trendu."
Jak dobrze rozumiem tą formacje,(pomijając szczegóły) ,przyklad trend wzrostowy,CCI jest na +100line,spada...i przed ZL powinna się odbić i iść spowrotem w górę,o czym mowi nam chyba ten fragment:
"2 CCI porusza się w kierunku przeciwnym do ustalonego trendu w kierunku...
ale tego nie rozumiem "lub przechodzi poprzez ZL. ...""
o jakim przejśiu przez linie ZL mowa?
mógłby ktoś na rys. pokazać ten drugi wariant?
Chodzi mi tylko o więcej przykładów formacji,ale ok jakoś do tego dojdę.
Nie rozumiem jednego:
dotyczy ZLR:" Wymóg 15-20 różnica miedzy poprzednim barami zejścia i wyjścia CCI..."
można to jakoś bardziej po polsku?:) pod spodem jest rysunek który teoretycznie to obrazuje,ale nie bardzo wiem jak określić tą różnice .
Do tej pory wydawało mi się że bary to te pionowe linie, ale na tym rynku chyba oznaczają coś innego,
pozdrawiam i liczę na proste wytłumaczenie;)
EDIT:
kolejny problem odnośnie tej samej formacji:
"2 CCI porusza się w kierunku przeciwnym do ustalonego trendu w kierunku, lub przechodzi poprzez ZL. (Zob.pkt.B)
Uwaga: takie zachowanie CCI opisane w pkt.2 powyżej,należy uznać za spełnienie formację ZLR,jezeli ruch CCI ten odbywa sie przeciwnie w stosunku trendu lub tendencji trendowej nie dalej niz do ZL i ponownie powraca przynajmniej do środku +100 Line,lub powraca w kierunku trendu."
Jak dobrze rozumiem tą formacje,(pomijając szczegóły) ,przyklad trend wzrostowy,CCI jest na +100line,spada...i przed ZL powinna się odbić i iść spowrotem w górę,o czym mowi nam chyba ten fragment:
"2 CCI porusza się w kierunku przeciwnym do ustalonego trendu w kierunku...
ale tego nie rozumiem "lub przechodzi poprzez ZL. ...""
o jakim przejśiu przez linie ZL mowa?
mógłby ktoś na rys. pokazać ten drugi wariant?
Nie wiem jak inni, ale u mnie pojawia sie ten problem ze gram dopiero od godziny 17 GMT i sygnaly ktore sie generuja nie daja czesto wiecej niz 1-10 pipsow i tu sie pojawia problem z woodiem. Jezeli jest nuda na rynku i bardzo niski wolumen, drobny ruch (nawet +-1pips) generuje sygnal jakby sie mialo cos wydazyc, a sie niestety dalej nic nie dzieje, lub bardzo szybko wraca do innej pozycji. Po paru testach, zaczalem unikac takich wejsc, ale nie moge sobie zarzucic ze zbyt wiele chce ugryz w momencie kiedy wygenerowany sygnal po 20 sec lub w kolejnym barze zmienia sie w zupelnie cos innego. On poprostu jest sfalszowany. Obrazujac to obserwuje wskaznik, pojawia sie sygnal do TLB, wchodze w pozycje sygnal przebija sie ponizej -100 czekam wyciagniecie sygnalu ponizej spreadu i chwile pobedzie np na +1 moze czasem 3 pipsy i zaraz odwraca sie w kompletnie przeciwnym kierunku i potrafi sie przeniesc na ZL albo nawet +100 line i juz jestem na -5 albo i wiecej pipsow.dzikus pisze:widze że w waszym przypadku wy po prostu zbyt wiele chcecie tortu ugryźć
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway
To nie wymóg to zasada od której są odstępstwa jeśli...... dalej jest w wątkuSongo89K pisze:dotyczy ZLR:" Wymóg 15-20 różnica miedzy poprzednim barami zejścia i wyjścia CCI..."
woodie's cci system - niewiarygodnie obszerny zbiór zasad
Kolejny dowód na to że EU sypnie w dól
M1 -formacja nietypowa "Batman" to odmiana Ghost -S ( niebawem o niej napiszę)
H1 -TCCI nie przebiło historycznej linii szczytów tendencji spadkowej a co mówiąc już o ZL,odbija się od TL spadkowe (czerwone) na D1i ślizga się po TL spadkowym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie chce byc hamski , ale hmm czytanie ze zrozumieniem ...Songo89K pisze:cugan ale ja nie pytam o odsępstwa tylko o te bary...o jakich barach jest mowa,bo rozumiem że nie o tych pionowych...po kilku rysunkach oceniam że np 100line to 100 barów,o to chodzi?
W głównym wątku przecież to jest

Price Action